Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Ţăranii de la Mera nu vor mai mult pământ. Doar cât scrie la anexă


   Retrocedările de pădure la Mera au fost amânate pentru prima ședință a comisiei județene de fond funciar din 2014. Decizia a fost luată la ultima ședință a comisiei județene din 2013, unde s-a discutat despre rezultatele verificărilor efectuate de Corpul de Control de la Ministerul Apelor și Pădurilor, dar și despre protestele oamenilor care au venit la Prefectură în ultimele săptămâni. Membrii comisiei județene de fond funciar au decis la ultima întâlnire să aștepte documentația de la Direcția Silvică Vrancea cu propunerile de amplasament pentru cei 54 de mereni care ar trebui să primească pădure. Este vorba de 219 hectare de pădure pentru care oamenii din Mera au hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, dar cu care nu au fost puși în posesie de ani de zile.
    Scandalul retrocedărilor de pădure la Mera părea să se liniștească în urma unei verificări efectuate de Corpul de Control de la Ministerul Apelor și Pădurilor. La câteva zile însă, o comisie a făcut o actualizare preliminară a anexei 37 și a modificat suprafețele pe care ar trebui să le primească unii mereni. Nemulțumiți, oamenii au venit din nou la Prefectură și au cerut să li se dea doar ceea ce li se cuvine și să nu fie modificată anexa inițială. Å¢ăranii au acuzat că modificarea anexei nu ar fi decât un subterfugiu pentru a le mai face un dosar penal. „Eu trebuia să iau 10 hectare, dar acum m-au trecut în anexă cu 15 hectare. Eu nu am avut 15 hectare, nu a fost atâta pădure. De ce să îmi dea acum în plus cu 5 hectare, vor să mă bage la pușcărie”, a afirmat Dumitru Ivanciu.
    În plus, merenii au avertizat că dacă va fi modificată anexa 37 și implicit suprafețele cu care ar urma să fie puși în posesie, vor trimite sesizări la toate instituțiile statului. „Aceasta anexă este confirmată prin hotărâre judecătorească. Dacă o modifică, atunci suntem hotărâți să mergem până la capăt. Vom trimite sesizări la toate instituțiile statului, la Corpul de Control al primului ministru, la Parchet, la procurorul șef de la DNA, la procurorul general al României, la toate organele competente”, a spus și Aurel Copu.
    La sfârșitul anului trecut, Corpul de Control de la Ministerul Apelor și Pădurilor a verificat retrocedările de la Mera unde țăranii acuză că nu sunt puși în posesie deși au hotărâri definitive și irevocabile încă din 2010 și 2011. La finalul acțiunii a fost întocmit un proces verbal și urmează să fie întocmită nota de control. Inspectorii Corpului de Control au constatat că deși există sentințe judecătorești referitoare la retrocedarea unei suprafețe de 299 hectare de pădure, acest lucru nu a fost realizat până acum deoarece Direcția Silvică a invocat existența unui dosar instrumentat de procurorii DNA referitor la falsuri în documentațiile depuse pentru retrocedări de pădure la Mera. Inspectorii au constatat însă și neconcordanțe la anexa 37 cu retrocedările, care conținea mai multe modificări și unde suprafețele nu corespundeau mereu cu realitatea din teren. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?