Agenția Județeană pentru ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea are în evidențe, la această dată, 8.605 șomeri. Potrivit celor declarate de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al instituției, 2.532 dintre aceștia beneficiază de indemnizație de șomaj, în timp ce 6.073 nu mai au nici măcar această formă de ajutor, aceștia din urmă fiind nevoiți să petreacă sărbătorile de iarnă fără vreun ban în buzunar. Din totalul șomerilor, 3.560 sunt femei, 6.315 sunt muncitori, 1.847 au studii medii, iar 443 studii superioare.
Conform legislației în domeniu, șomeră este persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minim 16 ani și până la îndeplinirea condițiilor de pensionare; starea de sănătate și capacitățile fizice și psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci; nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, respectiv 500 lei; este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă pentru ea. Șomerul înregistrat este persoana care îndeplinește cumulativ condițiile amintite anterior și se înregistrează la AJOFM în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau, după caz, reședința, ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcționează în condițiile prevăzute de lege, în vederea obținerii unui loc de muncă.
Pentru a putea beneficia de indemnizație de șomaj, trebuie ca șomerul să îndeplinească cumultiv o serie de condiții. Astfel, trebuie să aibă un stagiu de cotizare de minim 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii. Trebuie să dovedească că nu realizează venituri sau realizeaă, din activități autorizate, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (500 lei). De asemenea, ca să primească indemnizație șomerul nu trebuie să îndeplinească condițiile de pensionare și să fie înregistrat la AJOFM dacă a avut ultimul loc de muncă ori a realizat venituri în acea localitate.
Indemnizația de șomaj se acordă șomerilor pe perioade stabilite diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare, astfel: 6 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an; 9 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani; 12 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. Cuantumul indemnizației de șomaj este o sumă acordată lunar și în mod diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare. Pentru fracțiuni de lună, indemnizația de șomaj se calculează proporțional cu numărul de zile calendaristice din luna respectivă.
De când se acordă indemnizația de șomaj
Potrivit legislației în vigoare, indemnizația de șomaj se acorda la cerere, după caz, de la data: încetării raporturilor de muncă/de serviciu; încetării mandatului pentru care au fost numite sau alese persoanele solicitante; expirării duratei sau desfacerii contractului militarilor angajați pe baza de contract; încetării calității de membru cooperator; încetării contractului de asigurare pentru șomaj; încetării motivului pentru care au fost pensionate; încetării motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncă sau de serviciu; rămânerii definitive a hotărârii judecătorești în acest sens; încetării activității desfãșurate exclusiv pe baza convenției civile; expirării perioadei de 60 de zile, pentru absolvenții instituțiilor de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale; absolvirii, pentru absolvenții școlilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstă de minimum 16 ani, care nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale.
Indemnizația de șomaj se acordă de la data menționată mai sus, dacă cererea este înregistrată la AJOFM în termen de 10 de zile. Dacă cererea este înregistrată după cele 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni, indemnizația de șomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii. Termenul de maximum 12 luni este termen de decădere din drepturi.