Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Învăţământul obligatoriu va fi de 11 ani


   Ministrul Educației, Remus Pricopie, a adus modificări la Legea Educației Naționale. Cea mai importantă intră în vigoare începând cu anul școlar 2015-2016 și se referă la învățământul obligatoriu, care va fi de 11 ani, în loc de zece cât este în prezent. Clasa pregătitoare va face parte din învățământul obligatoriu. 
   Potrivit Legii Educației Naționale, din 2015, liceul ar fi trebuit să dureze doar trei ani, clasa a IX-a urmând să fie preluată în gimnaziu. Modificarea le permite absolvenților învățământului profesional să continue liceul la forma de învățământ fără frecvență. O veste nu foarte îmbucurătoare pentru elevi este însă aceea că sunt eliminate din calculul mediei generale de admitere la facultate notele din timpul anilor de studii. Vor fi luate în considerare probele și media de Bacalaureat, iar pentru admiterea la master va conta și media de licență. Odată cu adoptarea noilor modificări, și elevii de la școlile profesionale vor beneficia de reducerea de 50% pentru transportul în comun, la fel ca ceilalți elevi din învățământul obligatoriu liceal.
   Totodată pachetul legislativ modificat mai prevede că se amână introducerea testelor transdisciplinare tip PISA la Evaluarea Națională, admiterea la liceu și Bacalaureat. Mai exact, ele vor fi introduse odată cu generațiile de elevi care intră în clasa a V-a, respectiv a IX-a, în anul școlar 2015-016, astfel încât primele teste transdisciplinare să fie susținute în 2019.
   Modificările făcute de ministrul Remus Pricopie îi vizează și pe profesori, mai exact se extinde de la trei la șase ani dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învățământul preuniversitar, pe baza rezultatelor obținute la concursul de titularizare. Modificările la Legea Educației Naționale au fost adoptate prin Ordonanță de Urgență în ședința de Guvern din data de 23 decembrie.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?