În prima zi de Crăciun, la UPU au ajuns două femei care au încercat să se sinucidă. Acestea au încercat să încheie socotelile cu viața înghițind mai multe medicamente. Astfel, la UPU a ajuns, în comă, o femeie de 44 de ani, care a vrut să se sinucidă cu Xanax și alcool, dar și o femeie de 60 de ani, care a înghițit mai multe medicamente pentru afecțiuni cardiace. După ce au fost stabilizate de medicii de gardă, cele două paciente au rămas internate în Secția de Interne a Spitalului Județean.
Medicii psihiatri spun că au avut nenumărați pacienți care le-au cerut ajutorul de sărbători, pentru tratarea unor depresii. Specialiștii sunt de părere că depresiile de sărbători se declanșează din cauza tensiunilor în familie, a singurătății, dar și a lipsurilor financiare. Åi temperaturile scăzute și durata scurtă a zilei pot predispune la apariția unei depresii. „Am avut pacienți cu depresii de sărbători. Sărbătorile de iarnă în mediul contemporan și urban au două fațete. Una este veselia, bucuria, petrecerile, regăsirea generozității și a dăruirii, apropierea de familie, aspecte neglijate deseori pe parcursul anului. Există numeroase teorii psihologice care încearcă să explice depresia de sărbători. Această stare depresivă este una reactivă, printre cauzele care o declanșează fiind, în special, sentimentul de însingurare, tensiunile din familie sau lipsa unei familii, presiunea financiară, pierderea unei persoane dragi care e acut resimțită în special acum, asocierea cu un eveniment neplăcut sau cu o copilărie plină de lipsuri. Întrucât este o perioadă cu mai multe zile libere, persoanele singure se gândesc că nu vor avea cu cine să le petreacă. În plus, zilele scurte ale anotimpului rece, cu mai puțină lumină naturală, frigul, pot predispune la apariția unei depresii sezoniere”, este de părere medicul psihiatru Mădălina Ilie.
„Depresia se poate declanșa și pe fondul stresului cauzat de pregătirile pentru sărbători. Din cauza zilelor prea scurte, a obligațiilor profesionale excesive, unele persoane încep să se streseze la gândul ca nu vor termina la timp ce și-au propus. Intervine frustrarea. Sunt prea multe de făcut și de cumpărat și prea puțini bani”, a adăugat psihiatrul.
Ce să faci ca să nu cazi în depresie de sărbători
În condițiile în care urmează Revelionul, apoi Sfântul Ioan, depresia poate apărea oricând. Pentru a preveni stările depresive, psihiatrii au o serie de recomandări. „Nu uitați că sunt sărbătorile și bucurați-vă, chiar dacă nu aveți cum să evitați singurătatea și nostalgia. Fericirea sau nefericirea noastră de sărbători sau în orice altă perioadă ține de asumarea responsabilității. Întotdeauna vor fi oameni mai bogați decât tine, oameni mai fericiți decât tine, oameni mai împliniți decât tine. Dacă reușim să conștientizăm că suntem responsabili de starea emoțională în care ne aflăm, atunci putem să ne acceptăm cu puncte tari și puncte slabe, cu calități și defecte și atunci începe iubirea de sine. Iar în momentul în care te iubești și te accepți pe tine, nicio sărbătoare nu ți se va mai părea «tristă». Centrează-te pe prezent și nu te agăța de trecut! Viața aduce schimbări și este natural ca aceste schimbări să facă Sărbătorile diferite de cum erau în trecut pentru tine. Schimbă orientarea atenției dinspre stările proprii către exterior! Regândește sursa nefericirii tale! Poate «normalitatea» înseamnă pentru tine a fi într-un cuplu, astfel că între timp ești nefericit, lucru care va face puțin probabilă șansa de a-ți găsi un partener. Dă-ți voie să te simți bine așa cum esti, pentru a putea începe să devii cel care vrei să fii. Respectă nevoile oamenilor pe care vrei să îi ajuți!”, recomandă psihiatrul Mădălina Ilie.
Aceasta recomandă vrâncenilor să se concentreze pe lucruri care au fost amânate, să facă mișcare, să citească și să asculte muzică. „Faceți lucrurile pe care le-ați amânat! Mișcarea ne redă energia! Le recomand persoanelor care trec frecvent prin episoade de depresie să facă mișcare, deoarece stimulează secreția de serotonină, unul dintre cei mai importanți hormoni responsabili de starea de bine. Stabilește-ți obiective realiste, nu îți propune foarte multe lucruri de făcut, deoarece asta conduce la epuizare și la irascibilitate și deprimare. Citește! Roagă un prieten să îți recomande o carte bună, cu un mesaj optimist și chiar vesel. Ascultă muzică! Alege doar melodii vesele! Așa că mai presus de orice greutate a vieții, de faptul că nicicând nu vom mai avea gustul Crăciunului din coplilărie, că suntem singuri sau în neajunsuri, Crăciunul e triumful vieții asupra tuturor acestor neajunsuri!”, a adăugat Mădălina Ilie.