Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO şi GALERIE FOTO: Alexandru Arşinel şi Vasile Muraru, la înmormântarea lui Nae Lăzărescu


   Nae Lăzărescu a fost înmormântat sâmbătă la Focșani în aplauzele mulțimii de focșăneni care l-au însoțit pe ultimul drum pe îndrăgitul actor. Pierderea unuia dintre marii maeștri ai comediei românești a adus mâhnire în sufletele tuturor celor care au umplut Piața Unirii, trupul neînsuflețit al actorului fiind depus la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Focșani. La slujba de înmormântare au participat membrii familiei actorului, soția sa, focșăneanca Marcela Avram și cunoscuți actori, colegi de breaslă. Partenerul său de scenă, Vasile Muraru, actorul Alexandru Arșinel, care este și directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București, actrița Adriana Trandafir, i-au adus, cu lacrimi în ochi, un ultim omagiu celui care a fost Nae Lăzărescu. La biserică au fost prezenți și membri ai autorităților locale și județene: vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, viceprimarul Tudorel Trofin, care au depus coroane de flori în memoria artistului.
   Slujba de înmormântare a fost oficiată de părintele Valeriu Balica, protoiereul Protoieriei Focșani 1 și preoții Constantin Enoiu și Valeriu Tufaru. Familia a dorit discreție, nepermițând preluarea de imagini apropiate din interiorul bisericii. Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului a fost scos, în aplauzele tuturor celor prezenți, în Piața Unirii. „Nae Lăzărescu, alături de Vasile Muraru, au format un cuplu recunoscut, care a ajuns în casele fiecărui român. Suntem cu toții triști, îndurerați, mai cu seamă familia, pentru că duc la groapă pe cineva apropiat, cineva drag, este o durere cumplită. Noi avem însă convingerea că atâta timp cât suntem unii alături de alți, atâta popor adunat azi în centrul Focșaniului, pentru a primi cu brațele deschise nu un vrâncean, ci un om născut pe alte meleaguri, durerea va fi mai blândă. Vă promitem, domnule Alexandru Arșinel, că vrâncenii vor ști să-și prețuiască valorile și oamenii, nemuritori, cum sunteți dumneavoastră, actorii”, a spus în predica sa, preotul Valeriu Balica.   

„Am venit cu tristețe în suflet, la un om care m-a făcut să râd toată viața”
   Mulțimea de focșăneni aflată în piața centrală a orașului l-a aplaudat, pentru ultima oară, pe marele actor și i-a adus, astfel, un ultim semn de recunoștință celui care i-a bucurat de atâtea ori. Sicriul a fost scos și în acordurile funerare ale plutonului de militari prezenți în fața bisericii, care au însoțit convoiul până la cimitir. Focșănenii i-au aplaudat, pe rând, și pe actorii care l-au însoțit pe ultimul drum pe colegul lor. Ca un semn, soarele a ieșit din nori și cerul s-a înseninat cu puțin timp înainte ca actorul să fie scos din biserică. 
   Focșănenii au venit în număr mare să îi spună „rămas bun!” actorului Nae Lăzărescu. „Am venit cu tristețe în suflet, la un om care m-a făcut să râd toată viața. Am amintiri deosebite cu Marcela Avram, pentru că am lucrat împreună o perioadă îndelungată. Ea a jucat în Stagiunea Teatrală a Elevilor, în două spectacole, „Jocul de-a vacanța” și „Broasca țestoasă”.  Mai târziu, pe Nae Lăzărescu îl cunoșteam de la posturile de radio, pentru că pe vremea aceea nu prea aveam televizor. Era unul dintre cei mai buni interpreți de umor. Acum, când mă gândesc, de la Constantin Tănase, Nae Lăzărescu e printre cei mai buni. Sunt mulți interpreți de umor la noi în țară, pentru că suntem un popor care avem spirit, dar ca interpret, Nae lăzărescu a fost unul de înaltă clasă artistică. Față de umorul care se practică acum, era un umor de bună calitate, care, de regulă, trata ultimele evenimente ale zilei, motiv pentru care înainte de 1989 era puțin evitat. Dar pentru că era foarte iubit, nu lipsea din spectacolele de gen”, ne-a spus Ioan Constantinescu, angajat la Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”. „Am lăsat toată treaba la o parte ca să vin aici. A fost un actor pe care l-am îndrăgit, stăteam de sărbători și ne uitam la el și la colegul lui, Vasile Muraru, pentru că ne înveseleau sărbătorile, ne plăceau foarte mult. Nu mai e ce-a fost odată. Acum nu ne mai arde de râs, ne arde de plâns. Este păcat că s-a stins”, ne-a spus și Maria.

„Dumnezeu să-i înalțe sufletul și să-l primească cu aceeași bucurie cu care v-a distrat el pe voi”
   Cortegiul funerar a parcurs apoi Bulevardul Unirii și Bulevardul Independenței, trecătorii oprindu-se din drum pentru a însoți cu privirea alaiul, și s-a oprit la Cimitirul Nordic, unde actorul a fost din nou aplaudat de sutele de oameni care îl așteptau, pe Aleea Eroilor, unde a fost înmormântat, în gropnița familiei soției sale, Marcela Avram. Aici, militarii au tras trei salve de foc, în semn de omagiu pentru marele actor. „I-a plăcut teatrul, i-a plăcut viața enorm. Cu o slujbă imperială la Biserica din centru și cu un bulevard plin de oameni care l-au însoțit până pe ultimul drum. Dumnezeu să-l odihnească, să-l așeze acolo, de-a dreapta lui, și să-l facă pe Dumnezeu să zâmbească și să-și întoarcă fața spre poporul român. Dumnezeu să-l ierte!”, a spus Alexandru Arșinel, îndurerat. Și colegul de scenă al actorului Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, și-a exprimat durerea la pierderea maestrului. „Dumnezeu să-i înalțe sufletul și să-l primească cu aceeași bucurie cu care v-a distrat el pe voi”, a spus și Vasile Muraru.
 Dumnezeu să-l odihnească în pace!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?