Unul dintre afaceriştii cercetaţi pentru contrabandă cu bijuterii A FOST REŢINUT

1
2044


   Unul dintre afaceriștii vrânceni, cercetați în dosarul contrabandei cu bijuterii din aur, a fost reținut. Potrivit unor surse, acesta a fost dus marți după-amiază la sediul DIICOT Alba pentru a fi audiat, împreună cu un alt vrâncean, care are afaceri în domeniu. Sursele noastre ne-au spus că după audieri, pe numele unuia dintre vrâncenii audiați procurorii au emis mandat de reținere pentru 24 de ore. Bărbatul urma să fie prezentat judecătorilor Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă. Până ieri după-amiază, cauza nu ajunsese la instanță. În acest dosar au fost reținute până aseară, la ora 17.00, 26 de persoane, după cum precizează presa din Alba. 
   Reporterii „Monitorul de Vrancea” au luat legătura cu purtătorul de cuvânt al DIICOT, dar și cu cel al Tribunalului Alba, dar niciunul dintre ei nu ne-a putut confirma dacă printre persoanele reținute se află și vreuna din Vrancea. Purtătorul de cuvânt al DIICOT ne-a spus că procurorii de la Alba sunt ocupați cu propunerile de arestare preventivă și nu pot oferi informații. În ceea ce-l privește pe purtătorul de cuvânt de la Tribunalul Alba, acesta ne-a comunicat că până la ora 15.30 cauza nu fusese înregistrată. El ne-a sugerat să revenim mai târziu, dar apoi nu a mai răspuns nimeni la telefon.  
   Reamintim că marți dimineață, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate  Alba, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Gărzii de Coastă au descins în 225 de locații de pe raza a 30 de județe. 7 dintre percheziții au fost efectuate în Vrancea, șase la Focșani și una la Adjud. În urma perchezițiilor, care i-au vizat pe membrii unei grupări care s-ar ocupa cu contrabanda de bijuterii, doi afaceriști din Focșani au fost duși la sediul DIICOT Alba pentru audieri. 
   Acțiunea a vizat „destructurarea unei grupări infracționale organizate, formată din 91 de persoane, specializată în săvârșirea de infracțiuni de contrabandă și comercializare pe teritoriul României a produselor supuse marcării, fără a fi marcate”, conform procurorilor DIICOT. Ei au mai precizat, într-un comunicat de presă pe care l-au trimis presei marți, că în cursul anului 2013, pe raza județului Constanța s-a constituit o grupare infracțională organizată, având ca scop săvârșirea unor infracțiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia. Procurorii DIICOT au mai spus că gruparea a fost constituită la inițiativa unui cetățan turc, care are o firmă de transport internațional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România cât și pe alte rute internaționale. „Necesitatea constituirii acestei grupări a rezultat din intenția infracțională a unor mari vânzători de bijuterii din aur, din România și Europa, de a primi fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale și accize), dar mai ales neevidențiate și nedeclarate către autoritățile fiscale ale statului, în vederea creării posibilității comercializării lor «la negru», cantități foarte mari de bijuterii din aur, care erau astfel nedeclarate și vândute ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA și impozit pe profit), prin magazinele deținute de mai multe societăți comerciale din România și alte țări din Europa”, se arată în comunicatul DIICOT. Practic, membrii grupării sunt suspectați că au făcut și evaziune fiscală.
   Procurorul șef al DIICOT Alba a precizat marți, într-o conferință de presă, organizată la Alba, că ar fi vorba despre  săvârșirea unei infracțiuni de contrabandă și sustragerea de la plata accizelor pentru bijuterii din aur aduse din Turcia, printr-o rețea de contrabandiști. El a mai spus presei că toate autovehiculele folosite pentru transportul aurului, chiar și autocarele, aveau spații confecționate special, care se deschideau codat. După punerea contactului se apăsau butoane și spațiile se deschideau electric fie în instalația de aer condiționat sau air-bag, fie de sub scaunele din față ale mașinii sau în alte părți. Verificările au continuat și ieri, iar prejudiciul urmează să fie stabilit. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here