Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Monitorul sănătăţii tale


Deoarece dinții încep să se formeze încă înainte de naștere, prevenirea cariei la copii începe în timpul sarcinii mamei. Femeile însărcinate trebuie să aibă o dietă hrănitoare, care să asigure suficiente vitamine și minerale. De asemenea, trebuie să își facă un control stomatologic și să primească tratament pentru carii și boli ale gingiilor. 
După naștere se continuă prevenția, respectând regulile de igienă și alimentație la bebeluș. Obiceiurile sănătoase de îngrijire dentară încep înainte de apariția dinților permanenți: tacâmurile nu se împart între părinți și copii; bebelușul nu se așează în pătuț cu biberonul de lapte, suc, ceai îndulcit sau orice produs ce conține zahăr; igiena dentară a copilului începe cel târziu la vârsta de 1 an; medicul dentist poate oferi indicații despre suplimentele cu fluor după consultarea copilului și o discuție cu părinții; când copilul a împlinit 6 ani se poate lua în considerare folosirea apei de gură sub supravegherea unui adult; trebuie să ne protejăm copiii de fumul de țigară, deoarece acesta duce la probleme ale gingiilor și produce carii, iar pe măsură ce copilul crește trebuie învățat de pericolul fumatului. Când apar dințișorii copiilor, se curăță cu o periuță moale și apă, după vârsta de 1 an se poate folosi și pastă de dinți. Este indicat în primii ani să se folosească pastă de dinți pentru copii pentru a evita apariția fluorozei, deoarece copiii înghit frecvent pasta.   
În jurul vârstei de 3 ani, copiii învață să își perieze singuri dinții dimineața și seara sub supravegherea adultului, abia după vârsta de 8 ani pot fi lăsați nesupravegheați să își perieze dinții. Cel mai bine, copiii învață tehnica periajului privindu-și părinții cum își periază dinții. Cel mai ușor îi determinăm să se spele pe dinți spălând întâi dinții păpușilor, ai animalelor de pluș, etc. Întotdeauna „hai să ne spălăm pe dinți”, niciodată „du-te și spală-te pe dinți”, copilul nu trebuie să vadă spălatul pe dinți ca pe o pedeapsă, ci ca pe un lucru normal și firesc. 
Vizitele la stomatolog se fac cu regularitate, iar medicul vă poate furniza informații despre cum se poate liniști copilul înainte de programare. La copiii predispuși la carii, între 6 și 13 ani, se fac sigilări, în special la molari și premolari. De asemenea, se pot folosi și lacuri cu fluor. Pentru dințișori sănătoși, alimentația copiilor trebuie să includă: cereale integrale, fructe și legume proaspete, brânzeturi, eventual felii de pâine prăjită.  
 Prevenirea cariilor și igiena orală corect instituită încă de la naștere vor scuti viitorul adult de suferință, dar și de cheltuieli majore. 
Medic stomatolog Alexandra Rîcu 
Dacă aveți întrebări pentru medicii de la Dent Excel, le puteți trimite pe mail: redactie@monitorulvn.ro sau pe adresa redacției: Monitorul de Vrancea, strada Bucegi nr. 21.  

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?