Meteorologii au emis o nouă informare meteo de zăpadă viscolită și spulberată și vânt puternic. Atenționarea, valabilă pentru toată țara, intră în vigoare în această dimineață, la ora 6.00, și expiră în această seară, la ora 22.00. În intervalul menționat va ninge și se va depune strat nou de zapadă, la început în Maramureș, în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni, apoi și în restul zonei montane. În vestul țării, precipitațiile vor fi mixte și izolat se va produce polei. În zona de munte, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 70 kilometri pe oră, iar pe creste și 100 kilometri pe oră, viscolind și spulberând zăpada. Intensificări ale vântului, cu viteze de 50…60 kilometri pe oră, vor fi temporar și în celelalte regiuni ale țării.
Pentru o călătorie sigură și pentru prevenirea producerii accidentelor de circulație pe fondul condițiilor meteorologice nefavorabile, polițiștii recomandă conducătorilor auto să se intereseze cu privire la condițiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.
Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfășurare a circulației rutiere, polițiștii recomandă șoferilor să sporească atenția pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieșirile din tronsoanele împădurite și sate, la intrările și ieșirile de pe poduri sau la încrucișările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ținuta de drum a mașinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. „Păstrați în mers o distanță suficient de mare față de vehiculul din față, pentru a putea opri în condiții de siguranță! Manifestați prudență sporită și adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. Astfel, chiar dacă vă aflați în localități sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheață, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere că distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare„, spun polițiștii.
Poliția Rutieră atenționează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, evitați acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, deoarece autovehiculul pe care îl conduceți poate derapa. Folosiți cu precădere frâna de motor atunci când rulați pe un carosabil alunecos. Nu efectuați depășiri riscante!
În situația în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploilor, lapoviței sau ninsorilor, folosirea luminilor de către ceilalți conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcției de mers. De aceea, polițiștii rutieri vă recomandă să folosiți luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă. Curățați în permanență farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, asigurați buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz și folosiți corespunzător instalația de ventilație – climatizare!