Locuitorii din orașul Odobești beneficiază de apă și canalizare la standarde europene, în urma finalizării lucrărilor din cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea”, cofinanțat din fonduri europene.
Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu, prezent la conferința de presă organizată ieri la sediul CJ, a punctat faptul că Vranceaqua este unul dintre cele două mari proiecte implementate la nivelul județului, la inițiativa președintelui CJ Vrancea, Marian Oprișan. „Este un lucru extraordinar că s-a reușit și la Odobești finalizarea lucrărilor. Acest proiect și cel cu managementul deșeurilor sunt două dintre cele mai importante proiecte derulate în Vrancea, fiind inițiate de președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan. Doresc să îl felicit pe domnul director Gheorghe Vasilescu și toată echipa care a lucrat la acest proiect”, a declarat Dragoș Bîrlădeanu. La rândul, său, directorul CUP a adresat mulțumiri președintelui CJ, Marian Oprișan și reprezentanților din primăriile în care a fost derulat acest important proiect, pentru implementarea în condiții optime și pentru crearea cadrului pentru acceptarea unui nou proiect Vranceaqua la finanțare, pentru mediul rural, în perioada 2014-2020.
Directorul SC CUP SA, Gheorghe Vasilescu, a prezentat apoi modul în care au fost derulate lucrările la Odobești, care au început pe 4 aprilie 2011. Valoarea totală a investiției este de 27.473.905 lei, fără TVA. Lucrările au fost efectuate de antreprenorul SC Vega 93 Galați, care a câștigat licitația pentru contractul „Reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare în aglomerarea Odobești, județul Vrancea”, aferent proiectului cu finanțare europeană Vranceaqua. Lucrările au avut la bază starea deficitară a rețelelor de apă, care conducea la reparații dese, întreruperi ale alimentării cu apă și disconfort pentru cetățeni. Rețelele au fost înlocuite și extinse, așa încât au fost reduse pierderile.
Lucrările de extindere au vizat în special cartierul Unirea, unde existau doar două puțuri locale cu apă, necorespunzătoare din punct de vedere sanitar și unde nu exista canalizare. Spre deosebire de alte localități, la Odobești s-a lucrat mai „lin”, a afirmat Gheorghe Vasilescu. „Pe parcursul derulării lucrărilor au existat anumite disfuncționalități de trafic, dar au fost mai reduse față de alte localități, pentru că lucrările au fost executate mai lesne, datorită rețelelor deja existente. Calitativ, lucrările au fost bine executate, constructorul a respectat tehnologia. Urbanizarea începe cu apa și canalizarea„, a spus Gheorghe Vasilescu, directorul SC CUP SA. Rețelele nou executate de apă și canalizare permit și preluarea și racordarea locuitorilor din zonele mărginașe ale orașului, precum cei din cartierul nou, spre Jariștea sau din zona Podgoriei.
10.000 de odobeșteni beneficiază de Vranceaqua
Urmare a investiției efectuate a fost realizată o îmbunătățire considerabilă a calității apei potabile distribuite, sistemul de alimentare cu apă al localității fiind adus la standarde europene. Concret, a fost reabilitată rețeaua de alimentare cu apă pe 32 de străzi și a fost extinsă pe alte 35 de străzi. Rețeaua de canalizare a fost reabilitată pe 10 străzi din Odobești și extinsă pe 39 de străzi. Cât privește consumatorii casnici, proiectul a condus la realizarea a 11.344 metri conductă pentru branșamentele la apă și 1.743 de racorduri la rețeaua de canalizare. Au fost construite conducte de refulare și două stații de pompare a apelor uzate.
Populația care beneficiază de aceste investiții, începând cu anul 2013, totalizează 10.000 de locuitori. În prezent, peste 95% din populație are acces la utilități, precum apă și canalizare. Finalizarea acestei investiții reprezintă un pas important în direcția implementării, de către Consiliul Județean Vrancea și SC CUP SA Focșani, a proiectului „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea”, cu o valoare totală de 107.086.652 euro, cofinanțat prin Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operațional Sectorial Mediu.