Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Avalanșă de oameni sărmani care cer un loc de muncă la ușa primarului


Săraci, bolnavi, împovărați de grijile zilei de mâine, în căutarea unui loc de muncă pentru a asigura pâinea copiilor și ceva hăinuțe pentru școală, acesta este profilul multor focșăneni care cer ajutorul primarului Decebal Bacinschi în cadrul audiențelor lunare. Cu o ultimă speranță în fața deznădejdii, oamenii fără niciun venit sau cu un ajutor social minim, dar care au datorii astronomice, vin, cu capul plecat, în fața primarului, pentru a căuta o portiță de scăpare dintr-o viață chinuită, măcar pentru o scurtă perioadă de timp. Din păcate, pentru mulți, ajutorul financiar, social sau de urgență din partea Primăriei nu poate veni dacă persoana respectivă are datorii la impozitele locale, după cum scrie în lege. Și în cele mai multe cazuri, nevoiașii nu au nici bani să își plătească dările către stat și acumulează datorii la bugetul local, așa încât nu pot primi ajutoare sociale.
 Disperarea și umilința venite dintr-un trai plin de nevoi s-a citit și pe fața unei focșănence de vreo 50 de ani, subțirică, aflată în pericol de a rămâne pe drumuri și de a-și pierde apartamentul pentru care are credit în bancă. Femeia spune că nici ea, nici soțul nu au de muncă și că, în aceste condiții, datoriile au crescut îngrijorător, ajungând în prezent la 20.000 lei, din care 2.000 lei sunt doar datorii la impozitele datorate Primăriei. „Am datorii pe care nu mai știu cum să le scot la capăt. Dacă ați putea să mă ajutați cu un împrumut, cu un ajutor… Am făcut refinanțare pentru apartament și nu mai avem cu ce plăti. De la încălzire suntem debranșați, ne încălzim cu energie electrică, anul trecut am plătit 1.200 lei la căldură. Acum doi ani m-a dat angajatorul în șomaj, cu 400 de lei. De atunci nu am găsit de muncă. Am și doi copii. Fata cea mare a terminat liceul, dar nu și-a găsit de muncă, iar cea mică este la liceu și are nevoie de cărți”, a spus femeia. Primarul Bacinschi a dispus efectuarea unei anchete sociale în acest caz, pentru a se stabili dacă această familie poate fi ajutată cumva. Însă, dacă focșăneanca figurează cu datorii la impozitele locale, nu poate primi niciun fel de suport social financiar din partea Consiliului Local Focșani.
 O altă femeie, în vârstă de 60 de ani, operată de cancer, a așteptat mai bine de trei ore la Primărie până la începerea audiențelor, să fie sigură că va apuca să vorbească cu primarul. Cu o voce sfârșită, abia ținându-se pe picioare, femeia a mărturisit că nu are bani nici să moară, nici să trăiască. „Sunt operată de cancer, am și hipertensiune, de două ori pe lună mă ia Salvarea. Dintr-o pensie de 500 de lei nu am bani să îmi iau medicamentele, să mai și mănânc și să îmi plătesc întreținerea”, i-a spus edilului Veronica C. Femeia a spus că a fost la Serviciul Public Local de Asistență Socială din cadrul Primăriei Focșani, de pe Strada Ștefan cel Mare, pentru a solicita un ajutor, dar că nu a fost băgată de nimeni în seamă și a fost trimisă acasă. Primarul Bacinschi a dispus realizarea unei anchete sociale pentru ca această femeie să poată fi ajutată.
              Crește opt copii cu 250 de lei pe lună
 La finalul zilei de audiențe, în fața primarului s-a înfățișat o altă focșăneancă, îmbrăcată îngrijit. Aceasta s-a destăinuit edilului că are opt copii în întreținere, pe care îi crește singură, cei mai mari având vârsta de 22 de ani și 18 ani, cel mai mic 3 ani. Femeia spune că se descurcă cu doar 250 lei pe lună, care reprezintă alocațiile copiilor. Norocul acestora este cantina de ajutor social, unde mănâncă zilnic și locuința socială, un apartament de două camere pe Bulevardul Unirii, în care locuiesc. Însă, din această cauză, familia nu mai poate beneficia de niciun alt ajutor social. Femeia spune că dorește să găsească un loc de muncă, pentru a-și putea plăti datoriile. „Am acumulat datorii la întreținere, pentru că nu am niciun venit în afară de alocațiile copiilor. Cu mâncarea la cantină ne descurcăm, dar datoriile nu am din ce să le plătesc. Pe vremea când am lucrat la mături (la serviciul de salubrizare stradală, n. r.), era mai bine, am reușit să îmi fac condiții și în apartamentul de două camere în care stau cu copii, am pus gresie, faianță. Acum nu se mai poate. Zilele trecute am lucrat la tăiat de trandafiri, de asta am mâinile zdrențuite, am pus și varză, ce să faci, dacă trebuie să trăiești așa, de pe o zi pe alta”, a spus focșăneanca, cunoscută și ca voluntară la Crucea Roșie. Funcționarii de la Primărie, prezenți la audiențe, i-au prezentat femeii o listă cu locurile de muncă din oraș, majoritatea în confecții. Aceasta a spus că în confecții nu poate lucra, pentru că programul este prelungit și ea are un copil mic, de 3 ani, în îngrijire. Primarul a sfătuit-o să încerce măcar băieții mai mari, de 20 de ani, să se angajeze, pentru a aduce un venit familiei.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?