Un profesor de la Colegiul Tehnic „Gh. Balș” din Adjud a fost găsit spânzurat vineri dimineață, într-o sală de sport improvizată, de elevii clasei a XI-a A. Profesorul de sport Gabriel Ilie, de 37 de ani, fusese văzut ultima dată miercuri.
Colegii săi ne-au spus că avea probleme de natură financiară, dar niciodată nu a dat de bănuit că ar putea recurge la un asemenea gest. Gabriel Ilie era tatăl a trei copii minori, iar soția sa, tot cadru didactic, este plecată de puțin timp la muncă în străinătate. Acesta este cel de-al cincilea cadru didactic care își pune capăt zilelor, de la începutul anului.
O nouă dramă în învățământul vrâncean. Vineri dimineață, un profesor de sport de la Colegiul Tehnic „Gh. Balș” din Adjud a fost găsit spânzurat în sala de sport, situată în apropierea unității de învățământ, în curtea unei societăți comerciale.
Gabriel Ilie, de 37 de ani, a fost văzut ultima dată de colegi și membrii familiei miercuri. Cunoscuții l-au căutat, apoi l-au sunat, dar în zadar. Vineri dimineață, elevii clasei a XI-A, împreună cu un alt profesor de sport, Marian Drăghici, și cu directorul unității de învățământ, Marian Valentin Mitrofan, au mers la sala de sport. Când au deschis ușa, copiii au descoperit cadavrul profesorului Gabriel Ilie, care era agățat de un spalier de gimnastică. Liceenii au început să țipe, ieșind îngroziți din sală.
Imediat, în sală a intrat celălalt profesor de sport, care la rându-i a ieșit din încăpere țipând și plângând. „Copiii au intrat primii. Ce traumă au și ei! S-au dus la oră și noi am mers cu ei să vedem dacă e acolo. Pentru că a fost căutat în tot orașul. Au intrat primii elevii și apoi au ieșit speriați. Întrebau dacă domnul profesor se preface. Apoi l-am văzut și eu și am fugit. Ieri (joi-n.r.) toată ziua l-am sunat. A venit și mama lui aici. Eu în sala aia nu mai intru niciodată, pot să fac sportul și afară, în frig”, a spus Marian Drăghici, plângând.
Directorul școlii spune că profesorul Ilie a fost căutat în mai multe locuri. „De alaltăieri (miercuri-n.r.) nu a mai fost de găsit. L-am sunat, ne-a sunat și mama și ne-a spus că nu-l găsește. A fost căutat peste tot. În cursul nopții (joi noapte-n.r.) o colegă s-a gândit că ar putea fi acolo și dimineață (vineri dimineață-n.r.) am mers la sala de sport. Ușa era deschisă și dumnealui era spânzurat de un spalier”, a spus Marian Valentin Mitrofan.
Nu a lăsat niciun bilet de adio
După ce copiii l-au găsit pe profesorul de sport fără viață, directorul a sunat la 112, iar la fața locului a ajuns un echipaj medical și polițiști.
Din primele verificări a rezultat că profesorul nu s-a spânzurat vineri dimineață, ci în urmă cu cel puțin o zi, cel mai probabil miercuri, după ore. Directorul liceului ne-a spus că a asistat la toată cercetarea și că trece prin momente dificile. „Elevii au ieșit și au întrebat dacă este adevărat ceea ce văd. L-am văzut și eu și am sunat la 112. Am asistat la toată cercetarea și este foarte greu. Din ce am discutat cu medicii, era mort de cel puțin o zi și jumătate. Asupra lui nu s-a găsit niciun bilet. I-au luat telefoanele și se vor face verificări”, a povestit profesorul Mitrofan.
Polițiștii ne-au precizat că bărbatul nu fusese dat dispărut. În ceea ce privește motivele pentru care și-a luat viața, oamenii legii au deschis dosar penal de moarte suspectă și continuă cercetările. „În această dimineață (vineri dimineață-n.r.) am fost sesizați de un cadru didactic despre faptul că un coleg a fost găsit spânzurat în sala de sport. Persoana nu figura în evidențe ca fiind dispărută, iar asupra sa nu s-a găsit niciun înscris prin care să-și justifice gestul. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii cu exactitate a modului de producere a evenimentului”, a precizat comisarul șef Ionel Bîtcă, șeful Poliției Municipiului Adjud.
După cercetarea la fața locului, trupul neînsuflețit al profesorului a fost dus la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei, urmând ca legiștii să stabilească data și cauza morții.
Profesorul ar fi avut probleme financiare
Colegii lui Gabriel Ilie ne-au spus că acesta ar fi avut probleme de natură financiară, dar nu cred că asta l-a împins spre sinucidere. Ei spun despre colegul lor că avea gradul didactic I, obținut acum doi ani, era iubit de elevi, serios și cu rezultate bune în cadrul activităților școlare. Mărturie sunt cupele, diplomele și medaliile obținute la competiții, care sunt expuse la afișierul unității de învățământ, amenajat chiar de el. „Avea poate niște probleme financiare, dar nu cred că avea motive să facă așa ceva. Niciodată nu lipsea de la ore, iar dacă se întâmpla ceva anunța mereu. Nu înțeleg ce l-a determinat să facă asta. Aveam o relație de colegialitate și nu mi-a mărturisit niciodată că l-ar apăsa ceva„, a spus profesorul Marian Drăghici.
Directorul liceului a precizat că știa faptul că profesorul Ilie nu se ajunge cu banii și că are propriri pe salariu. „Și-a făcut mereu datoria și nu am avut nimic să-i reproșăm. Vom ajuta familia așa cum am mai făcut-o și altă dată”, a adăugat el. Potrivit unor surse, profesorul ar fi avut și probleme familiale, relația cu soția sa nefiind dintre cele mai bune.
Vineri dimineață, acasă la profesorul Ilie, familia se pregătea de înmormântare. Soacra sa ne-a spus că de câteva zile familia nu mai știa nimic de el. „Domnul profesor este mort. Marți seara au vorbit copiii cu el ca să-i ducă la școală și de miercuri nu a mai apărut. Mama lui l-a așteptat la masă, dar nu a venit. L-am căutat peste tot pentru că era ca și copilul nostru”, a spus femeia.
Profesorul Ilie Gabriel era tatăl a trei copii, cel mai mare dintre ei fiind în clasa a VII-a. Soția sa, cadru didactic la Lespezi, comuna Homocea, a plecat în urmă cu câteva luni la muncă în străinătate.
Elevii și profesorii vor fi consiliați
În urma șocului emoțional pe care l-au avut, elevii care l-au găsit pe profesor spânzurat vor fi consiliați de un psiholog școlar, iar dacă va fi nevoie, directorul Mitrofan spune că va solicita și ajutorul unor persoane de specialitate din afara unității de învățământ. Directorul recunoaște că și el este marcat de acest eveniment. „Fără doar și poate vom cere consilierea elevilor care l-au văzut și au o imagine mult mai clară decât noi. Cred că și noi vom avea nevoie de consiliere. Dacă va fi nevoie de cineva din afară, vom apela. Deocamdată vom discuta cu consilierul nostru”, a adăugat Mitrofan.
Directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea, Liliana Jeny Mihai, a precizat că elevii de la Colegiul Tehnic „Gh. Balș”, care l-au văzut pe profesorul spânzurat, pot fi consiliați dacă se va solicita acest lucru. „Pentru copiii și cadrele didactice de la liceu, din comunitate, CJRAE oferă, la solicitare, consiliere școlară individuală, în cadrul cabinetelor de asistență psihopedagogică, în limita competențelor pe care le implică statutul și funcția noastră didactică. În astfel de situații se recomandă consiliere psihologică, psihoterapie în cabinete specializate”, a spus Liliana Jeny Mihai.
Dramă după dramă în învățământul vrâncean
Alte patru cadre didactice și-au pus capăt zilelor de la începutul anului, cele mai multe ca urmare a unor depresii. În ianuarie, o profesoară de economie, din Adjud, s-a sinucis. Carmen Liliana Ciubotariu avea 40 de ani și era profesor la Colegiul Tehnic „Gh. Balș”. Ea s-a aruncat de la etajul IV al blocului în care locuia, situat în centrul vechi al Adjudului, în timp ce membrii familiei sale luau masa.
În luna aprilie, încă un cadru didactic a ales să-și încheie socotelile cu viața. Este vorba de o învățătoare de 44 de ani, din Bîrsești. Femeia, care preda la Cîmpuri, a fost găsită spânzurată de o grindă din interiorul locuinței. Tot în aprilie, o profesoară de logopedie de la Centrul Åcolar pentru Educație Incluzivă Mihălceni, din comuna Ciorăști, a fost găsită moartă într-o fântână de pe raza localității. Din primele verificări a reieșit că femeia s-ar fi aruncat în puț. Cunoscuții spuneau atunci că în urmă cu un an, profesoara Caterina Iorgu își pierduse fiul, răpus de cancer la vârsta de 27 de ani. De când și-a îngropat copilul, profesoara a fost mai tot timpul supărată, iar după ce i-a făcut fiului său pomana de un an, a încheiat și ea socotelile cu viața.
Șirul tragediilor a continuat. În iunie, tot la Adjud, fiul fostului inspector școlar general Iordache Bostan, Adrian Bostan, și-a pus capăt zilelor. Adrian Bostan, care avea 33 de ani, s-a spânzurat într-o anexă a casei părintești. Cadavrul tânărului a fost găsit chiar de Iordache Bostan, care a sunat disperat la Ambulanță. Adrian Bostan a fost o vreme profesor de matematică, apoi de informatică la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud, pentru ca mai apoi să ocupe funcția de administrator rețea.
„Suicidul nu este o soluție”
Pe parcursul acestei săptămâni, la nivelul județului Vrancea, trei oameni și-au pus capăt zilelor. Cel mai tânăr dintre sinucigași avea 23 de ani și era angajat al Penitenciarului Focșani.
Psihologii spun că suicidul nu este o soluție și că în jurul nostru sunt persoane care ne pot ajuta și ne pot susține. „Suicidul este considerat de specialiști rezultatul unui mod distorsionat de a gândi care conduce la depresie, la imposibilitatea de a întrevedea soluții alternative la problemele pe care orice om le poate avea, dar și la aprecierea dihotomică (alb sau negru, întotdeauna sau niciodată, totul sau nimic) a situațiilor, fără a surprinde nuanțele, subtilitățile și relativitatea lucrurilor. Persoanele suicidare prezintă un număr mai mare de gânduri și convingeri iraționale, se comportă în manieră impulsivă, prezintă deficiențe în ceea ce privește dezvoltarea abilităților sociale și de rezolvare de probleme, au dificultăți în evaluarea pozitivă a viitorului. Sentimentul acut că nu mai există nicio speranță, la care se adaugă și evenimentele stresante de viață, poate conduce la apariția unor idei și comportamente suicidare. Lipsa de speranță, definită ca un set de așteptări negative referitoare la propria persoană și la viitor, este concomitentă cu depresia și este considerată de specialiști un predictor important al suicidului în cazul populației adulte”, a spus psihologul Liliana Jeny Mihai.
Aceasta a adăugat că în cazul acestor persoane, perioada sărbătorilor le poate accentua stările afective negative, respectiv furie, culpabilitate, rușine, teamă, sentimentul de izolare și singurătate și lipsa de speranță în ceea ce privește viitorul.
Potrivit acesteia, „pentru noi toți și mai ales pentru copii, suicidul nu este o soluție și există în jurul nostru persoane care ne pot ajuta, susține, înțelege”.