Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Locuinţe în flăcări din cauza coşurilor de evacuare a fumului


     Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea au intervenit pentru a stinge trei incendii, produse în cursul nopții de miercuri spre joi. Două dintre acestea au izbucnit din cauza unor coșuri ori canale de fum amplasate sau neprotejate termic față de materiale combustibile. 
    Prima solicitare a fost primită miercuri, în jurul orei 23.10, și anunța producerea unui incendiu la locuința lui Ghiță R., din satul Cornățel, comuna Urechești, județul Bacău. Pentru stingerea acestuia au acționat două echipaje cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă din cadrul Secției de Pompieri Adjud. Atunci când pompierii au ajuns la fața locului, acoperișul casei, respectiv 130 de metri pătrați, era în flăcări. Pompierii au reușit să stingă flăcările și să protejeje casele învecinate.  
 După câteva ore, în jurul orei 3.00, pompierii adjudeni au fost solicitați din nou. De această dată, ei au fost chemați în satul Ciorani, din comuna Pufești, pentru a stinge incendiul care îi cuprinsese locuința lui Adrian M.. Două autospeciale de lucru cu apă și spumă s-au deplasat la fața locului și au acționat pentru limitarea pagubelor și stingerea incendiului. În urma acestuia a ars acoperișul casei din astereală lemn cu învelitoare de carton bituminos pe o suprafață de aproximativ 30 metri pătrați.
 În urma verificărilor efectuate în ambele cazuri, sd-a ajuns la concluzia că incendiile s-au produs din cauza coșurilor, canalelor de fum amplasate ori neprotejate termic față de materiale combustibile. În perioada sezonului rece, aceasta reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze generatoare de incendii, motiv pentru care pompierii le reamintesc cetățenilor că burlanele și coșurile de evacuare a fumului trebuie periodic verificate, curățate și reparate de personal specializat. Este interzisă folosirea improvizațiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu lungime mare și, respectiv, coturi multe montate pe lângă și pe pereții combustibili, în apropierea materialelor ori altor obiecte de uz casnic. De asemenea, coșurile de fum din cărămidă tencuită vor fi izolate față de elementele combustibile ale planșeelor, prin îngroșarea zidăriei coșurilor, iar în spațiul dintre coș și planșeu se va introduce un strat termoizolant. 
 Tot în noaptea de miercuri spre joi, și pompierii focșăneni au avut o intervenție. De această dată, focul a cuprins deșeuri textile și resturi menajere aflate în interiorul unei clădiri dezafectate aflată pe strada Cuza Vodă din municipiul Focșani. Nu este prima intervenție de acest tip la imobilul respectiv. La fel ca și în cazurile precedente, și de această dată vecinii imobilului au fost cei care au observat fumul și au apelat numărul unic de urgență 112, solicitând ajutorul pompierilor. Datorită intervenției operative, incendiul a fost lichidat înainte ca flăcările să poată produce pagube materiale. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?