Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Fostul sediu al Tribunalului Vrancea va fi reabilitat. Aici vor funcţiona Centrul UNESCO și Muzeul Vinului


      Administrația județeană intenționează să reabiliteze imobilul cu risc seismic în care a funcționat Tribunalul Vrancea și să redea clădirea de patrimoniu, circuitului public. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a inițiat două proiecte de hotărâre care vizează aprobarea schimbării destinației imobilului în care a funcționat Tribunalul Vrancea în sediu „Centrul UNESCO și Muzeul Vinului” și aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Consolidare-restaurare imobil «Centrul  UNESCO și Muzeul Vinului»”. 
 În acest sens a fost întocmit un proiect care ar urma să primească finanțare prin Compania Națională de Investiții. Valoarea totală a lucrărilor este estimată la aproximativ 33 milioane de lei și va fi suportată în parte de Guvernul României prin ,,Programul privind executarea și, după caz, expertizarea tehnică și proiectarea unor lucrări de intervenție în prima urgență la construcții vulnerabile și care prezintă pericol public”. 
 Derularea și implementarea acestui proiect se va desfășura pe o perioadă de 34 de luni. „Având in vedere necesitatea redării in circuitul public a acestui imobil cu valoare de patrimoniu și imposibilitatea demarării lucrărilor de consolidare exclusiv din bugetul propriu al Județului Vrancea, s-a solicitat  Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice să includă această clădire în lista lucrărilor de intervenție în primă urgență la construcții vulnerabile și care prezintă pericol public, ce se finanțează prin Compania Națională de Investiții, potrivit prevederilor HG 203/2003, pentru aprobarea Regulamentului privind tipurile de reglementări tehnice și de cheltuieli aferente activității de reglementare în construcții, urbanism, amenajarea teritoriului și habitat, precum și a Normelor metodologice privind criteriile și modul de alocare a sumelor necesare unor lucrări de intervenție în primă urgență la construcții vulnerabile și care prezintă pericol public”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.
 Conform temei de proiectare, în clădirea mai sus menționată vor funcționa două unități funcționale distincte: la parter și etaj va funcționa Centul Cultural pentru UNESCO, iar la demisol, Muzeul Vinului. 
                      Promovarea activităților culturale sub egida UNESCO
 Centrul UNESCO  (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Åžtiință și Cultură) va desfășura activități de promovare și implementare a Convențiilor UNESCO ratificate de Statul Român, cât și activități culturale locale, regionale și internaționale. Centrul Cultural pentru UNESCO va inițializa și desfășura proiecte și programe culturale în domeniul educației permanente și al culturii tradiționale, urmărind: elaborarea unor proiecte atractive și utile de educație permanentă; conservarea și transmiterea valorilor morale, artistice și tehnice ale comunității pe raza căreia funcționează, precum și ale patrimoniului cultural național și universal; păstrarea și cultivarea specificului zonal sau local; stimularea creativității și talentului; revitalizarea și promovarea meseriilor și îndeletnicirilor specifice zonei în raza căreia funcționează, cât și susținerea celor care le practică; cultivarea valorilor și autenticității creației populare contemporane și artei interpretative neprofesioniste, în toate genurile – muzică, coregrafie, teatru etc.; dezvoltarea schimburilor culturale pe plan județean, național și internațional.
             Muzeu pentru promovarea tradițiilor viti-vinicole
 Ideea înființării Muzeului Vinului a pornit și de la faptul că Vrancea este una din cele mai importante zone viticole a României și deci se impune a avea un astfel de muzeu care să prezinte vizitatorului istoria viticulturii din această zonă. În acest sens se propune ca circuitul de vizitare să cuprindă descrierea activităților de lucru a viei, tratamentul acesteia, culesul strugurilor și procesarea acestora până la depozitarea și păstrarea vinului. Spațiile de expunere respective vor avea expuse ca atare obiecte, instrumente și instalații specifice din cele mai vechi timpuri până în prezent cât și panouri explicative cu imagini. Exponatele vor fi puse în valoare printr-un iluminat specific muzeal cu spoturi orientabile și unde este cazul cu iluminat înglobat vitrinelor din sticlă.
 Zona centrală a demisolului va fi destinată prezentării unei hărți a zonei viticole a Vrancei cu principalele localități viticole și cu soiurile de vin specifice fiecăreia. Se vor prezenta date climatologice și geotehnice specifice (însorire, calități ale solurilor, etc). Un loc aparte va fi rezervat medaliilor și diplomelor luate la diferite saloane interne și internaționale. În continuarea circuitului se va amenaja o sală de proiecție în care se vor prezenta filme de arhivă despre  viticultura din zonă, problemele cauzate de anumite boli ale viței de vie, sărbătoarea culesului și a realizării mustului etc. Circuitul de vizitare se va încheia cu sala de degustări. Prin intermediul birourilor amenajate aici vor putea fi luate informații despre producătorii de vin din zona Vrancei.  De reținut că obiectivul de investiții a obținut avizul favorabil al Ministrului Culturii nr.193/M/2013.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?