Fermierii vrânceni au achitat peste zece mii lei reprezentând impozit pe veniturile agricole la casieriile primăriilor din localitățile de domiciliu. La începutul acestei săptămâni erau 56 de comune vrâncene care aveau încheiat un protocol cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice pentru ca fermierii să își plătească impozitul pe veniturile din agricultură la primării. Această facilitate a fost aprobată de Guvern pentru cazurile în care în localități nu sunt unități fiscale. Astfel, singurele condiții pentru ca fermierii să își poată plăti impozitele în localitatea de domiciul sunt ca în localitatea respectivă să nu funcționeze o unitate fiscală, iar între primărie și Fisc să fie încheiat un protocol.
Conducerea AJFP a anunțat că până acum au semnat protocoale administrațiile locale din Andreiașu, Biliești, Bîrsești, Bolotești, Bordești, Broșteni, Cîmpuri, Chiojdeni, Cîmpineanca, Corbița, Cotești, Dumbrăveni, Dumitrești, Fitionești, Garoafa, Golești, Gugești, Homocea, Jariștea, Jitia, Măicănești, Mărășești, Milcov, Movilița, Năruja, Negrilești, Nereju, Nistorești, Obrejița, Paltin, Păulești, Păunești, Popești, Pufești, Ploscuțeni, Răcoasa, Răstoaca, Reghiu, Sihlea, Slobozia-Ciorăști, Slobozia Bradului, Soveja, Spulber, Străoane, Suraia, Tănăsoaia, Tătăranu, Tulnici, Valea Sării, Vidra, Vintileasca, Vârteșcoiu, Vizantea-Livezi, Vînători, Vrâncioaia și Vulturu. În celelalte localități, țăranii vor trebui să vină la Focșani pentru a plăti impozitul pe veniturile din agricultură și contribuția la sănătate aferentă acestora.
Finanțiștii îi avertizează pe contribuabili să își achite la termen impozitul pe veniturile din agricultură. Termenul de plată pentru a doua tranșă a impozitului pe venitul din agricultură este 15 decembrie. Finanțiștii arată că, în categoria veniturilor din activități agricole sunt incluse veniturile obținute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică din „cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și alte asemenea, creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală”. Impozitul pe venitul din activități agricole se calculează de inspectorii fiscali prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activități agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final. Normele de venit sunt stabilite pe unitatea de suprafață/hectar în cazul deținătorilor de terenuri agricoole sau pe cap de animal/familie de albine.