GALERIE FOTO: Teatrul Comunal ”Mr. G. Pastia” a împlinit 100 de ani de existenţă

2
1842


   Teatrul Comunal „Maior G. Pastia”, așa cum s-a numit el la momentul inaugurării, a împlinit ieri 100 de ani. La moment aniversar, acestei bijuterii arhitectonice i-au trecut pragul personalități de seamă ale vieții publice, printre care și ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a oficiat ieri o slujbă de sfințire. Ziua s-a încheiat cu un spectacol aniversar, în care au fost trecute în revistă toate momentele importante din tumultuoasa istorie a clădirii emblematice a municipiului Focșani. Directorul Teatrului, actorul Sorin Francu, i-a mulțumit președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pentru determinarea de care a dat dovadă pentru redeschiderea teatrului, în anul 2004.
   Personalitățile culturale și ale administrației locale au pășit ieri, cu emoție, în clădirea Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia”, care a fost în haine de sărbătoare, cu ocazia celebrării unui moment istoric: 100 de ani de la inaugurare, care a avut loc pe 21 noiembrie 1913. Centenarul a fost marcat ieri prin două momente distincte, cu semnificații speciale: o slujbă de sfințire a edificiului, care a avut loc la prânz, și un spectacol aniversar, care a încheiat această zi specială din viața teatrului focșănean.  
   Într-o atmosferă familiară, cu invitați „de-ai casei”, în prima parte a zilei a avut loc o slujbă de sfințire, oficiată de ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În fața unei mese rânduită cu tot ce este necesar pentru o slujbă de agheasmă pentru casă nouă, cu colivă, parastas și vin, ÎPS Ciprian a slujit, timp de o oră, pentru cei care trudesc în prezent în acest lăcaș de cultură și pentru artiștii care sunt acum printre îngeri. La eveniment au participat primarul Decebal Bacinschi, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea Dragoș Bîrlădeanu, subprefectul Cristi Misăilă, directorul Direcției Județene pentru Cultură Traian Negulescu, directorul Ateneului Popular Valentin Gheorghiță, actori și prieteni ai teatrului. 
   După oficierea slujbei religioase, cei prezenți au sorbit cuvintele pline de blândețe și înțelepciune ale ÎPS Ciprian, care a lăudat inițiativa directorului Teatrului Municipal de a organiza o slujbă de sfințire a edificiului. „Cred că este prima oară când am avut parte de o astfel de surpriză plăcută. Mare mi-a fost bucuria și surpriza când am văzut că în loc să organizați un eveniment cu caracter festiv, care este important, v-ați gândit să vă adunați, într-un număr nu prea mare, mai mult cei ai casei, care ostenesc în această instituție, să vă rugați împreună pentru sănătatea celor care acum își desfășoară activitatea în acest lăcaș cultural. Dar și pentru iertarea păcatelor celor care nu mai sunt printre noi fizic, dar a căror prezență se face simțită, mai ales în astfel de edificii, în locuri cu caracter cultural, în care oamenii au trăit cu toată intensitatea vieții lor momentele de bucurie, de tristețe, pe care le-au presupus rolurile interpretate și stări sufletești pe care le-au transmis spectatorilor. Cei care lucrează în acest domeniu al teatrului sunt oameni carismatici, care au fost înzestrați de Dumnezeu cu acest dar, pe care l-au valorificat spre împlinirea lor sufletească, dar și spre bucuria și folosul celor din jur. Ne rugăm pentru cei care nu mai sunt, dar care au avut o carieră frumoasă în acest domeniu, care au ajuns celebrități la nivel național și constituie o mândrie pentru orașul Focșani, dar și pentru cei care încă mai mențineți flacăra aprinsă”, a spus celor prezenți ÎPS Ciprian.  
   Acesta a felicitat Primăria municipiului Focșani și în mod personal pe primarul Decebal Bacinschi, pentru implicarea în restaurarea teatrului cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființare. Aniversarea de ieri a coincis și cu o mare sărbătoare creștină, Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Ovidenia. 
 
„Teatrul este prima casă pentru unii dintre noi”
   Primarul Decebal Bacinschi ne-a spus că lucrările de restaurare a Teatrului, care au avut loc în această toamnă, erau necesare. „Cred că era necesar după atâția ani de zile să facem o reparație a acestui edificiu. Am făcut câteva lucrări destul de importante: am înlocuit mocheta, am schimbat centrala termică, tâmplăria, am șlefuit marmura. Ceea ce mă bucură este că atât Teatrul cât și Ateneul sunt în prezent în perfectă stare de funcționare. Meritul este, în primul rând, al Consiliului Local, care a fost de acord să alocăm aceste sume de bani, al domnului director Francu, care efectiv s-a ocupat de această lucrare, al constructorului și al tuturor celor care au ajutat la realizarea acestor lucrări. Teatrul și Ateneul sunt două lucruri deosebite pentru municipiul Focșani. Nu cred că sunt multe orașe în țară care să aibă astfel de valori”, ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi.
   Peste două luni se împlinesc 10 ani de când Teatrul a fost redat în folosință, după aproape 20 de ani de când fusese dat uitării. Directorul Teatrului, actorul Sorin Francu, și-a exprimat și el emoția la acest moment aniversar. „Astăzi (ieri, n. r.) se împlinesc 100 de ani de când s-au deschis porțile Teatrului Comunal «Mr. Gh. Pastia», ctitorie a acestui important filantrop, un om absolut special, care a lăsat comunității din care făcea parte întreaga sa avere: Teatrul și Ateneul. Este un moment de sensibilitate și de trăire sufletească deosebită pentru noi, cei care  trudim pe acest domeniu al teatrului. Teatrul Pastia din Focșani este pentru unii dintre noi chiar prima, nu a doua casă. Ne bucurăm că am reușit să întâmpinăm centenarul Teatrului  în haine curate, proaspete, noi, datorită lucrărilor pe care am reușit să le realizăm în această perioadă, în mod expres pentru a sărbători așa cum trebuie acest centenar”, a spus Sorin Francu. 
Teatrul a fost închis timp de 18 ani, după seismul din 1986
   Sala de spectacole a Teatrului „Mr. Gh. Pastia”, frumos aranjată și parfumată, și-a primit aseară oaspeții, nu prea mulți, la spectacolul aniversar care a avut menirea de a marca acest eveniment istoric. Oameni de cultură, actori, printre care și Dana Dembinski, reprezentanți ai instituțiilor publice, oameni de afaceri sau simpli iubitori ai teatrului au asistat la o seară „ca în familie”. A fost trecut în revistă tot ceea ce s-a întâmplat cu această bijuterie arhitectonică de-a lungul anilor, cu donatorul, maiorul Gh. Pastia, istoria împletindu-se cu câteva momente artistice, având în vedere că în interiorul acestui lăcaș de cultură s-au desfășurat atât spectacole de folclor, cât și de muzică clasică, interpretare corală și bineînțeles de teatru. 
   Seara a fost deschisă de directorul Sorin Francu, care a vorbit despre cele mai importante momente din viața Teatrului. Acesta a remarcat și publicul, destul de rarefiat, spunând că: „mă bucur că nu suntem foarte mulți, pentru că teatrul a devenit în ultima vreme o artă elitistă. Mă bucur că sunt însă mulți tineri în sală, pentru că teatrul înseamnă și educație, bucurie spirituală”
   Trecând în revistă istoria bogată și tumultuoasă a Teatrului focșănean, Francu a menționat anul 1909, momentul în care a fost pusă piatra de temelie a acestui edificiu, unul dintre cele mai frumoase teatre din țară, după cum a afirmat acesta. Apoi, pe 21 noiembrie 1913, are loc inaugurarea Teatrului Comunal „Maior G. Pastia”, cu piesa „Fântâna Blanduziei”, de Vasile Alecsandri, pusă în scenă de actorii de la Teatrul Național din Iași, condus la acea vreme de Mihail Sadoveanu. Ulterior, toate marile nume ale teatrului românesc au evoluat pe scena focșăneană. 
   Un moment trist din istoria Teatrului a fost venirea comunismului, când numele instituției a fost schimbat în Teatrul Gh. Dimitrov, după numele unui comunist bulgar. În 1986, clădirea teatrului a fost grav afectată de cutremur, care a adus clădirea în stare de nefuncționare. Din acel moment, timp de 18 ani, pentru că nu s-au alocat fonduri pentru reabilitare, luminile la Teatru au rămas stinse. 
 
…redeschis în ianuarie 2004
   Un alt moment important din istoria Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia” este anul 2003, când, în urma unei vizite la Focșani a președintelui de la acea vreme, Ion Iliescu, la invitația președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, Teatrul a intrat într-un program prioritar de reabilitare, cu fonduri de la bugetul de stat. „S-au făcut eforturi imense din partea președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, să fie alocați banii necesari reconsolidării, circa 70 de miliarde de lei vechi, niște fonduri imense, pentru că și alte teatre din țară cereau bani pentru reabilitare. Ministrul Culturii de la acea vreme, Răzvan Theodorescu, a venit la Focșani, a văzut Teatrul și a spus că este o clădire importantă, care merită să fie reparată. Pe 23 ianuarie 2004 am putut intra cu emoție, bucurie și dragoste în această sală, realizată exact ca în planurile originale ale teatrului, fapt pentru care  doresc să mulțumesc arhitectului și artistului plastic care au realizat aceste lucrări. Èšin să îl felicit încă o dată pe președintele Marian Oprișan pentru atitudinea pe care a avut-o atunci, pentru că a fost insensibil la toate atacurile din acea vreme, fără de care, probabil, astăzi, nu ne-am fi putut întâlni aici”, a spus Sorin Francu.
   Seara a continuat cu momente artistice susținute de Ansamblul Folcloric „Èšara Vrancei”, Corala Tradițională „Pastorala”, Orchestra de Cameră „Unirea” și actorii Teatrului Municipal. De asemenea, au fost înmânate diplome și plachete aniversare tuturor colaboratorilor Teatrului Municipal, care și-au adus contribuția la menținerea vie a flăcării actului artistic pe scena focșăneană.
   Teatrul și Ateneul au fost pentru maiorul Gh. Pastia ca și copiii săi, de aceea înaintașii au dorit să îi păstreze vie memoria și dorința din testament, de a păstra teatrul ca un lăcaș al culturii. Teatrul are 320 de locuri și în prezent este „ca o cazemată”, după cum a menționat Francu, din punct de vedere al rezistenței la un posibil seism de mare intensitate.
Tineri actori joacă în patru piese la Teatru, între 27 noiembrie și 5 decembrie
   Festivalul „Vin’ la Teatru” revine pe scenă, cu o retrospectivă a pieselor jucate în vară. În perioada 27 noiembrie – 5 decembrie, tinerii actori care au urcat pe scena teatrului focșănean, în cadrul primei ediții a Festivalului, vor readuce în atenția publicului câteva  dintre piesele jucate. Pe 27 noiembrie, de la ora 19.00, va fi jucată piesa „Zic-zac”, un spectacol regizat de Andreea Gavriliu, în interpretarea actorilor: Gabriel Costin, Ștefan Lupu și Andreea Gavriliu. Pe 28 noiembrie, de la ora 19.00, se va juca spectacolul „Kean”, o adaptare după Jean-Paul Sartre, în regia lui Alexandru Pavel, cu Mihai Nițu, Lia Gherman și Vladimir Albu. 
    Pe 30 noiembrie, de la ora 19.00, Teatrul Mignon din București va aduce pe scena focșăneană spectacolul „A.D. 3874. Cronică fantastică”, regizat de Marius Costache. Actorii Eduard Cârlan, Bogdan Costea și Eduard Haris dau viață personajelor dintr-un text scris de I. L. Caragiale.  Pe 5 decembrie, tot de la ora 19.00, sunteți invitați la spectacolul „Aproape”, de John Cariani, regia fiind semnată de Andreea Vulpe. Interpretează Mihai Cojocaru, Alex Musățea, Anca Markos, Andrada Fuscaș, Cătălin Oprea, Alin Stan, Francesca Leonte, Ilona Brezoianu, Octavian Costin și Lorena Luchian. 
   Biletele pentru aceste spectacole pot fi achiziționate de la Casa de bilete a Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here