Proiectul „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“ a fost finalizat

0
1552


   Consiliul Județean Vrancea a finalizat implementarea  proiectului „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, în cadrul căruia au fost reabilitate mausoleele Focșani, Soveja, Mărăști și Mărășești. Proiectul a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în anul 2007.
   Consiliul Județean Vrancea a finalizat implementarea proiectului „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, în cadrul căruia au fost reabilitate mausoleele Focșani, Soveja, Mărăști și Mărășești. Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională și cofinanțat de la bugetul național și prin contribuția Consiliului Județean Vrancea, având o valoare totală de 21.938.105,58 lei din care 14.558.092,68 lei FEDER și 2.038.995,89 lei de la bugetul național. 
   Obiectivul principal al proiectului a fost valorificarea potențialului turistic, cultural și istoric, precum și creșterea numărului de turiști din județ și din regiune, în scopul stimulării dezvoltării economice a județului Vrancea și a Regiunii 2 Sud Est. Au fost restaurate, reabilitate și consolidate mausoleele de la Focșani, Mărășești, Mărăști, Soveja, au fost amenajate 3 puncte de informare în incinta mausoleelor, 2 muzee au fost reabilitate, 1 muzeu a fost dotat cu mijloace video și de expunere moderne, 4 mausolee au fost puse în valoare prin modernizarea sistemului de iluminat public. 
   S-au introdus într-un circuit turistic monumente de o importantă factură istorică, printre care: Monumentul eroilor pănceni căzuți în timpul primului război mondial și Cimitirul ostașilor germani căzuți în timpul primului război mondial, aflat în apropierea orașului Panciu; monumentul Ecaterina Teodoroiu – Străoane, Monumentul frăției de arme româno-franceze 1916-1919 – Varnița, Cimitirul ostașilor germani – Soveja. „Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt turiștii din regiune, țară sau din străinătate implicați în activități turistice, iar cei indirecți populația locală. Acest proiect are ca scop dezvoltarea turismului cultural, o formă de turism care atrage mulți vizitatori și care are un potențial de dezvoltare important, având în vedere faptul că numele județului Vrancea este legat de evenimente istorice petrecute în timpul Primului Război Mondial din Zboina Neagră și până în Valea Siretului la Doaga. Prin implementarea acestui proiect se asigură conservarea patrimoniului cultural național, creșterea numărului de turiști, relansarea activităților economice în zonele în care sunt amplasate mausoleele, zone aflate în declin economic și creșterea atractivității zonei pentru turiști”, se arată într-un comunicat remis presei de Consiliul Județean Vrancea.
   La sfârșitul lunii octombrie, Consiliul Județean Vrancea a făcut recepția tehnică la finalizarea lucrărilor la cele patru mausolee vrâncene, reabilitate în cadrul proiectului „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”. 
Ponta și Oprișan au inaugurat Mausoleul Mărășești
   Vă reamintim că la începutul lunii octombrie, prim ministrul Victor Ponta, viceprim ministrul Gabriel Oprea, și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea împreună cu președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR Marian Oprișan, au inaugurat Mausoleul de la Mărășești, obiectiv la care lucrările erau deja finalizate la acea dată. 
   Marian Oprișan i-a spus atunci premierului că până la această reabilitare nu s-au mai făcut reparații de anvergură și a solicitat ca la împlinirea centenarului de la bătăliile de la Mărășești, Mărăști și Oituz, să fie organizate manifestări naționale dedicate acestui eveniment. „Vom reabilita toate mausoleele vrâncene și tot ce ține de istorie și de jertfele pe care înaintașii noștri eroi le-au făcut pentru ca România de azi să existe. De aceea, va trebui ca la împlinirea centenarului de la bătăliile de la Mărășești, Mărăști și Oituz, să fie organizate de către Guvernul României manifestări care să marcheze împlinirea a 100 de ani de la eroicele bătălii în care armatele germane au aflat că «Pe aici nu se trece»”, a spus Marian Oprișan.  
   Premierul Victor Ponta  a apreciat efortul făcut de administrația județeană și de Marian Oprișan personal pentru reabilitarea mausoleelor și pentru ca jertfele înaintașilor noștri să nu fie uitate. „Mă bucur că după foarte mulți ani unul din simbolurile istoriei românești, Mausoleul Mărășești, a fost restaurat printr-un program european. A fost un efort al Consiliului Județean, al Ministerului Dezvoltării Regionale și am fost foarte mândru să văd lucrările finalizate. Felicitări celor care au făcut acest lucru posibil”, a spus Victor Ponta. Premierul a vizitat și Mausoleul din Focșani. Lucrările la Mausoleul din Focșani au fost finalizate în luna iunie 2012. 
Mausoleele vrâncene ar putea intra în patrimoniul UNESCO
   Åžeful administrației județene a precizat că reabilitarea mausoleelor vrâncene va permite generațiilor viitoare să afle cum au luptat înaintașii noștri pentru independență, libertate și reunificare națională. Marian Oprișan a declarat că va face demersurile necesare pentru includerea mausoleelor vrâncene în patrimoniul UNESCO. De altfel, pentru atenția acordată mausoleelor, Oprișan a primit o medalie și o diplomă din partea UNESCO, pentru proiectul „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”. Distincțiile internaționale i-au fost înmânate președintelui Marian Oprișan, într-un cadru festiv, în Muzeul Armelor al Mausoleului Mărășești, de către vicepreședintele Federației Mondiale a Asociațiilor și Centrelor UNESCO  (WFUCA), responsabil pentru Europa și America de Nord, președinte al Clubului UNESCO Pireus & Islands, Ioannis Maronitis. Acesta a declarat că Marian Oprișan „este un om mare, un om deosebit, care a înțeles cât de important este patrimoniul cultural și istoric pentru România”. „Nu mi-am făcut decât datoria”, a răspuns președintele Marian Oprișan.
   Åži ambasadorul Franței în România, Excelența Sa Philippe Gustin, a felicitat autoritățile județene pentru modul în care a fost realizată reabilitarea mausoleelor din Vrancea. Excelența Sa a vizitat mausoleele la sfârșitul lunii aprilie a.c. Ambasadorul s-a declarat interesat de posibilitatea dezvoltării turismului memorial. „Cred că faptul că forțele franceze au luptat cu alte trupe române și ale altor țări dă acestui județ un spirit deosebit. Toate eforturile desfășurate aici pentru a dezvolta un turism memorial ne interesează foarte mult și cred că putem să lucrăm împreună în perspectiva centenarului care va mobiliza multă populație din întreaga lume”, a precizat ambasadorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here