Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO şi GALERIE FOTO: Ion Petre a fost înmormântat în aplauzele a peste o mie de persoane


   Peste o mie de persoane, prieteni, rude, primari, colegi de partid, dar și oameni simpli, l-au condus, sâmbătă, pe ultimul drum pe primarul orașului Panciu, Ion Petre. Acesta a murit, miercurea trecută, după ce a pierdut lupta cu o boală necruțătoare de care suferea de mai mulți ani. Slujba de înmormântare a fost ținută de un sobor de preoți condus de Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. 
 
   Primarul orașului Panciu, Ion Petre, a fost condus sâmbătă pe ultimul drum de peste o mie de persoane, prieteni, rude, primari, colegi de partid, dar și oameni simpli. Slujba de înmormântare a fost ținută de un sobor de preoți condus de Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. 
   La funeralii au participat președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, consilierii județeni, consilierii locali social democrați, primarii și viceprimarii din județ. Primarii prezenți la funeralii au purtat eșarfa tricoloră, în semn de respect față de fostul lor coleg, plecat mult prea devreme dintre noi. De asemenea, la înmormântare au fost prezenți parlamentari care reprezintă județul Vrancea, respectiv Miron Mitrea, Cristian Dumitrescu, Ciprian Nica, Victor Roman, Angel Tîlvăr, Nini Săpunaru și Neagu Murgu. Printre oamenii de afaceri prezenți la slujbă s-au aflat Vasile Bordea și Daniel Guzu. 
   Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a spus că în scurtul timp în care l-a cunoscut pe primarul Ion Petre a descoperit un om preocupat de problemele comunității, dar și de „dimensiunea duhovnicească a vieții sociale”. În acest context, Înalt Prea Sfinția Sa a amintit de sprijinul acordat Mănăstirii Brazi unde înflorește o oază de spiritualitate românească. 
   „În puținul răstimp care a trecut de la venirea noastră în această eparhie a Buzăului și Vrancei am avut câteva prilejuri să stau de vorbă cu domnul Ion Petre, primarul acestei localități și mi-au dat posibilitatea să descopăr în persoana sa un om de caracter, un om devotat, un om serios care duce lucrurile până la capăt. S-a îngrijit în cele aproape patru mandate cu care l-au învestit locuitorii acestei localități să fie primus inter pares, adică primul între gospodari. S-a străduit să slujească comunitatea și nu s-a limitat doar la problemele cotidiene cu care ne confruntăm tot timpul și a avut în vedere totdeauna și dimensiunea duhovnicească a vieții sociale. De aceea în convorbirile pe care le-am avut cu domnia sa am fost plăcut impresionat să văd că i-a păsat și de biserica locală, că datorită domniei sale, în apropierea orașului Panciu, înflorește o oază de spiritualitate românească, Mănăstirea Brazi, unde s-a implicat cu toată ființa sa”, a afirmat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. 
„Trăistuța cu faptele bune” a primarului Petre
   Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian le-a vorbit familiei îndoliate și credincioșilor veniți să îl conducă pe ultimul drum pe primarul Ion Petre despre discreția totală în ceea ce privea boala de care a suferit acesta în ultimii ani. Cu excepția familiei, practic nimeni nu a cunoscut că suferea de o boală incurabilă. Chiar și așa, primarul Ion Petre a uitat de sine când s-a implicat în problemele orașului Panciu, Arhiepiscopul arătând că „și-a purtat crucea suferinței până la capăt fără să cârtească, fără să se tânguiască, cu discreție, continuînd să își împlinească îndatoririle care îi reveneau”. „Îl putem caracteriza și printr-o discreție, aproape totală, pentru că puțini au știut suferința cu care l-a încercat Dumnezeu de aproape șapte ani. În această toamnă, cu prilejul Hramului de la Mănăstirea Brazi, când am auzit că starea sa de sănătate s-a înrăutățit, l-am vizitat, am stat de vorbă și atunci am avut posibilitatea să aud din gura domniei sale cât de mult s-a implicat în problemele comunității, uitându-se pe sine, într-un spirit de jertfelnicie. Nu am reușit să îl cunosc în toate aspectele vieții sale, dumneavoastră, localnicii, cei care purtați aceeași povară a crucii cu domnia sa, primarii din alte localități sau diferite personalități politice, sigur că îl cunoașteți mai îndeaproape. Mie însă mi-a fost suficient atât cât l-am cunoscut și să mă bucur că am descoperit un om care a dorit să facă mult bine oamenilor în toate componentele vieții sociale”, a afirmat ÎPS Ciprian. 
   Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei le-a spus credincioșilor că la sfârșitul unei vieți prea scurte mai contează doar „trăistuța cu faptele bune”.  „Ne aflăm aici pentru a aduce un pios omagiu, dar ne aflăm aici și pentru a medita noi înșine la lecția de viață și de moarte pe care ne-o dă momentul pe care îl trăim. Åži cu toții avem întotdeauna prilejul ca în astfel de împrejurări să medităm la condiția omului pe pământ. Viața este prea scurtă și de aceea cu toții trebuie să ne străduim să facem bine, să lăsăm în urma noastră un nume bun, ca să fim pomeniți de urmași și să lăsăm fapte. Singura zestre de natură spirituală pe care omul o ia cu sine dincolo, după ce trece pragul morții biologice, este trăistuța cu faptele bune. Cred că domnul Ion Petre a adunat multe fapte în această trăistuță, care îi vor lumina calea și îl vor conduce spre întâlnirea cu Dumnezeu. Datoria noastră, a celor care l-am cunoscut mai îndeaproape sau mai puțin este aceea de a-l pomeni în rugăciunile noastre ca Dumnezeu să îi facă parte de odihnă veșnică în lumina iubirilor Preasfintei Treimi”, a continuat Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian. 

„Să îi prețuim pe aceia care au vocația de a se dărui cu jertfelnicie oamenilor”
   Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a reamintit că în asemenea momente oamenii trebuie să fie solidari și să îi prețuiască pe cei care fac bine semenilor lor. Un astfel de om a fost primarul Ion Petre. „Să îi prețuim pe aceia care au vocația de a se dărui cu jertfelnicie oamenilor, slujirii oamenilor. Așa l-am perceput și tocmai de aceea am ținut să fiu prezent astăzi, pentru a înălța rugăciuni către Dumnezeu pentru robul său Ion, să-l rânduiască Dumnezeu în ceata drepților, pentru a-i aduce un pios omagiu și totodată de a adresa cuvânt de îmbărbătare și întărire întru creedință, în primul rând familiei îndurerate, dar și tuturor care ați fost legați sufletește de domnia sa. A plecat mult prea devreme și sunt convins că ar fi putut săvârși multe lucruri bune, dar noi nu cunoaștem motivul pentru care Dumnezeu hotărâște la un moment dat să ne cheme, mai devreme sau mai târziu, la sine”, a afirmat Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian.
   Din partea preoților din Panciu a vorbit preotul Åžtefan Aga care a amintit de ajutorul acordat de primarul Ion Petre pentru bisericile din oraș. Preotul a arătat că orașul Panciu nu a mai avut un primar atât de devotat comunității de la Adolf Căpățână, edilul care a reconstruit orașul după cutremurul din 1940. „În viața mea de preot de aproape 37 de ani, n-am avut parte un primar care să se aplece și asupra nevoilor bisericii. A fost un primar care a înțeles că din comunitatea pe care o conduce face parte și biserica. Biserică pe care o întreținem noi, cetățenii. Atunci, de fiecare dată ne-a întrebat «ce probleme, ce nevoi aveți ?» și a găsit soluția optimă de a ajuta biserica. Această catedrală, în care nu întâmplător a fost depus, s-a ridicat și este aproape de finalizarea lucrărilor datorită acestui om, datorită acestui primar. Cineva, malițios, spunea zilele acestea «ce, a dat din buzunar?» și i-am răspuns «sigur, poate da, poate nu, dar de fiecare dată a luat proiectele, a plecat la București și de acolo a venit cu bani pentru edificiile cultelor din Panciu»”, a afirmat preotul Åžtefan Aga. 
„Cine va avea grijă de lumina ochilor tăi, de Oana?”
   După oficierea slujbei de înmormântare, sicriul cu trupul neînsuflețit al primarului Ion Petre a fost urcat pe un catafalc amplasat pe un camion militar, în aplauzele celor prezenți, care au ținut să aducă în acest mod un ultim omagiu celui care a schimbat în bine fața orașului Panciu. Sicriul în care se afla trupul neînsuflețit al primarului Ion Petre a fost flancat tot timpul de persoanele cele mai dragi din  viața sa: tatăl, mama, soția și cei doi copii – Codrin și Oana. Pe tot drumul de la Catedrala Sfânta Parascheva și până la cimitirul orașului în care Ion Petre își va dormi somnul de veci, mama sa l-a strigat și l-a rugat să nu îi părăsească pe cei pe care i-a iubit cel mai mult în viață. „Cine va avea grijă de lumina ochilor tăi, de Oana? Cine îi va mai îndruma pași în viață, dacă o părăsești, băiatul mami ? Cine va mai avea grijă de familia ta și cine îmi va mai deschide poarta? Rămâi cu noi”, striga mama primarului Ion Petre. 
   Răvășită de durere, Oana, fiica regretatului edil nu s-a dezlipit de lângă sicriul tatălui ei nici în cele trei zile de priveghi și nici după ce cortegiul funerar a plecat către cimitir. Oana a stat non stop lângă tatăl său pe care l-a strigat, l-a plâns și l-a mângâiat ca și cum ar fi vrut să spună că ceea ce s-a întâmplat nu este adevărat și că totul este doar un coșmar de care vrea să scape… 
   De altfel, pe perioada cât primarul Ion Petre a fost spitalizat, Oana a fost nedezlipită de salonul în care tatăl său lupta cu boala și a sperat până în ultima clipă că o va învinge și va reveni sănătos și zâmbitor acasă. 
   Cortegiul funerar  a traversat cele mai importante artere ale orașului și au fost făcute 12 opriri, mare parte dintre acestea la obiectivelor importante din oraș: primărie, statuia din centru, licee, casa de cultură, etc.. La parcul din fața Primăriei Panciu, cortegiul funerar a fost întâmpinat cu aplauze de salariații instituției care și-au luat astfel adio de la șeful lor despre care au numai cuvinte de laudă. „A fost un om bun, un șef înțelegător și un primar respectat prin ceea ce a făcut în orașul Panciu. Nu vom mai găsi un astfel de om”, ne-a spun un angajat al primăriei. 
„Rămas bun, domnule primar! Dumnezeu să vă odihnească în pace!”
   Tot în fața primăriei, viceprimarul Iulian Nica a urcat pe catafalc unde a ținut un discurs prin care și-a luat adio de la cel care l-a inițiat în tainele administrației publice locale. „Ne despărțim, astăzi, de domnul primar Ion Petre. De un om minunat, care a știut să fie mereu alături de semenii săi, cărora le-a fost un bun sfătuitor și un adevărat prieten. De un soț și un tată iubitor. De un primar dedicat trup și suflet comunității locale, un om al faptelor și al acțiunii, care și-a propus ca orașul Panciu să devină «orașul numărul 1 din județ».  În cei 13 ani în care a condus administrația publică locală, domnul primar Ion Petre a reușit performanța de a promova cele mai multe proiecte cu finanțare europeană din județul Vrancea. De numele primarului Ion Petre vor fi legate, pentru totdeauna, aducțiunea cu gaze naturale în orașul Panciu, modernizarea infrastructurii locale, reabilitarea termică gratuită a blocurilor, reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, construirea de blocuri pentru tineri, modernizarea instituțiilor de învățământ”, a spus viceprimarul Iulian Nica. 
   Acesta a arătat că primarul Ion Petre a iubit scriitorii locali, ale căror cărți au fost editate cu sprijinul financiar al Primăriei Orașului Panciu, a iubit teatrul și a avut încredere în talentul tinerilor actori de la Trupa „Protha”, cărora le-a oferit nu numai sprijinul material necesar ci, mai ales, ocazia de a se afirma și de a deveni adevărați ambasadori ai culturii păncene. „Domnul Ion Petre a acordat o atenție deosebită mișcării sportive, a susținut echipa de fotbal, a reabilitat și modernizat baza sportivă a orașului, de care pot beneficia, în prezent, toți păncenii. Tot datorită domnului primar, echipa de majorete a orașului Panciu, câștigătoare a multor premii în țară, a devenit membră a Asociației de Majorete din România. Nu în ultimul rând, domnul primar Ion Petre a promovat tradițiile și valorile spirituale ale orașului, iar una dintre dorințele sale, care e pe cale să se împlinească, a fost aceea de a transforma orașul Panciu într-un oraș  turistic”, a spus Iulian Nica. 
   Viceprimarul orașului Panciu a spus că pentru tot ceea ce a făcut pentru comunitatea locală, dar și pentru dăruirea, dragostea, generozitatea și bunătatea cu care i-a înconjurat, primarul Ion Petre va rămâne veșnic în amintirea păncenilor, cărora le-a câștigat respectul și admirația. „Domnul primar Ion Petre va rămâne și în inimile noastre, ale celor care i-am fost alături zi de zi și am format ceea ce dumnealui numea, cu mândrie,  Â«Echipa Primăriei Orașului Panciu»!  Vă vom fi veșnic recunoscători pentru tot ceea ce ne-ați învățat! Vă promitem că nu vă vom dezamăgi și că vom duce mai departe proiectele începute împreună! Rămas bun, domnule primar! Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, a încheiat plângând, viceprimarul Iulian Nica. 
   De la primărie, cortegiul funerar a traversat centrul orașului unde au avut loc mai multe opriri. Cortegiul s-a oprit și în zona celor două licee din Panciu-Al. Ioan Cuza și Ioan Slavici, instituții de învățământ reabilitate de regretatul primar și unde este în curs de realizare proiectul EDU Panciu,. 

„Dumnezeu să-ți hărăzească un loc cel puțin la fel de frumos ca orașul Panciu din visele tale!”
   Directorii celor două licee au ținut să aducă un ultim omagiu lui Ion Petre, „omul și primarul, care a fost alături de noi, timp de aproape 13 ani, cu gândul și cu fapta”. „A luptat pentru reabilitarea tuturor lăcașurilor școlare, chiar dacă acestea aveau un număr mic de copii, știind că ele sunt bunuri ale comunității din care a pornit lumina către oameni și care trebuie să se transforme în monumente nepieritoare. Nici un efort nu i s-a părut prea mare când a fost vorba să schimbe fața urbei ce l-a adoptat. În scurt timp, a făcut din orașul nostru o oază a frumuseții într-o lume cenușie a crizei! Faptul că vorbim la trecut despre Ion Petre este pentru că fizic nu mai este printre noi. Dar spiritul lui va dăinui veșnic! Istoria îl va consemna ca primarul care a știut să asculte pe toată lumea, rezolvând problemele întregii comunități. Acum, la despărțire, îți spunem «Drum bun pe căile astrale și fie ca Dumnezeu să-ți hărăzească un loc cel puțin la fel de frumos ca orașul Panciu din visele tale!» Dumnezeu să-l ierte și să ne ajute pe noi toți să îi ducem visul mai departe. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus directorul Liceului Alexandru Ioan Cuza, profesorul Valeriu Jalbă Bandrabur. 
„Pentru toate lucrurile bune pe care le-a lăsat elevilor și cadrelor didactice îi mulțumim”
   Åži directorul Liceului Ioan Slavici, Andrei Manovici, le-a spus celor prezenți că s-ar fi bucurat ca Ion Petre să fi fost alături de pănceni pentru a celebra cel de-al 67 -lea an de existență a Liceului Teoretic „Ion Slavici”, să participe la cea de a V-a ediție a Galei Olimpicilor, dar și să participe la activitățile liceului de la care era nelipsit. „M-aș fi bucurat ca aici, în locul în care ne aflăm, să fi trăit alături de domnia sa bucuria finalizării unui proiect pe care l-a inițiat pentru a îmbunătăți substanțial mediul în care educația tinerilor pănceni să se nască și să se dezvolte. Din păcate, ne aflăm alături de domnul primar Ion Petre pentru că timpul nu a mai avut răbdare și ne-a silit ca astăzi să-l conducem pe ultimul său drum…. Pentru toate lucrurile bune pe care le-a lăsat elevilor și cadrelor didactice ale Liceului Teoretic Ioan Slavici îi mulțumim și ne exprimăm regretul de a-l avea lângă noi…. pentru ultima dată. Va rămâne în amintirea noastră ca un om jovial, cu un suflet bun și care ne-a îndrăgit. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus directorul Liceului Ioan Slavici, Andrei Manovici. 
   După ce au fost făcute cele 12 opriri așa cum cere tradiția creștină, cortegiul funerar a ajuns în cimitirul orașului unde trupul neînsuflețit al regretatului primar Ion Petre a fost înmormântat și unde își va dormi somnul de veci. 
Adio, domnule Primar!
   Chiar dacă rece, vremea frumoasă de afară i-a făcut pe mulți dintre cei care au participat la înmormântare să spună că primarului Ion Petre nu i-a părut rău că a murit. Conform unei tradiții din popor, dacă plouă la înmormântarea cuiva atunci răposatului i-a părut rău că moare, iar dacă e soare și e frumos nu i-a părut rău că părăsește această lume. 
   Eu cred însă că primarului Ion Petre i-a părut rău că părăsește această lume. I-a părut rău să plece de lângă familia sa, i-a părut rău să îi lase fără tată pe copiii săi și i-a părut rău că Dumnezeu nu l-a lăsat să câștige pariul făcut cu locuitorii orașului Panciu, acela de a transforma localitatea într-un oraș modern, prosper, sigur și fără probleme de infrastructură. O mare parte din promisiunile făcute oamenilor au devenit realitate, altele sunt în curs de realizare, iar altele sunt în faza de proiect. Sper că cei care vin după dumneavoastră vor continua aceste proiecte și vă vor ajuta, post mortem, să câștigați pariul făcut cu păncenii. Adio, domnule Primar! 
Primarul Ion Petre a murit la numai 61 de ani
   Primarul orașului Panciu, Ion Petre, a încetat din viață, miercurea trecută, într-un spital din București, la vârsta de 61 de ani, după ce s-a luptat câțiva ani cu o boală necruțătoare. Născut pe 19 aprilie 1952, Ion Petre se afla la al patrulea mandat de primar. Între anii 1991 – 2000 a lucrat în sectorul privat la SC Coli Service SRL Panciu, iar în perioada 1984 -1990 a fost șef atelier service la Cooperativa Servirea Populației Panciu. Între anii 1975-1983 a fost șef atelier service – cutii viteză la Uzina de Automobile Dacia Pitești. A absolvit Institutul Politehnic București, Facultatea de Automobile cu calificarea inginer. În urmă cu numai trei săptămâni, primarul a participat la nunta fiicei sale Oana. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?