Sute de persoane, prieteni, rude, primari, colegi de partid, dar și oameni simpli, au trecut vineri pe la catafalcul pe care se află sicriul cu trupul neînsuflețit al primarului Ion Petre în Catedrala „Sfânta Parascheva” din Panciu. Acesta va fi înmormântat, astăzi (sâmbătă), în cimitirul orașului. Slujba de înmormântare va începe la ora 11.00 și va fi ținută de un sobor de preoți condus de Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Primarii prezenți la funeralii vor purta eșarfa tricoloră, în semn de respect față de fostul lor coleg.
Prieteni, rude, primari, colegi de partid, dar și oameni simpli, au trecut ieri pe la catafalcul pe care se află sicriul cu trupul neînsuflețit al primarului Ion Petre. Printre aceștia s-au aflat colegi din Partidul Social Democrat, Organizația Vrancea, consilieri județeni, consilieri locali și municipali, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu, secretarul județului, Raluca Dan, ministrul secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Iulian Matache, directorul general de coordonare al Agențiilor de Plăți din cadrul Ministerului Agriculturii, Vasile Carnariu, directorul CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu, directorul ANIF, Dan Mocanu, primari, conducerea IPJ Vrancea în frunte cu comisarul șef Ionel Popescu, conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, în frunte cu prim procurorul Ion Lefter, conducerea Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea. Cu toții au trecut pe la catafalcul pe care se afla sicriul cu trupul neînsuflețit al regretatului primar pentru a-și lua adio de la cel care a fost Ion Petre, un om despre care au avut numai cuvinte de laudă.
Slujba de înmormântare va fi oficiată de ÎPS Ciprian
Sicriul cu trupul neînsuflețit al regretatului primar a fost depus, joi, la Catedrala „Sfânta Parascheva” din Panciu. Slujba de înmormântare va începe astăzi (sâmbătă) la ora 11.00 și va fi ținută de un sobor de preoți condus de Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. La funeralii sunt așteptați să participe vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, consilierii județeni, consilierii locali, primarii și viceprimarii din județ. Primarii prezenți la funeralii vor purta eșarfa tricoloră, în semn de respect față de fostul lor coleg, plecat mult prea devreme dintre noi. De asemenea, la înmormântare vor fi prezenți parlamentarii care reprezintă județul Vrancea. După oficierea slujbei de înmormântare, cortegiul funerar va traversa cele mai importante artere și vor fi făcute 12 opriri, mare parte dintre acestea la obiectivele importante din oraș: primărie, statuia din centru, licee, casa de cultură, etc.. Ulterior, cortegiul funerar se va îndrepta către cimitirul orașului, unde Ion Petre va fi înmormântat.
Ion Petre a încetat din viață miercuri
Primarul orașului Panciu, Ion Petre, a încetat din viață, miercuri, într-un spital din București, la vârsta de 61 de ani, după ce s-a luptat câțiva ani cu o boală necruțătoare. Născut pe 19 aprilie 1952, Ion Petre se afla la al patrulea mandat de primar. Între anii 1991 – 2000 a lucrat în sectorul privat la SC Coli Service SRL Panciu, iar în perioada 1984 -1990 a fost șef atelier service la Cooperativa Servirea Populației Panciu. Între anii 1975-1983 a fost șef atelier service – cutii viteză la Uzina de Automobile Dacia Pitești. A absolvit Institutul Politehnic București, Facultatea de Automobile cu calificarea inginer. În urmă cu numai trei săptămâni, primarul a participat la nunta fiicei sale Oana.
A modernizat orașul Panciu
În cei 13 ani cât a condus destinele păncenilor, Ion Petre a reușit să modernizeze infrastructura locală. Printre cele mai importante investiții realizate pentru pănceni se numără alimentarea cu gaze naturale, reabilitarea termică a blocurilor, construcția de locuințe, reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare.
În prezent, în orașul Panciu se derulează mai multe proiecte din care amintim „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de interes public (străzi)”, inclus în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al orașului Panciu (PIDU). Proiectul prevede reabilitarea unui număr de 18 străzi din zona centrală a orașului Panciu, dar și amenajarea și modernizarea de spații verzi și parcuri.
Administrația publică locală derulează, la nivelul Spitalului Orășenesc Panciu, proiecte de investiții, finanțate cu fonduri structurale. Primul dintre ele privește modernizarea și dotarea Ambulatoriului, iar cel de-al doilea – realizarea spațiilor necesare funcționării laboratorului de imagistică medicală compartiment tomograf și dotarea cu tomograf a ambulatoriului integrat. Un alt proiect a vizat punerea în funcțiune a două centrale termice.
Primăria orașului Panciu mai are în curs de implementare, în acest an, două proiecte sociale, care se vor realiza cu fonduri europene. Este vorba despre „Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice «Sf. Ioan»” și „Centrul social de recuperare și reabilitare neuromotorie pentru persoane adulte”.
Nu trebuie uitate proiecte precum „EDU Panciu-Educație și cunoaștere, Proiect pentru extinderea, dotarea și reabilitarea Liceului «Ioan Slavici»”, consolidarea și restaurarea Paraclisului Mănăstirii Brazi, introducerea unui sistem de supraveghere a orașului pentru creșterea siguranței cetățeanului.
Primarul Ion Petre a acordat o atenție specială viticultorilor, printre proiectele destinate promovării muncii acestora numărându-se „Pregătirea condițiilor pentru pătrunderea vinurilor din țările care fac parte din bazinul Mării Negre pe piața internațională – Black Sea WinExports”, implementat de Primăria Panciu, împreună cu Ucraina (Odessa), Republica Moldova (Chișinău), Grecia (Thessaloniki) și Bulgaria (Varna).
„Tradiție și spiritualitate pănceană – Proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din orașul Panciu, județul Vrancea” a vizat principalele obiective turistice ale orașului Panciu: Mănăstirea Brazi, Schitul Sf. Ioan Botezătorul, Beciul Domnesc, Beciul Marin Åtefan și Beciul Vlădoianu, precum și partea de meșteșug al vinului.
Pe 21 iunie 2012, la depunerea jurământului ca primar reales, Ion Petre declara: „Am avut în campanie un slogan: să facem din orașul Panciu orașul numărul 1 și, vă spun, cu siguranță, că noi chiar ne pricepem să-l facem unul dintre cele mai puternice orașe din județul Vrancea”.
Un Om – Un Oraș
O lacrimă se prelinge pe obrazul orașului…
Tristețea îl învăluie așezând văl cernit peste timpul prezent…
De ce plâng florile?
De ce e mohorât cerul?
De ce pașii oamenilor sunt grei și vorbele sunt șoptite?
O pală de vânt se strecoară printre ramurile dezgolite de viață aducând veste îndoliată:
Ion Petre nu mai este… nu este… nu…
…a plecat să înflorească lumina într-un alt oraș…
Un oraș din lumea umbrelor!
Dar aici, pe pământ, la Panciu, a lăsat bucuria viitorului – gândul măreț, îndrăzneț că „orașul dintre vii” este și va fi păstrător de vise și doruri, că o urbe patriarhală poate fi un loc al frumosului senin și curat în care oamenii trăiesc în liniște și respect.
Când spuneam Ion Petre, de fapt rosteam: Panciu!
Ce minunată asociere!
Ce trainică legătură între un om și un oraș!
Ce taină a făcut ca pașii omului să se intersecteze cu vrerile orașului?
Dar cine, cine a fost Ion Petre?
Simplu: un OM!
Cine este Ion Petre?
Un OM care a simțit, a gândit, a vorbit, a plâns, a zâmbit, a trăit pentru un ORAÅ și locuitorii lui!
Cine va fi Ion Petre?
Un Suflet-OM care va veghea de dincolo de timp jocul copiilor, maturizarea adolescenților, cumințenia adulților și înțelepciunea bătrânilor. Adică, iubirea și zborul!
Mulțumesc, vă spun oamenii și cerul, străzile și blocurile, bisericile și școlile, parcurile și bulevardul, orașul și luminile…
Mulțumesc, domnule Primar, vă spun și eu, umil trecător pe cărările vieții, pentru îngăduința cuvântului și mângâierea gândului!