Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Salarii de 50 mii lei pentru angajaţii parlamentarilor vrânceni


    Parlamentarii vrânceni au 36 de angajați pe care îi plătesc lunar cu circa 50 mii lei. Camera Deputaților și Senatul au publicat, la solicitarea agenției Mediafax, numărul de personal care lucrează la birourile parlamentarilor din actuala legislatură. Cel mai mare număr de personal apare în dreptul deputaților Ciprian Nica și Laurențiu Å¢igăeru Roșca, câte șase persoane. Persoanele sunt angajate, pe perioadă determinată, fie cu contract de muncă, fie în baza unor convenții civile. Astfel, Ciprian Nica are 6 colaboratori, Angel Tîlvăr – 1 angajat și 3 colaboratori, Nini Săpunaru – 3 angajați și un colaborator, Miron Mitrea – 2 angajați și 3 colaboratori, Neagu Murgu – un angajat și 3 colaboratori, Laurențiu Å¢igăeru Roșca – 1 angajat și 5 colaboratori, Victor Roman – 2 angajați, Florin Secară – 2 colaboratori.
    În ceea ce privește pe cei doi senatori de Vrancea, Petru Filip are 2 angajați și un colaborator, iar Cristian Dumitrescu doar 3 colaboratori.
    Sumele plătite de Parlament pentru salariile personalului și pentru birourile parlamentarilor sunt impresionante. În medie, un singur deputat sau senator decontează pentru angajați și cheltuielile cu biroul parlamentar o sumă de circa 10 mii lei lunar.
    Agenția Mediafax arată că, potrivit Legii 96 din 2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, deputaților și senatorilor li se acordă lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputatilor și, respectiv, al Senatului, pentru cheltuieli de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Cuantumul sumei este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcție de resursele bugetare, dar nu mai puțin de o indemnizație și jumătate brută a deputatului, respectiv a senatorului. Drepturile bănești ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputaților și senatorilor se asigură din suma forfetară pentru cheltuieli de organizare și funcționare a birourilor parlamentare alocată deputatului sau senatorului.
    Angajarea personalului birourilor parlamentare ale deputaților și senatorilor se face prin încheierea unui contract de muncă sau a unei convenții civile, ambele pe durată determinată. În cazul angajării pe baza unui contract de muncă, încadrarea salariaților se face la propunerea deputatului sau a senatorului în cauză, iar în cazul convenției civile, aceasta se încheie între deputatul sau senatorul în cauză și persoana fizică. Cheltuielile cu salariile personalului angajat la birourile parlamentare ce pot fi decontate sunt reprezentate de salariile nete achitate angajaților și colaboratorilor pe bază de stat de plată, pe de o parte, și, pe de altă parte, de sumele virate aferente impozitelor și contribuțiilor sociale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?