Polițiștii de la Rutier desfășoară până pe 17 noiembrie, o acțiune la nivel național pentru prevenirea și reducerea numărului accidentelor rutiere grave.
La acțiune participă atât polițiști de la rutieră, cât și de la ordine publică. Aceștia vor folosi toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier și de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor aflate în dotare pentru depistarea celor care încalcă legea. Pe lângă activitățile de prevenire a evenimentelor rutiere, polițiștii acționează și în sistem integrat pentru menținerea climatului de ordine și liniște publică.
Pentru o călătorie sigură, polițiștii recomandă șoferilor să circule cu viteză adaptată la condițiile meteo-rutiere, să fie atenți la ce se întâmplă în trafic și să conducă preventiv. De asemenea, ei îi mai sfătuiesc pe șoferi ca înainte de plecarea în cursă să se informeze asupra condițiilor de deplasare pe traseul ales, despre condițiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată și să-și echipeze autovehiculul corespunzător. „Manifestați prudență sporită și adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. Astfel, chiar dacă vă aflați în localități sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere că distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare. Evitați acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, deoarece autovehiculul pe care îl conduceți poate derapa. Folosiți cu precădere frâna de motor atunci când rulați pe un carosabil alunecos. Nu efectuați depășiri riscante! De asemenea, este necesar să păstrați în mers o distanță suficient de mare față de vehiculele din față, pentru a putea opri în condiții de siguranță! Folosiți luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri și a celor de ceață, în condiții de ceață densă”, transmit polițiștii. Ei mai spun că toate persoanele din mașină trebuie să-și cupleze centura de siguranță.
Un alt sfat pentru șoferi este acela de a nu se urca la volan dacă au consumat alcool. Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice trebuie să știe că riscă și închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancțiunea prevăzută de lege pentru cei depistați în trafic cu o îmbibație alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reținut fără drept de circulație.