Abonament gratuit pe mijloacele de transport sau decontarea cheltuielilor de transport, cazare și bani de hrană, consultații medicale și analize sunt câteva din lucrurile la care au dreptul, în funcție de situații, șomerii care urmează gratuit cursuri de formare profesională. În momentul de față, la AJOFM Vrancea se derulează nouă cursuri de formare profesională, până la finele anului fiind programat încă unul, pentru ocupația de contabil. În Vrancea sunt, în momentul de față, 8.038 de șomeri, dintre care doar 1.942 mai primesc indemnizație de șomaj.
În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea sunt înregistrați, în momentul de față, 141 de șomeri vrânceni care urmează un curs de formare profesională din cele nouă organizate de instituție. Ei se inițiază, se perfecționează, se califică sau recalifică, în funcție de caz, în ocupații precum inspector resurse umane, comunicare în limba engleză, lucrător în alimentație, lucrător în comerț, agent de securitate, contabil, patiser, operator calculator și apicultor. Potrivit informațiilor transmise de conducerea Agenției, în perioada următoare se va mai organiza încă un curs de contabil.
Șomerii, absolvenții, persoanele care nu au putut ocupa un loc de muncă după detenție, precum și persoanele care desfășoară activități în mediul rural și nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (ISR=500 lei) și care sunt înregistrate la AJOFM beneficiază, în mod gratuit, de servicii de formare profesională. Aceste servicii se asigură, gratuit, și la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului sau la cererea angajatorului, dar și pentru persoanele aflate în următoarele situații: au reluat activitatea ca urmare a încetării concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacității de muncă după pensionarea pentru invaliditate. Gratuitatea se aplică, în situațiile amintite mai sus, în cazul în care cererea este formulatã în termen de 12 luni de la data reluării activității persoanelor, o singură dată pentru fiecare situație. Persoanele aflate în detenție care mai au de executat cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei pot urma un program de formare profesională organizat de AJOFM, cheltuielile necesare pregătirii profesionale fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Persoanele care fac cursuri de formare profesională gratuite și se încadrează în muncă pot beneficia, în continuare, până la finalizarea programului de formare profesională început, de serviciile de formare profesională gratuite la care aveau dreptul dacă nu s-ar fi angajat.
Drepturile șomerilor ce urmează cursuri gratuite
Șomerii care urmează cursuri de formare profesională gratuit au dreptul să susțină de cel mult două ori examenul de absolvire, la finalizarea acestora. Totodată, ei primesc rechizite, materiale de instruire și manuale, precum și echipamente de protecție pe timpul instruirii practice. Legislația în vigoare mai prevede că acești cursanți au dreptul să beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, după caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult patru deplasări în cursul unei luni, dacă nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire. Pentru traseele amintite mai sus, pentru care nu se eliberează abonamente, persoanele au dreptul să beneficieze de decontarea biletelor de călătorie pe mijloacele de transport în comun.
Cursanții șomeri care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire sau locuiesc la o distanță mai mare de 50 de km de aceasta, au dreptul, pe perioada cât participă la pregătirea profesională, să beneficieze de cazare și de o sumă de bani pentru acoperirea mesei. Persoanele care beneficiază de drepturile prevăzute mai sus nu pot beneficia de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire.
Nu în ultimul rând, șomerii care urmează cursuri de formare profesională gratuit, au dreptul și la consultații medicale, analize medicale și teste necesare frecventării cursului.