Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Medicamentul contrafăcut pentru tratarea hepatitei B și C nu a ajuns și în farmaciile din Vrancea


   Medicamentul contrafăcut pentru tratarea hepatitei de tip B și C nu a ajuns și în farmaciile din județul Vrancea. Până acum, medicamentul contrafăcut, respectiv Pegasys, a fost găsit în trei farmacii din țară, iar verificări urmază a fi efectuate în toate județele. 
   Președinta Colegiului Farmaciștilor Vrancea, Daniela Cotîrlan, ne-a precizat că nu au fost semnalate astfel de cazuri în județul nostru. „La noi în județ nu au fost semnalate cazuri, iar pacienții pot sta liniștiți. Cei care vin cu acest medicament din afara județului sunt sfătuiți să verifice dacă seringile sunt din sticlă și au piston de culoare roșie. Cele contrafăcute sunt din plastic. În general, acest medicament se găsește în lanțurile de farmacii, iar tratamentul se face sub observație”, ne-a explicat Daniela Cotîrlan. 
   Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului au tras un semnal de alarmă cu privire la unul dintre medicamentele folosite în tratamentul hepatitei de tip B și C, care ar putea fi contrafăcut. În trei farmacii din țară au fost deja depistate doze contrafăcute, iar ancheta continuă la nivel național. Poliția Română a deschis un dosar ce vizează infracțiuni de spălare de bani, evaziune fiscală și punere în circulație de produse contrafăcute, ei fiind coordonați de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
   Compania care produce medicamentul Pegasys, administrat bolnavilor de hepatită B și C, a anunțat Agenția Națională a Medicamentelor că este posibil ca pe piața din România să fi ajuns flacoane contrafăcute. Alerta a fost lansată după ce mai multe doze contrafăcute au fost descoperite pe piața din Germania. Potrivit raportului companiei, acest medicament contrafăcut poate fi periculos, deoarece conține doar glucoză și apă, nu și substanța activă care combate hepatita. Este ca și cum bolnavii ar întrerupe tratamentul, explică farmaciștii.  
   Potrivit unor surse, în cazul medicamentului contrafăcut, în locul soluției cu substanța activă peginterferon alfa-2a este apă cu glucoză, iar seringile sunt din plastic și au pistoane de culoare albă, deși produsele originale sunt din sticlă și au pistoane de culoare roșie. În plus, capacul protector al acului este de culoare neagră, în timp ce la medicamentul original este gri. Potrivit acelorași surse, pe cutia produsului falsificat nu apar codul de culori și codul de bare. O seringă Pegasys are un preț mediu de peste 750 de lei.
    Medicamentul Pegasys este indicat pentru tratamentul hepatitei B cronice cu  AgHBe pozitiv sau AgHBe negativ și pacienților adulți cu boală hepatică compensată și cu dovada replicării virale, valori ALT crescute și cu inflamație hepatică documentată histologic și/sau fibroză. Pegasys este indicat pentru tratamentul hepatitei C cronice, la pacienții adulți care prezintă ARN-VHC în ser, incluzând pacienții cu ciroză compensată și/sau infectați concomitent cu HIV, stabili clinic.
   Modul optim de utilizare a Pegasys la pacienții cu hepatită C cronică este în asociere cu ribavirină. Medicamentul este comercializat sub formă de soluție injectabilă în seringi preumplute.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?