Emil Onea este acuzat de ANI de conflict de interese pe bani europeni. Profesorul de informatică este acuzat că în 2009, când era inspector școlar general adjunct, ar fi încheiat un contract cu o firmă din București, de la care obținea anumite venituri. Onea declară că este nevinovat și speră ca lucrurile să se lămurească. Potrivit profesorului, el a primit doar drepturi de autor de la firma bucureșteană.
Profesorul de informatică Emil Onea, de la Colegiul Național „Unirea” din Focșani, este acuzat de Agenția Națională pentru Integritate (ANI) de „conflict de interese penal” și de comiterea unor fapte asimilate infracțiunilor de corupție. Potrivit unui comunicat ANI, faptele ar fi fost săvârșite „din perspectiva funcțiilor exercitate în cadrul Ministerului Educației Naționale și a instituțiilor subordonate, în procesul de implementare a unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile”.
Astfel, potrivit inspectorilor ANI, pe vremea când era inspector școlar general adjunct, a semnat un acord de parteneriat privind implementarea unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, intitulat „Dezvoltarea oportunităților de formare continuă pentru cadrele didactice, prin utilizarea de resurse digitale în sistem blended learning”. Acordul a fost semnat în 2009, între ISJ Vrancea, pe care îl reprezenta, Casa Corpului Didactic „Simion Mehedinți” și societatea SOFTWIN SRL București, „entități în cadrul cărora ONEA EMIL a deținut sau deținea pe perioada implementării proiectului diferite calități”.
„Prin includerea și menținerea S.C. SOFTWIN S.R.L. București în parteneriatul ce a fost parte integrantă a contractului de finanțare a proiectului, părțile semnatare au convenit ca societatea în cauză să beneficieze de rambursarea unei sume totale de 684.600 lei, aferentă cheltuielilor de resurse umane și de administrație angajate în proiect. ONEA EMIL a obținut, în perioada 2007 â 2012, venituri de la S.C. SOFTWIN S.R.L., în cuantum de 213.121 Lei”, se arată în comunicatul ANI. „Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat organele judiciare competente, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către ONEA EMIL a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României, precum și a infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție, prevăzută de art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000”, se mai arată în comunicat. Potrivit documentului, Emil Onea nu și-a exercitat dreptul la apărare.
Onea se declară nevinovat
La toate acuzațiile ce-i sunt aduse de ANI, profesorul Emil Onea se declară nevinovat. El a afirmat că a colaborat cu respectiva firmă, însă a obținut doar venituri din drepturi de autor pentru realizarea a două site-uri. Mai mult, Onea afirmă că nu a fost coordonator al proiectului amintit de ANI, iar din acest motiv nu s-a apărat în fața inspectorilor agenției.
„În primul rând eu sunt colaborator din 2003, sunt plătit cu drepturi de autor pentru site-urile didactic.ro și olimpiade.ro. La proiectul despre care se vorbește nu sunt coordonator, dar m-am implicat în el. Asta nu înseamnă că eram plătit din proiect. Nu m-am apărat deoarece am considerat că sunt nevinovat. Nu înțeleg faptul că eu fac proiecte și devin penal, iar dacă nu făceam nimic nu deveneam penal. Sper că lucrurile se vor lămuri. Am anunțat firma respectivă, sper să clarifice lucrurile. Eu în declarațiile de avere din acea vreme am declarat că primesc drepturi de autor”, a spus profesorul Emil Onea.