Un grup de 15 elevi de clasa a X-a, din cadrul Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani, vor învăța la Colegiul Cambria, Yale Campus din Wrexham, Å¢ara Galilor, în cadrul unui proiect „Leonardo da Vinci”. Proiectul se desfășoară în perioada 9-22 noiembrie, iar tema acestuia este „Competențe europene în gastronomia tradițională”. Toate costurile cu transportul, cazarea, dar și formarea elevilor participanți sunt cofinanțate în cadrul proiectului.
Pentru a afla mai multe informații despre cultura galezilor, cei 15 elevi au fost la școală, sâmbătă, unde au beneficiat de pregătire pedagogică, culturală și lingvistică, pentru a se acomoda și descurca cât mai bine în Å¢ara Galilor. „Proiectul are drept scop formarea competențelor profesionale în domeniul gastronomiei, ca urmare, stagiul de practică se va desfășura la colegiul Yale. Acesta beneficiază de o bază de practică, de o bază materială deosebită, de un personal foarte bine pregătit, care a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe proiecte Leonardo, are o experiență vastă în acest domeniu. Ne bucurăm că am putut și noi să fim parteneri în acest proiect”, a precizat profesoara Corina Carmen Vișan.
Principalul obiectiv al proiectului este acela de a le forma competențe de bază elevilor în domeniul gastronomiei.
Elevii sunt încântați
Cheltuielile cu deplasarea elevilor sunt asigurate în cadrul proiectului, însă ei au nevoie de bani de buzunar. Experiența pe care o vor acumula este pentru elevi unică, pentru că reușesc să afle lucruri interesante și practice de la specialiști de peste graniță și pot afla chiar ponturi, care îi pot ajuta în eventualitatea în care își propun să deschidă o afacere în domeniul gastronomiei. „Proiectul mi se pare bun. Cred cu tărie că este un început pentru cariera mea. Aș vrea să devin bucătar sau contabil, dar depinde ce-mi va oferi viitorul. Cred că meseria de bucătar este avantajoasă deoarece nimănui nu i-ar conveni să mănânce o mâncare rea. Nu am mai fost plecată niciodată din țară și am ceva emoții din cauza zborului, dar vor trece”, a spus Irina Iacob, elevă în clasa a X-a la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani. „Este o nouă experiență pentru mine mai ales că este prima dată când ies din țară. Abia aștept să văd și să învăț tot ce văd acolo legat de bucătărie și pe viitor poate o să plec”, a spus și Teodor Jugănaru.
Ideea implementării acestui proiect este încurajată și de părinți, care consideră acest schimb de experiență util pentru copiii lor. „Cred că este o experiență pentru el și de aceea fac și sacrificii să poată pleca. Nu am stat pe gânduri, pentru că îmi doresc să urmeze această meserie pentru că este bănoasă și de ce nu, poate chiar în această țară unde va pleca. Cred că această experiență îi va ajuta pe elevi și abia aștept să se întoarcă să-mi povestească. Pe viitor ar vrea să devină patron de restaurant, pentru că este și un gurmand. Plecarea a fost suportată din cadrul proiectului, băiatul va primi doar bani de buzunar, în jur de 2.000 lei”, a spus Corina Jugănaru, mama lui Teodor.
Alături de elevi vor fi profesoarele Corina Vișan și Rodica Dogaru. La întoarcerea liceenilor acasă, se dorește diseminarea informațiilor în rândul elevilor care vor pleca, în ianuarie 2014, în fluxul trei al proiectului, tot în Å¢ara Galilor, la Colegiul Cambria.
La venirea din Å¢ara Galilor, elevii vor primi câte un certificat Europas Mobility, iar acesta va întregi portofoliul personal al fiecărui participant, care va fi util la angajare.