Societatea românească este organizată tradițional, profilul național este mai degrabă unul neparticipativ, deși există o disponibilitate ridicată pentru participarea civică, diferențele dintre regiunile de dezvoltare cu privire la cultura participativă sunt mai mici decât diferențele de dezvoltare economică, iar educația este un factor determinant al participării și implicării civice, potrivit concluziilor cercetării realizată de Fundația Multimedia pentru democrație locală în cadrul proiectului ”Inițiativă pentru societatea civilă”.
Potrivit experților Fundației Multimedia, proiectul a presupus, printre altele, realizarea a opt sondaje de opinie la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, alături de focus-grupuri și interviuri de profunzime, în vederea identificării și măsurării elementelor ce definesc implicarea civică, participarea electorală, participarea la decizia politică.
De asemenea, au fost realizate analize ale contextului economic și social specific fiecărei regiuni, analize ce au fost corelate cu datele sociologice culese. Aceste date au fost diseminate prin intermediul a 10 evenimente publice la care au participat peste 1.000 de persoane, din peste 200 de organizații ale societății civile românești, din toate cele opt regiuni de dezvoltare. Participanții au beneficiat de o serie de materiale menite să vină în sprijinul activității ONG-urilor și să susțină demersurile acestora de creștere a impactului social, precum și a numărului de membri și voluntar.
Prin acest proiect, co-finanțat prin Fondul Social European’, Fundația și-a propus să contribuie la dezvoltarea culturii și a competențelor civice ale membrilor societății civile. Proiectul s-a derulat pe parcursul a 35 de luni și a avut ca public țintă membri și voluntari ai ONG-urilor. Proiectul ”Inițiativa pentru societatea civilă”, a fost derulat de Fundația Multimedia pentru democrație locală, în parteneriat cu SNSPA și Operations Research.
Fundația Multimedia a fost înființată în mai 1995 și are ca misiune coagularea unui nucleu de experți în științe sociale, apt să genereze analize și evaluări publice cu privire la viața social-politică românească.