Dacă vrei să călătorești prin civilizațiile Europei, să vezi cu ochii tăi simbolurile marilor orașe, să trăiești emoția întâlnirii cu cei care au scris istorie în lumea sportului și apoi să te „răcorești”, clătindu-ți… ochii cu un suc sau o bere specifice țărilor din UE, nu trebuie decât să ai șansa de a intra în cochetul apartament al focșăneanului Ioan Pavel. El îți va povesti cum a fost când a purtat cu mândrie Flacăra Olimpică, în 1980, când aceasta a trecut prin județul nostru, îți va vorbi despre marea sa pasiune, tenisul de câmp, pe care practicându-l, a adunat tot atâtea trofee câți ani are – 70. Și-ți va vorbi cu mândrie și nostalgie despre timpul când a fost inginer constructor și alături de echipa sa a ridicat blocuri și instituții de referință prin tot Focșaniul. Ioan Pavel a mărturisit că democrația i-a făcut cel mai mare dar al vieții, și anume i-a dat șansa să călătorească. „Pot spune că mă simt cu adevărat cetățean european. Democrația mi-a adus, și ne-a adus tuturor, dreptul la libera circulație iar pentru mine asta e extraordinar! Mi-am satisfăcut curiozitatea de a vedea clădiri de referință din alte țări, am cunoscut modul de viață al celor ce trăiesc în diverse locuri ale Europei și am adunat amintiri pe care le-am păstrat în suflet, dar și în colecțiile de aici, de acasă”, a spus focșăneanul.
Nici prin cap nu-ți trece, urcând scările până la apartamentul inginerului Ioan Pavel, că odată ce-i vei trece pragul, vei deveni părtaș la călătoriile sale prin mai toate țările Europei! Te întâmpină bucuros, cu privire senină și, cu gesturi aproape grațioase, te invită să intri în lumea lui precum un comandant de vas, pe nava sa… Știam că e colecționar însă nici prin cap nu-mi trecea originalitatea, valoarea sufletească și nu numai, a colecțiilor sale!
Prima dintre ele, cea de doze de suc și bere, te lasă pur și simplu cu gura căscată! A început-o în 1996 și poate nu întâmplător, cu două cutii din Germania: dacă acolo Zidul Berlinului a fost dărâmat, aruncând în agonie comunismul, începând cu cele două cutii nemțești Ioan Pavel a început construirea unui altfel de „zid” în… propria casă! Că tot a fost el inginer constructor! Un zid-mărturie al democrației pe care el, de abia după șapte ani de la Revoluție a gustat-o. La propriu! „Prima mea călătorie a fost în Germania și acolo erau niște magazine de tip Aldi. Am luat o cutie de bere și am băut-o și atunci mi-a venit ideea să colecționez din fiecare țară în care am să călătoresc, câte o cutie de bere sau suc. De atunci au trecut 17 ani, și am adunat 798 de cutii. Ultima este o bere Silva, însă am din 25 de țări ale Europei… Singurele care sunt din alte părți sunt cea din Japonia pe care mi-a adus-o un prieten antrenor de tenis, când a fost la Cupa Davis, și două din Statele Unite”, povestește inginerul Pavel.
Și, cu mâna întinsă spre o doză sau alta din cele din care a construit pur și simplu un perete întreg într-una din camerele apartamentului său, mă poartă, cu ochii minții, prin Franța, Belgia, Grecia, Danemarca, Polonia, Italia, Bulgaria, Austria, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Anglia, Turcia, Norvegia, Finlanda, Spania… Se oprește puțin ca zâmbind unei amintiri sau alteia, și continuă să-mi arate mărturiile inedite ale trecerii lui prin alte și alte țări, fiecare cu peisajele sale, fiecare cu…gustul său. Și niciuna, dar niciuna dintre cele 798 de doze adunate de inginerul Pavel în cei 17 ani, nu e identică cu alta. Toate, absolut toate sunt diferite, așa cum și formele țărilor trasate pe hartă, așa cum și steagurile lor sunt unice… „De exemplu, am aceste trei cutii de cola din Anglia, când s-a organizat un concert de rock. Chiar dacă toate sunt roșii, fiecare personaj este altfel”, spune. „Le-am fixat de perete cu cuie, pe care le-am bătut așa încât să nu se vadă, din cinci în cinci cutii. Și când am completat acest perete m-am oprit. Nu am oprit însă și călătoriile”, punctează, zâmbind.
Autografele a 254 personalități, adunate în cinci clasoare
De la zidul european multicolor, ce te îmbie cu aromele sale simbolice, Ioan Pavel face repede trecerea către cealaltă comoară a sa: cinci clasoare care, odată deschise, aproape că te lasă fără respirație! Filă cu filă, din ele zâmbesc sute de personalități, cele mai multe din lumea sportului, cu care inginerul pasionat de tenis de câmp și-a intersectat pașii de-a lungul vieții sau s-a dus special la competițiile în care aceștia au evoluat și le-a cerut câte un autograf. În clasoarele lui Ioan Pavel este păstrată, practic, o întreagă istorie a sportului, cu toată emoția momentelor în care protagoniștii au strălucit pe podiumurile țării, Europei sau ale lumii întregi.
Scrisul copilăresc și autograful dat de Nadia Comăneci în 1978, fotografiile pe care se evidențiază semnăturile trasate de pixuri strânse între degetele tenismenilor Ilie Năstase, Ion Èširiac, Boris Becker, Andrei Pavel, Bjorn Borg, Carlos Moia, Thomas Muster, Rafael Nadal (idolul inginerului Pavel), John McEnroe, Juan Monaco, Novak Djokovic, Roger Federer și mulți alții, toate sunt păstrate cu dragoste, drept mărturii pentru generațiile ce vor veni. „Am aici autografele unor jucători de tenis ce se numără printre primii 100 din lume. Și pot spune că am 14 autografe a unor jucători care au fost numărul 1 mondial. Din cele 254 de autografe pe care le am în total, 211 sunt numai ale jucătorilor de tenis”, îmi arată, dând cu gingășie paginile mai departe.
Și călătoria printre personalități continuă: gimnasta Gina Gogean, internaționalul Gheorghe Hagi, binecunoscuții antrenori Octavian Belu și Mariana Bitang, regretatul Dan Spătaru – „pe care l-am prețuit foarte mult” – dar și Holograf, Ioan Rațiu, Mircea Geoană, Cristian Tudor Popescu, Andreea Esca și mulți, mulți alții…
Flacăra Olimpică și 70 de trofee la competițiile de tenis
Și când credeam că surprizele se opresc aici, Ioan Pavel îmi îndreaptă pașii către un alt perete al locuinței. Așezată discret, prelungă și cu marginea înnegrită de focul purtat în ea, torța cu care inginerul constructor a purtat Flacăra Olimpică în 1980, pe un traseu de un kilometru, în Golești, înnobilează încă un colțișor al casei sale. „Am alergat cu ea în Golești, traseul a fost prin fața Primăriei. Era Olimpiada de la Moscova, iar Flacăra a trecut pe aici. Din kilometru în kilometru se preda ștafeta și eu am fost unul dintre cei care au purtat-o”, spune Ioan Pavel.
Nu întâmplător, am putea spune, pentru că bărbatul nu doar că a fost toată viața pasionat de sport, dar a și practicat tenisul de câmp. Participarea la competițiile de gen, destinate veteranilor și organizate prin orașele țării i-au adus nici mai mult nici mai puțin de 70 de premii și trofee, câte unul pentru fiecare an de viață. „Al 70-lea premiu o să-l primesc vineri, aici la Focșani, pentru că am câștigat ediția 2013 a Campionatului”, a explicat.
Clădirile Focșaniului, lângă miniaturile simbolurilor marilor orașe
Pe rafturile bibliotecii sale plină de cărți, Ioan Pavel a așezat, la vedere, zeci de miniaturi ale simbolurilor orașelor europene prin care a trecut. Poarta Brandenburg, Mica Sirenă, Turnul Eiffel, Colosseumul, Manneken Pis, Calul Troian, Acropole și multe multe alte miniaturi-simbol ale meleagurilor prin care a trecut, au fost adunate să întărească, material, amintirea călătoriilor prin lume. A dorit foarte mult să poată vedea lumea și pentru că, prin prisma meseriei sale de inginer constructor, colecționarul focșănean a tânjit toată viața să studieze clădirile marilor orașe, să studieze modul în care au fost acestea construite și să raporteze totul la ceea ce a ieșit din mâinile, mintea sa și echipele cu care a lucrat. Și a lucrat zeci de ani!
Atunci când treceți prin Focșani prin dreptul Primăriei, pe lângă Sala Polivalentă și Școala nr. 9, când vă plimbați pe trotuarele ce mărginesc blocurile de la intersecția ce duce spre ceasul Rău până la Zimbru, pe lângă alte școli și grădinițe focșănene, să știți că la toate a lucrat inginerul colecționar. „În 1978 am dat în folosință Sala Polivalentă. Din 1980 și până în 1985 am lucrat la tot patrulaterul ăsta de la Lacto-Bar, ceasul Rău, Zimbru, eu și echipa mea. Am mai ridicat sediul Direcției Muncii, Vama Focșani, Sediul OCOTA, clădirea Băncii Comerciale Române. Din 1985 am fost șef de șantier în Adjud, unde am construit spitalul, în Mărășești, în Panciu… Și prin Soveja am lucrat, și în Gugești, unde am făcut școala… Din 1972 și până în 2005 am lucrat la SCCM Vrancea, o societate de construcții care a fost foarte valoroasă”, povestește Ioan Pavel.
Diversitatea care dă frumusețe întregului…
Colecționarul focșănean visează deja la alte și alte călătorii, dar spune că se va întoarce mereu aici, acasă. Nici el, nici soția sa nu-și doresc și nici nu și-au dorit vreodată averi materiale pentru că cea mai mare bogăție, spun ei, e cea oferită de locurile prin care treci, de amintirile pe care le păstrezi și de plăcerea de a povesti și altora despre mărturiile generațiilor care au construit lumea în care astăzi, cu toții trăim. Ei știu că tocmai diversitatea civilizațiilor dă frumusețe și culoare întregului din care facem parte.
Și vor continua să călătorească și să adune în inimi nuanțele acestei diversități ca s-o transmită, atunci când o veni vremea, celui ce va avea șansa de a se naște cetățean european cu acte-n regulă: un mult dorit și așteptat nepoțel.