În cazul unui cutremur major, în care oamenii ar trebui să fie evacuați din clădirile afectate, autoritățile au stabilit spațiile unde vor putea fi cazați. La nivelul județului Vrancea, în urma centralizării datelor cuprinse în planurile de apărare întocmite la nivelul fiecărui comitet local pentru situații de urgență, operator economic și instituție publică, au fost identificate locațiile care pot fi utilizate pentru cazarea persoanelor ce trebuie evacuate din cauza unor situații de urgență produse de seisme și/sau alunecări ori prăbușiri de teren. „Acțiunile de evacuare se planifică și se organizează în funcție de tipul de risc, avându-se în vedere parametrii specifici care caracterizează evoluția și amploarea consecințelor acestuia. Toate aspectele necesare realizării acestei activități sunt cuprinse în planurile de evacuare proprii întocmite la nivelul ministerelor și instituțiilor publice centrale, instituțiilor publice locale, autorităților administrației publice locale și operatorilor economici”, ne-a expllicat locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
Reprezentanții ISU spun că în cazul producerii unor dezastre, se poate lua măsura evacuării din zona afectată, activitate ce se execută în baza unor planuri întocmite conform Normelor privind organizarea și asigurarea activității de evacuare în situații de urgență. Conform prevederilor legale, prin evacuare se înțelege măsura de protecție civilă luată înainte, pe timpul sau după producerea unei situații de urgență, la declararea stării de alertă, care constă în scoaterea din zonele afectate sau potențial a fi afectate, în mod organizat, a populației, a unor instituții publice, operatori economici, animalelor, bunurilor materiale și dispunerea lor în zone sau localități care asigură condițiile de protecție și supraviețuire.
La nivelul județului Vrancea au fost identificate 144 de spații unde cetățenii pot fi adăpostiți, aici incluzând internatele unor licee, grădinițe, case de cultură, cămine culturale, școli, primării, săli de sport, săli de festivități, pensiuni, moteluri și hoteluri. În cazuri extreme, pot fi amplasate tabere de sinistrați.
În municipiul Focșani se pot utiliza internatele liceelor numărul 2, 3, 4 și 5, iar pe stadionul municipal se poate instala o tabără de sinistrați.
În municipiul Adjud pot fi folosite pentru cazare internatele liceelor „Emil Botta” și „Gheorghe Balș”, Grădinița nr.4, Casa de Cultură, pensiuni și moteluri.
În orașul Odobești se pot utiliza în același scop Liceul Agricol, Sala de Sport și un hotel din localitate, iar în Mărășești școlile numărul 1 și 2, internatul grupului școlar, sala de sport, cât și sediile unor operatori economici.
„Capacitatea de cazare a populației diferă în funcție de fiecare obiectiv în parte, variind de la câteva zeci (50 – 60 persoane care pot fi adăpostite în unele grădinițe) până la câteva sute (500 locuri ce pot fi puse la dispoziție de internatele liceelor ori până la 900 locuri ce pot fi asigurate în tabere de sinistrați)”, a adăugat locotenent Cristina Duță.
Cutremur sâmbătă seara
Vrancea s-a cutremurat din nou sÈmbătă seara. Seismul s-a produs la ora 22.01 și a avut o magnitudine de 3,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut loc la o adÈncime de 137 kilometri. De la începutul acestei luni și pÈnă sÈmbătă, în zona seismică Vrancea s-au mai produs alte 11 cutremure, cel mai mare fiind cel din data de 6 octombrie, care a avut o magnitudine de 5,5 grade pe scara Richter. Un seism cu o magnitudine de 4,7 grade pe scara Richter s-a produs pe data de 15 octombrie a.c.