Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Ministerul Culturii vrea un Cod de Patrimoniu


   Ministerul Culturii pregătește un Cod de Patrimoniu, în baza căruia să fie modificat modul în care este realizată clasarea monumentelor istorice. În prezent, proprietarul unei clădiri sau al unui ansamblu, pe care vrea să le introducă pe lista de monumente istorice, trebuie să realizeze inclusiv un studiu istoric, iar costurile finale ajung la circa cinci mii de euro pentru o casă, de exemplu. Sumele cresc atunci când e vorba despre ansambluri monumentale mai mari, așa că mulți proprietari de clădiri, că este vorba de persoane fizice sau autorități publice, renunță când află cât trebuie să plătească.
   În plus, după cum a recunoscut chiar ministrul Culturii Daniel Barbu, sâmbătă, la Jariștea, proprietarii caselor înscrise pe lista monumentelor istorice nu au decât obligații, având nevoie de foarte multe aprobări pentru fiecare lucrare pe care vrea să o efectueze la aceste clădiri. „Unii o consideră o povară, o sarcină de nepurtat și este foarte greu să demareze procedurile. Această parte este înscrisă în noul Cod de Patrimoniu pe care îl pregătim acum. Aici am prevăzut ca sarcina clasării să revină instituțiilor publice. În raport cu procesul de descentralizare, vom vedea cum distribuim către autoritățile locale și această sarcină. Pare just ca autoritatea publică să fie cea care să claseze monumentul. Nu este ceva voluntar, avantajele sunt minime, dar în același timp sarcinile sunt enorme”, a afirmat ministrul Daniel Barbu.
   Referitor la descentralizarea Direcțiilor de Cultură și Patrimoniu Național, ministrul a explicat că aceste instituții au pierdut atribuții în domeniul culturii, având atribuții mai mult în partea de patrimoniu. Daniel Barbu susține procesul descentralizării deoarece, chiar și în domeniul politicilor culturale, autoritățile locale știu mai bine care este specificul zonelor, iar în ceea ce privește partea de patrimoniu, cunosc cel mai bine realitățile locale. „Cred că autoritățile locale ar putea fi patroni mai buni, terenul este cunoscut mai bine, avizele s-ar putea da mai ușor. Dacă nu vor fi imixtiuni politice și sancțiunile ar putea fi mai energice și mai serioase decât sunt în această clipă. Va trebui să privim însă cu atenție cadrul legal, aici este și prudența mea, pentru a vedea cum păstrăm la minister funcția de inspecție și control, cum sună și strategia descentralizării”, a spus ministrul, adăugând că trebuie modificate mai multe legi, printre care și cea a monumentelor și a muzeelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?