Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Ţăranii vor plăti impozitul agricol la primării


   Fermierii vrânceni vor putea plăti impozitul pe veniturile agricole și contribuțiile sociale aferente acestora la ghișeele primăriilor. Vor avea această posibilitate țăranii din localitățile unde nu sunt unități fiscale. În această perioadă urmează să fie semnate protocoalele între primării și Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea. Finanțiștii vor transmite către primăriile unde nu sunt unități fiscale două exemplare semnate ale protocolului, „cu rugămintea de a accepta încheierea acestora în folosul contribuabililor pentru facilitarea accesului la plata impozitului și contribuțiilor aferente veniturilor din activități agricole”.
    Åžeful administrației vrâncene spune că deja au fost purtate discuții cu reprezentanții primăriilor pentru ca un număr cât mai mare de primării să încheie aceste protocoale obligatorii pentru ca țăranii să poată plăti impozitele conform noii proceduri. „Ne-am bucura dacă am avea o reacție pozitivă din partea primarilor. Este o inițiativă care vine în sprijinul cetățenilor, să nu mai vină de la Ciorăști, de exemplu, până la Focșani pentru a plăti acest impozit”, a afirmat șeful AJFP, Marian Lungu.
    În conformitate cu prevederile ordinului Ministerului Finanțelor Publice referitor la această noutate, „persoanele fizice care datorează impozit și contribuții aferente veniturilor din activități agricole, precum și accesorii pentru neachitarea la scadență a acestora, pot efectua plata acestor obligații fiscale și la compartimentele de specialitate ale unității administrativ-teritoriale corespunzătoare localității în care își au domiciliul fiscal”. Singurele condiții sunt ca în localitatea respectivă să nu funcționeze o unitate fiscală iar între primărie și Fisc să fie încheiat un protocol.
    Președintele Asociației Comunelor din România, filiala Vrancea, Vasile Vatră, spune că edilii vor fi de acord cu aceste protocoale, pentru a-i ajuta pe cetățeni. „Vrem să îi ajutăm pe cetățeni să plătească în localitate și să nu mai facă deplasarea până la Focșani. Sperăm ca, la anul, acest impozit să fie transferat la primării, la bugetul localităților. Acum vrem să le dăm o mână de ajutor oamenilor. Chia dacă nu sunt de acord ca banii de la comune să meargă la bugetul de stat, ne gândim la cetățeni”, a afirmat primarul Vasile Vatră.

Aproape 3.500 de vrânceni au declarat venituri agricole

    Nu mai puțin de 3.417 vrânceni au declarat la Finanțe în acest an că obțin venituri din activități agricole și au depus formularul 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit”. Ulterior depunerii declarațiilor, funcționarii Fiscului au stabilit sumele care trebuie achitate de fermieri în contul terenurilor sau numărului de animale pe care le dețin. În schimb, impozitul se achită în două tranșe egale, de câte 50%, până la 25 octombrie 2013, respectiv 15 decembrie 2013. Cea mai mare sumă o are de plată un fermier care cultivă cereale, respectiv 11.073 lei, adică un impozite aferent unei suprafețe lucrate de peste 150 hectare de teren arabil. La creșterea animalelor, cea mai mare sumă care trebuie plătită de un fermier se ridică la 7.092 lei.
    Nu au avut obligația depunerii formularului 221 proprietarii care și-au arendat terenurile agricole, cei care nu au depășit limitele neimpozabile, care au obținut venituri din exploatarea pășunilor și fânețelor naturale, „persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică ce dețin cu orice titlu suprafețe de teren destinate producției agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere, graminee și leguminoase pentru producția de masă verde destinate furajerii animalelor pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?