Drogurile reprezintă un pericol tot mai prezent în rândul tinerilor și devine pe zi ce trece un fenomen îngrijorător, în special pentru părinți. În acest context, deputatul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, a organizat ieri o întâlnire la sediul Primăriei Focșani, care s-a bucurat de un mare interes. Sala Consiliului Local Focșani, unde a avut loc ieri masa rotundă pe tema drogurilor, a fost neîncăpătoare pentru asistența formată în special din elevi, profesori și părinți. La această întâlnire au participat și
Gabriel Ispas, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Educației Naționale, psihologul Diana Șerban și juristul Radu Pop de la Agenția Națională de Luptă Antidrog, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea Ionel Cel Mare, consilieri locali focșăneni, secretarul municipiului Eduard Corhană și reprezentanți din partea Poliției.
Întâlnirea a fost moderată de deputatul Angel Tîlvăr. „Avem o problemă, a drogurilor. Putem băga gunoiul sub preș și să spunem că nu există sau putem face ceva pentru a lupta cu acest flagel. De aceea, beneficiind de sprijinul unor oameni inimoși, stabilind relații de parteneriat, între mine, ca parlamentar și în calitate de părinte și instituții cu atribuții în domeniu, am dorit să realizăm ceva. Îi mulțumesc și președintelui Consiliului Județean, domnului Marian Oprișan, și domnului vicepreședinte Ionel Cel Mare”, a spus deputatul Tîlvăr în deschiderea dezbaterilor.
Acesta a amintit despre faptul că în anul 2011 exista o discuție amplă despre etnobotanice. Oamenii se plângeau și se căutau variante legislative. „Atunci m-am întâlnit cu colegii consilieri locali și le-am spus că putem face ceva aici, pe plan local. Consiliul Local a găsit de cuviință să adopte o hotărâre prin care stabilea că activitatea de comercializare a etnobotanicelor se putea face la o distanță de minim 2000 de metri de unitățile școlare. Ca urmare, azi, în Focșani, nu mai există astfel de magazine”, a mai spus Angel Tîlvăr.
Deputatul a vorbit și despre parteneriatul pe care l-a stabilit cu Consiliul Județean Vrancea în lupta contra drogurilor, Tîlvăr dând citire mesajului transmis de Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea și al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România: „Dragi prieteni, țin să salut cu toată sinceritatea inițiativa remarcabilă de a organiza o dezbatere care să se centreze pe pericolul pe care traficul și consumul de droguri îl reprezintă azi, atât la nivel global cât și la nivelul țării noastre. Mă asociez cu toată ființa mea unor astfel de eforturi, oricât de mari ar fi ele, deoarece sunt pe deplin conștient că acest flagel modern pune într-un mare și real pericol sănătatea și integritatea a milioane de oameni, totul din dorința nesăbuită a unora de a se îmbogăți cât mai rapid. Știu că ne aflăm în fața unei bătălii grele și de durată, din care nu întotdeauna băieții buni ies victorioși. Dar asta nu mă descurajează, cum sunt ferm convins că nici pe dumneavoastră nu vă face să dezarmați. De fapt, simpla dumneavoastră prezență la această masă rotundă mă face să cred că cei care ne aflăm în război cu drogurile suntem din ce în ce mai mulți, mai determinați și mai valoroși. Pentru că țelul nostru este unul cât se poate de motivant: acela de a ne proteja ființele care ne sunt cele mai dragi, cele pe care noi înșine le-am adus pe lume și de al căror viitor suntem direct responsabili. Sunt convins că prin conjugarea eforturilor noastre vom reuși să dăm lovituri din ce în ce mai nimicitoare celor care îndrăznesc să atenteze cu nerușinare la sănătatea și la viața copiilor noștri”.
Consumul de droguri s-a triplat în trei ani
Psihologul Diana Șerban, de la Agenția Națională de Luptă Antidrog, a vorbit despre o creștere alarmantă a consumului de droguri în România, în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani. Dacă în anul 2007 procentul era de 1,7%, în 2011 acesta s-a triplat, numărul consumatorilor de droguri ajungând la 4,1% din totalul populației, iar acestea sunt doar datele oficiale. „O problemă care devine din ce în ce mai importantă este consumul de droguri injectabile, care determină apariția unui focar HIV în România. Statul Român este responsabil în prevenirea consumului de droguri”, a spus Diana Șerban. Juristul Radu Pop, din cadrul Agenției Naționale Antidrog, a specificat faptul că orice acțiuni legate de transportul, deținerea, consumul și comercializarea drogurilor sunt pedepsite prin lege și în România.
Întâlnirea a fost „înviorată” de două recitaluri, la flaut și vioară, susținute de elevii Mihai Moinescu și Denisa Voineag, alături de profesorul Costel Monea.