Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

O mie de lei: subvenția lunară pentru fiecare tânăr nevoiaș angajat prin contract de solidaritate


   Angajatorii tinerilor cu vârsta de până în 25 de ani (de săptămâna viitoare, până în 26), aflați în dificultate, beneficiază de subvenționarea salariului de bază stabilit la data angajării acestora, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu net pe economie, din partea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vrancea. Începând de marți, angajatorii vor beneficia și de alte facilități, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse la legea șomajului, iar subvenția va fi de 1000 lei pentru fiecare tânăr încadrat. În momentul de față, în evidențele Agenției sunt 183 de persoane ce au fost angajate pe baza acestor contracte de solidaritate.

    Tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, care se confruntă cu sărăcia sau se află în situații speciale care îi supun riscului de marginalizare socială sunt sprijiniți să-și găsească un loc de muncă de AJOFM Vrancea, atât prin subvenționarea acestuia din bugetul asigurărilor de șomaj, cât și prin acompaniament social personalizat și activități de informare și promovare a intereselor lor în rândul angajatorilor. Deși găsirea unui job este, pentru mai toată lumea în zilele noastre, un scop greu de atins, totuși, ca urmare a acordării subvențiilor, s-a reușit, până acum, angajarea a 183 de tineri care se confruntă cu riscul de marginalizare socială. 
   Potrivit celor declarate de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea, pe parcursul acestui an au fost încadrați prin contracte de solidaritate 14 tineri, pe baza unui număr de 9 convenții încheiate între Agenție și angajatori. „De asemenea, alte 35 de persoane au încă contracte de solidaritate valabile, ele fiind încheiate anul trecut pe baza a 23 de convenții. Până acum, contractul de solidaritate putea fi încheiat între tânărul beneficiar și Agenție pe o durată de până la 2 ani, dar nu mai puțin de un an. Odată cu modificarea Legii șomajului, modificări ce vor intra în vigoare începând de marți, contractul de solidaritate încheiat între Agenție și tânăr va putea fi pe o perioadă de trei ani, în condițiile în care la data încheierii contractului, tânărul nu a împlinit vârsta de 26 de ani”, a precizat Daniela Brihoianu.
    Potrivit noii legislații, tânărul cu risc de marginalizare socială este persoana cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, care se înregistrează la AJOFM Vrancea și se încadrează în una din următoarele categorii: se află în sistemul de protecția copilului sau provine din acest sistem; are dizabilități; nu are familie sau a cărui familie nu îi poate asigura întreținerea; are copii în întreținere; a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate; este victimă a traficului de persoane. 
   Dacă până la intrarea în vigoare a noilor reglementări, subvenționarea acordată angajatorilor acestor tineri era de maxim 75% din câștigul salarial mediu net pe economie, de săptămâna viitoare, angajatorii care vor încadra tineri cu risc de marginalizare socială și care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate, denumiți angajatori de inserție, vor beneficia lunar, pentru fiecare persoană din această categorie, din bugetul asigurărilor de șomaj, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de două ori valoarea Indicatorului Social de Referință (adică 2 x 500 lei în momentul de față), până la expirarea duratei contractului de solidaritate. Angajatorii acestor tineri sunt numiți angajatori de inserție.

Condiții de acordare a subvenției

    Subvenția se acordă angajatorilor în situația în care încadrarea în muncă se realizează în baza unui contract individual de muncă pe perioadă determinată, până la expirarea duratei contractului de solidaritate sau a unui contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată. Totodată, locul de muncă pe care este încadrat tânărul trebuie să fie un loc de muncă vacant, care a fost comunicat AJOFM Vrancea. „Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale tinerilor cu risc de marginalizare socială, anterior datei la care expiră perioada pentru care a fost încheiat contractul de solidaritate, sunt obligați să restituie, în totalitate, AJOFM Vrancea, sumele încasate de la bugetul asigurărilor de șomaj pentru fiecare tânăr cu risc de marginalizare pentru care a încetat raportul de muncă anterior datei menționate, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României, în vigoare la data încetării raporturilor de muncă”, a subliniat Daniela Brihoianu.
    Potrivit noilor modificări aduse Legii șomajului, dacă la data expirării perioadei pentru care a fost încheiat contractul de solidaritate, angajatorul de inserție menține raportul de muncă cu tânărul care a fost încadrat, atunci beneficiază lunar, de o sumă în cuantum de 50% din indemnizația de șomaj cuvenită conform legii, pe care tânărul ar fi primit-o dacă raporturile de muncă ar fi încetat la acea dată din motive neimputabile persoanei. Suma se acordă angajatorului pe perioada menținerii raporturilor de muncă, dar nu mai mult de doi ani. „Sumele se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna respectivă de persoana pentru care se acordă aceste sume, inclusiv pe perioada concediului de odihnă. Pentru perioada în care raporturile de muncă ale persoanei sunt suspendate, sumele nu se acordă”, a declarat Daniela Brihoianu.
    Tinerii cu risc de marginalizare socială care au încheiat cu AJOFM un contract de solidaritate și cărora, anterior datei de expirare a acestuia, le încetează raportul de muncă la primul angajator de inserție, se pot încadra la un alt angajator de inserție cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, până la expirarea duratei contractului de solidaritate sau cu contract individual de muncă pe perioadă determinată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?