Mai mulți elevi ai Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani sunt bucătari cu diplomă. Timp de trei săptămâni, 131 de elevi au participat la un curs de gastronomie, fiind îndrumați de maestrul bucătar Hartmut Boll, din Germania. „Absolvenții” sunt de părere că acest curs le va folosi în viitor, atunci când își vor căuta de muncă.
131 de elevi din clasele a X-a, a XI-a și a XII-a, de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani, s-au inițiat în arta culinară, iar la sfârșitul cursului au reușit să impresioneze cu preparatele pe care le-au pregătit. Elevii au participat activ la proiectul „Formare în domeniul serviciilor – Gastronomie”, care s-a încheiat ieri.
Vreme de trei săptămâni, sub îndrumarea maestrului bucătar Hartmut Boll, din Germania, elevii participanți au avut posibilitatea să învețe secretele bucătăriei „de înaltă clasă”, au experimentat lucrul alături de un maestru bucătar, iar acum vor obține diplome, ce le-ar putea fi de folos în viitor, în eventualitatea angajării în cadrul unui restaurant. Directoarea unității de învățământ, Marilena Răvaș, a fost încântată de cunoștințele acumulate de elevi. „Pot să spun că elevii au învățat foarte multe lucruri noi, au învățat să fie buni profesioniști și au învățat să își folosească experiența mai târziu, atunci când vor alege să meargă pe piața muncii conform calificării pe care o vor primi. Nu putem spune decât că ceea ce domnul Boll a împărtășit cu noi, reprezintă vârful aisbergului cunoștințelor dumnealui și experienței dumnealui. Cred că ne-ar trebui foarte multe experiențe similare ca să învățăm”, a spus directoarea Marilena Răvaș.
Prezentarea produselor alimentare preparate de elevi a fost un succes, tinerii bucătari reușind să-i impresioneze pe invitați cu produse sofisticate, dar rafinate, aranjate ca în bucătăria unui restaurant exclusivist. Tot decorul și preparatele elevilor au fost realizate sub atenta supraveghere a maestrului bucătar german. „Pentru a doua oară consecutiv, am avut onoarea să îl avem alături pe experul voluntar Hartmut Boll. Domnia sa a promovat prin exemplul personal la un alt nivel educarea și formarea în domeniul gastronomiei. Pe parcursul celor trei săptămâni, au avut privilegiul un număr important de elevi, de la șapte clase de la a X-a până la a XII-a, să lucreze efectiv în bucătăria Colegiului «Gheorghe Asachi», sub îndrumarea atentă a domnului Hartmut Boll. Elevii au fost deosebit de încântați, au realizat preparate culinare din bucătăria națională, internațională, pe care le-au și prezentat, au învățat și forme de prezentare spectaculoase, iar la final le-au consumat. Aș vrea să îl asigur de tot respectul, de toată prețuirea mea și a colegilor pentru rigoare, profesionism și pentru atmosfera creată”, a spus inițiatoarea proiectului, profesoara Mihaela Horeangă.
Master Chef de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”
Foarte impresionată de talentul culinar al elevilor a fost Luminița Balaban, inspector școlar general adjunct. Aceasta a gustat la propriu din produsele preparate de elevi și are speranțe că un mare bucătar al României va pleca chiar din această unitate de învățământ. „Felicit elevii și pe maestrul Hartmut Boll. Consider că aceste schimburi sunt benefice pentru multiculturalitatea gastronomică. Îmi doresc ca viitorul master chef să fie unul din elevii care au participat în cadrul proiectului”, a spus Luminița Balaban.
Åi Hartmut Boll s-a declarat mulțumit de măestria elevilor săi. El a declarat că a fost plăcut surprins de entuziasmul elevilor și de dorința lor de a învăța și de a se perfecționa. „Mi-a plăcut foarte mult și sper că cu toții, elevi și profesori, vor profita de pe urma activității în școală”, a spus maestul bucătar Boll, din Germania. Acesta a primit o diplomă și câteva atenții tradiționale românești din partea conducerii unității de învățământ, pentru întreg efortul depus în cele trei săptămâni petrecute în mijlocul elevilor.
Câștig pentru elevi
Acest proiect vine în sprijinul elevilor care vor să facă o carieră din pasiunea pentru arta culinară. Ei spun că tot ceea ce au învățat de la maestrul bucătar din Germania cu siguranță le va fi de folos în viitor, iar o parte din rețetele pe care le-au învățat de la acesta vor continua să le pregătească. În opinia lor, această experiență de trei săptămâni le-ar putea fi de folos la viitorul lor loc de muncă. „Experiența pe care am avut-o cu domnul Boll a fost foarte interesantă. Am aflat anumite secrete pe care nu le știam. Chiar dacă sunt în curs de formare, am încercat să prepar rețetele domnului Boll. M-a impresionat faptul că nimic nu se aruncă, chiar și cojile de la ouă, despre care nu credeam că pot fi folosite. Pe viitor aș dori să continui tot pe acest domeniu, pentru că este un domeniu foarte căutat. Nici afară, nici în țară nu cred că o să dispară bucătăria, ospătarul sau chelnerul. Cred că este foarte importantă experiența obținută, o recomandare este foarte importantă”, a spus Narcisa Ionelia Vișan, elevă în clasa a XI-a E.
Proiectul Formare în domeniul serviciilor, respectiv gastronomie, derulat timp de trei săptămâni, s-a desfășurat la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani în perioada 30 septembrie -20 octombrie. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu SES (Serviciul Seniorilor Experți) din Germania și Camera de Comerț a Germaniei. În acest interval de timp, cei 131 elevi ai colegiului au desfășurat activități de instruire practică în laboratorul din baza de practică a unității de învățământ, alături de expertul german Hartmut Boll, specialist în gastronomie, cu o experiență de 40 de ani în bucătăria germană și internațională.
Profesorii de specialitate și profesorii de limba engleză au fost implicați în desfășurarea activităților teoretice și practice. Coordonatorii proiectului sunt profesorii Marilena Răvaș, directorul Colegiului „Gh. Asachi” din Focșani, Mihaela Horeangă , Marilena Anghel, Mihaela Arhire.