Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Anticoncepționalele nu sunt indicate adolescentelor sub 18 ani


   Viața adolescenților poate fi dată peste cap de apariția unei sarcini nedorite sau în urma contractării unei boli cu transmitere SEXUALÄ‚. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că în cazul adolescenților activi sexual este extrem de importantă informarea. O metodă anticoncepțională destul de eficientă, care protejează atât împotriva sarcinilor nedorite cât și a bolilor cu transmitere sexuală, este prezervativul. Potrivit specialiștilor, majoritatea adolescentelor preferă metodele contraceptive orale.
   Medicii din cadrul DSP le avertizează pe tinerele care iau anticoncepționale  asupra riscurilor la care se expun, mai ales dacă încep să le ia de la vârste fragede. „Indicat ar fi ca aceste anticoncepționale să se ia după vârsta de 18 ani. Se produce o maturare ovariană care poate duce la sterilitate. De asemenea, mai există informații cum că excesul de hormoni estrogeni care se regăsesc în acele pilule, ar putea fi vinovat de producerea cancerului de sân. Pentru adolescenții care și-au început viața sexuală, cea mai indicată metodă contraceptivă este prezervativul”, spune medicul Alin Lazea, din cadrul DSP. 
   Specialiștii le sfătuiesc pe adolescente să se prezinte la medicul ginecolog înainte de a lua anticoncepționale, deoarece numai acesta poate stabili ce tip de pilule li se potrivesc. „Înainte ca o adolescentă să apeleze la pilulele anticoncepționale, este recomandat să se prezinte la cabinetul unui medic, care în urma unor analize medicale, va stabili tipul de pilule care se pliază cel mai bine pe vârsta lor. Nu este absolut deloc indicat să ia pastile după ureche, deoarece sunt riscuri foarte mari. În plus, medicul explică cum trebuie luate aceste pilule, în ce intervale și în ce perioadă trebuie făcută pauză. Este foarte important ca aceste pilule să fie utilizate de cele care au o viață sexuală activă. În schimb, dacă au o viață sexuală sporadică, un contact sexual o dată sau la două săptămâni sau mai rar, atunci cea mai bună metodă indicată e prezervativul”, mai spune medicul Alin Lazea.
   Specialiștii DSP avertizează că pilulele contraceptive nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, așa că cele care au parteneri multipli trebuie să utilizeze prezervativul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?