Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Vrei pensie, dar nu eşti salariat? Cotizează singur


   Vrâncenii ne-salariați sau care obțin venituri muncind pur și simplu la negru, dar care vor să-și asigure bătrânețile prin încasarea unei pensii la împlinirea vârstei de pensionare, pot încheia contracte de asigurare cu Casa Județeană de Pensii Vrancea. Contribuția minimă ce trebuie plătită este de 244 lei lunar și poate fi plătită și anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni. În momentul de față, sunt înregistrați în evidențele instituției 1.378 de vrânceni care au optat pentru această modalitate de completare a stagiului de cotizare în sistemul de pensii publice. Aceeași sumă minimă trebuie plătită și de cei ce sunt asigurați pe bază de declarație de asigurare.    

    Orice persoană care dorește să aibă la bătrânețe o pensie, se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare încheiat cu Casa Județeană de Pensii Vrancea. Cu alte cuvinte, dacă lucrați la negru în țară sau peste hotare sau dacă obțineți venituri din orice activități pe care le desfășurați și care nu sunt salarii obținute în baza unui contract de muncă, puteți totuși să plătiți cotizația de asigurare ca să aveți o pensie când veți împlini vârsta legală de pensionare. Nu vă întreabă nimeni de unde aveți acești bani, important este să vă completați stagiul de cotizare și să plătiți contribuția de asigurări sociale care este, în momentul de față, de minim 244 lei lunar. Potrivit celor spuse de Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Vrancea, în momentul de față, în evidențele instituției există 1.378 de contracte de asigurare.
    Categoriile de persoane care se pot asigura prin această modalitate sunt, însă, și altele în afară de cele care figurează fără venituri. „Conform prevederilor art. 6 alin. 2 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condițiile prezentei legi, avocații, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum și orice persoană care dorește să se asigure, respectiv să își completeze stagiul de cotizare. Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei”, a detaliat Cornelia Cotea. 
        Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă și este valabil de la data înregistrării acestuia la Casa Județeană de Pensii. Cu alte cuvinte, calculul stagiului de cotizare începe odată cu semnarea acestui contract, nefiind posibilă plata cotizației pentru anii dinaintea acelui moment. Venitul minim asigurat nu poate fi mai mic decât suma reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și mai mare decât valoarea corespunzătoare a de 5 ori câștigul salarial mediu brut.
   Câștigul salarial mediu brut pentru anul 2013 este de 2.223 lei, iar venitul minim asigurat este de 778 lei (35% x 2223 lei). Corespunzator acestui venit se  plătește lunar o contribuție de asigurări sociale de 244 lei (31,3% x 778 lei). Mai exact, în anul în curs venitul lunar asigurat nu poate fi mai mic de 778 lei și mai mare de 11.115 lei. Asupra venitului înscris în contractul individual de asigurare se datorează integral cota de contribuție de asigurări sociale corespunzătoare condițiilor normale de muncă, stabilită prin lege, de 31,3%.
     Actele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt: copie de pe actul de identitate, declarație pe propria răspundere cum că persoana care dorește să se asigure nu este persoană fizică autorizată să desfășoare activități independente și, firește, contractul de asigurare socială.   

Cine trebuie să se asigure pe bază de declarație de asigurare

    Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt obligate să se asigure pe bază de declarație de asigurare persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puțin de 4 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și care se află în una dintre situațiile următoare: administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management; membri ai întreprinderii individuale și întreprinderii familiale; persoane fizice autorizate să desfășoare activități economice; persoane angajate în instituții internaționale, dacă nu sunt asigurații acestora; alte persoane care realizează venituri din activități profesionale.
„Începând cu data de 01 iulie 2012 declarațiile de asigurare au fost preluate de Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea, contribuția de asigurări sociale aferente acestor declarații fiind stabilită și încasată de această instituție”, a precizat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea.
    Ca și în cazul contractelor de asigurare, venitul minim asigurat nu poate fi mai mic decât suma reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și mai mare decât valoarea corespunzătoare a de 5 ori câștigul salarial mediu brut. Câștigul salarial mediu brut pentru anul 2013 este de 2.223 lei, iar venitul minim asigurat, 778 lei. Deci, cei asigurați în baza declarațiilor de asigurare trebuie să plătească minim 244 lei lunar, la Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?