Ieri dimineață, în jurul orei 10.00, am ajuns, alături de alți jurnaliști vrânceni, la Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani. Urma să participăm la Cupa Presei la tir, la Poligonul de trageri de pe raza comunei Slobozia Ciorăști. Am ajuns acolo cu un camion DAC, în care ne-am suit alături de locotenent Cătălina Crintea și maior Eugen Ciobotaru, responsabili cu presa. Camionul e trecut de „prima tinerețe”, așa că pe drumul neasfaltat spre poligon ne hurducăîe. Suntem învăluiți de un frum gros și alburiu de eșapament.
Înainte de a ajunge în poligon, un indicator și un militar anunță că ne apropiem. După ce mai parcurgem aproximativ un kilometru, ajungem la destinație. Galanți, militarii ne ajută să coborâm din camion și ne invită la un ceai sau o cafea, înainte de a începe să ne învețe cum să tragem cu armele și cum să nimerim ținta.
Apoi începe instructajul. „Reguli și măsuri de siguranță în poligon”, răsună vocea locotenent colonelului Vasile Roman. După ce ni se explică exact ce avem de făcut, toată lumea pleacă spre aliniamentul de tragere. Aici, fiecare dintre noi primește din nou indicații. Ne îmbrăcăm cu vestele antischije, cam grele pentru unii dintre noi, după care ne punem căștile. Ne așezăm în poziția culcat și luăm în primire pușca automată de calibru 5,45 milimetri. Se aude din nou vocea lui Roman: „Distribuiți armamentul !”. Fiecare dintre noi își primește muniția. Încărcăm armamentul, dar nu înainte de a primi indicații de la militari, după care locotenent colonelul dă comanda: „Foc !”. Înainte de toate acestea se aude trompetul, iar sunetul marchează începutul seriei de tragere.
Fiecare dintre noi s-a chinuit să tragă în ținta situată la 200 metri distanță de locul în care ne aflam. După ce toată lumea a terminat, Roman spune din nou: „Descărcați !”. Ne dezechipăm și ne îndreptăm către ținte. Unii veseli, alții triști. Unii au nimerit ținta lor, alții pe a altora… după cum a bătut vântul!. Până acum a fost doar încălzirea. Urmează tragerea adevărată, care se punctează. Jurnaliștii o iau de la capăt cu veste, distribuirea armamentului, încărcarea lui și executarea focurilor. La final, toată lumea merge la ținte. De data asta e pe bune. Locotenent colonel Roman adună punctele și apoi acoperă găurile lăsate de gloanțe. Ne întoarcem pe aliniamentul de tragere și urmează o nouă serie.
După ce toată lumea prezentă a tras cu pușca automată, a urmat proba doi. Cea cu pistoalele. Militarii montează țintele mai aproape, la 25 de metri. Poate, poate o fi cu noroc. Jurnaliștii au ajuns din nou la aliniamentul de tragere, iar militarii le-au înmânat pistoalele de calibru 9 milimetri. De această dată, sunt mai încrezători că vor nimeri ținta. Unii trag în ea, alții în pământul din care sare iarba.
Pe lângă jurnaliști, pușca și pistolul au fost încercate și de subprefectul Cristi Misăilă. Nu prea a nimerit nici el țintele, așa cum nu prea le-au nimerit nici unii dintre jurnaliști. Dar, până la urmă, nimeni nu a mers acolo ca să arate cât de bine nimerește ținta, ci pentru distracție. După ce toată lumea a trecut și de experiența cu pistolul s-a făcut clasamentul.
Primii trei cei mai pricepuți jurnaliști vor fi recompensați cu diplome și cupe pe 24 octombrie, în cadrul unui simpozion ce va avea loc la Casa Armatei. Ei sunt Daniel Badiu, Alina Gheorghiu și Raluca Manolache.
Am făcut o poză de grup, din care nu au lipsit locțiitorul comandantului Brigăzii 282, colonel Ovidiu Uifăleanu și comandantul Brigăzii 8 LAROM, colonel Mihai Șomâtcă, după care ne-am întors cu toții la cort. Am mai zăbovit puțin, câte de-o cafea sau un ceai, după care ne-am urcat în camionul cu care am ajuns acolo. La întoarcere, drumul a părut mai scurt. Am ajuns în curtea unității din care am plecat, le-am mulțumit militarilor pentru că ne-au oferit un moment de relaxare și am plecat care încotro pentru a ne relua munca.
Activitatea de ieri a făcut parte din cele organizate cu ocazia Zilei Armatei României, zi care se sărbătorește pe data de 25 octombrie.