Film pentru nevăzători, la Secția pentru Copii și Tineret

0
1117


   Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani invită nevăzătorii astăzi, de la ora 15.00, să vizioneze încă un film accesibilizat în cadrul proiectului „Caravana cinematografică pentru nevăzători”, proiect derulat în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România, cu sprijinul Fundației Orange România. Este vorba de filmul „Despre oameni și melci”, în regia lui Tudor Giugiu, cu Andi Vasluianu, Monica Bârlădeanu și Dorel Vișan în rolurile principale. 
   Evenimentul va fi găzduit de Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea și dorește să marcheze Ziua Bastonului Alb. „În fiecare an, la nivel mondial, în data de 15 octombrie se sărbătorește Ziua Bastonului Alb. Bastonul alb este nu numai un instrument care permite dobândirea independenței de mișcare pentru persoanele cu deficiențe de vedere, ci și un simbol care îi reprezintă. Cu acest prilej, Fundația Cartea Călătoare, în parteneriat cu filialele Asociației Nevazătorilor din România, organizează, în perioada 11-18 octombrie, proiecții de filme accesibilizate pentru nevăzători. Până în prezent, Fundația «Cartea Călătoare» a accesibilizat 19 filme românești și străine”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    Descrierea audio prin care filmele devin accesibile nevăzătorilor constă într-o serie de explicații suplimentare foarte importante pentru înțelegerea cu adevărat a acțiunii filmului de către aceștia. Între replicile actorilor sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor, cu ce sunt îmbrăcate personajele, poziția personajelor în cadru, ordinea intrării lor, relațiile dintre ele și orice imagine fără de care înțelegerea filmului ar fi parțială. Explicațiile sunt atent sincronizate cu filmul pentru a nu se suprapune peste replicile actorilor.
    La eveniment sunt invitați să participe atât nevăzători cât și văzători care doresc să experimenteze ceea ce multora li se poate părea o imposibilitate: cum se pot uita realmente cei fără lumina ochilor, la un film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here