Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Investitori olandezi pentru fabrica de compost din Năneşti


   O delegație de investitori olandezi vrea să realizeze o asociere de tip „joint venture” cu Cooperativa Agricolă Compostar, care realizează, la Nănești, singura fabrică de compost pentru ciupercile pleurotus din România. Olandezii au venit, ieri la Focșani unde, împreună cu Mihai Matei, președintele Consiliului de Administrație al Cooperativei, s-au întâlnit cu vicepreședintele Consiliului Județean Ionel Cel Mare și cu prefectul.
   La întâlnirea cu delegația olandeză, condusă de Jan Koopmans și Tony van der Stroom, vicepreședintele Ionel Cel Mare le-a transmis olandezilor mesajul președintelui Marian Oprișan și a reafirmat sprijinul pe care îl acordă administrația județeană investitorilor străini. „Consiliul Județean este alături de investitori și sprijină colaborarea cu investitorii străini. Investițiile înseamnă locuri de muncă și bunăstare pentru comunitățile locale. Pentru noi este o mândrie că la Nănești a fost realizată una dintre cele mai moderne fabrici de compost pentru ciuperci din Europa”, a afirmat Ionel Cel Mare.
   A urmat o întâlnire cu reprezentanții Camerei Agricole Vrancea, care au susținut investiția de la Nănești, apoi vizita la fabrica de la Nănești, investiția urmând a fi finalizată în luna decembrie. Investiția este finanțată din fonduri europene și are o valoare de peste 4 milioane euro, inclusiv TVA, iar investitorii spun că vor fi folosite cele mai moderne utilaje, iar fabrica va fi cea mai modernă din Europa. Proiectul cuprinde și o fabrică de procesare a ciupercilor. A fost realizată deja fabrica de conserve, unde au început probele tehnologice și se fac demersuri pentru obținerea tuturor autorizațiilor și avizelor legale. De asemenea, a fost finalizată și ferma de ciuperci, unde este folosit, pentru moment, compost de import. 
   Reprezentanții Cooperativei spun că din cauza crizei financiare, s-a renunțat la achiziția utilajelor din Italia pentru fabrica de compost și a fost ales un furnizor olandez, considerat numărul unu în domeniu din lume. De altfel, conducerea Cooperativei spune că la Nănești va fi folosită cea mai modernă tehnologie de fabricare a compostului, iar pentru acest lucru au fost invitați experți din Spania, Olanda, Serbia, unde funcționează asemenea fabrici. „Noi va trebui să ne creem propria tehnologie. Este prima fabrică din România și nu avem această tehnologie”, spun cei de la Compostar.
   Materia primă pentru fabrica de compost provine de pe cele 1.800 hectare de teren agricol deținut de membrii Cooperativei Compostar. Aceasta este înființată  conform Legii 566, a cooperației agricole, și este deschisă către noi membri, interesați să participe la o asemenea investiție. Proiectul celor de la Compostar prevede ca fermierii să primească materia primă, să recolteze ciupercile care vor fi preluate tot de Cooperativă pentru valorificarea sau transformare în conserve.
   Asocierea joint venture presupune o asociere de firme pentru realizarea unui proiect comun. Asocierea poate fi realizată în scopul valorificării în activitatea de producție sau de comercializare a avantajelor deținute de firmele asociate.

32 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?