Elevii Colegiului Național „Al. I. Cuza” din Focșani au acces, de ieri, la o bibliotecă virtuală, oferită gratuit în cadrul proiectului „Biblioteca digitală Vodafone”. Astfel, toți elevii care dispun de un smartphone, pe care au instalată o aplicație specială pentru citit coduri, pot avea acces la cărțile puse la dispoziție prin intermediul bibliotecii virtuale, care a fost amplasată pe holulde la parter al unității de învățământ. Tot ce trebuie să facă pasionații de lectură cuziști este să își descarce titlurile preferate, direct pe telefonul mobil sau pe tabletă, printr-o simplă scanare a unui cod QR, aflat pe cotorul cărților aflate pe „rafturile” bibliotecii.
Descarcarea oricărui fișier din biblioteca digitală este gratuită, indiferent de rețeaua de telefonie mobilă pe care o folosesc elevii. Conținutul bibliotecii poate fi accesat și pe site-ul www.bibliotecapemobil.ro. „Proiectul este extraordinar, ce poate fi mai minunat decât să accesezi cu telefonul și să citești acasă? De aceea, sistemul trebuie resetat. Început sub altă zodie. Eu nu am iPhone, dar voi fi obligat să îmi iau pentru a citi. Deocamdată are rost și biblioteca, suntem la granița a două epoci, pe de o parte tiparul și digitalizarea. Probabil că în timp vor dispărea, probabil că volumele de carte vor avea o aură istorică. Subtilitatea acestor forme digitale este extrordinară încât să renunți la așa ceva. Eu apreciez foarte mult proiectul ăsta și îl consider foarte util pentru sistemul de educație”, a spus Marius Poll, directorul Colegiului „Cuza”.
Autori români și străini pe „rafturile” bibliotecii virtuale
Din lista autorilor disponibili în „Biblioteca Digitală Vodafone” fac parte atât scriitori români, cum ar fi Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Ioan Petru Culianu, Ioan S. Pop, Gellu Naum, Filip Florian, Octavian Paller sau Oana Pellea, cât și scriitori străini, cum ar fi Haruki Murakami, David Lodge, Nikos Kazantzakis, Paulo Coelho, C.S Lewis, Lev Tolstoi, Jonathan Safran Foer, Mihail Bulgakov, Anna Gavalda, Ian McEwan și mulți alții.
Sunt disponibile cărți din domeniul științe, dezvoltare personală și literatură, care cu siguranță vor trezi apetitul elevilor pentru lectură. „Este o inițiativă importantă, tehnologia a evoluat și acum foarte mulți elevi au telefoane performante. Văd că sunt manuale, inclusiv reviste. Mitologia tracilor pare o carte interesantă, de asemenea văd și cărți de bibliografie, mai văd și un volum de Vasile Alecsandri. O inițiativă nouă și interesantă”, a spus Mihai Ciocârlan, elev în clasa a XI-a A.
Proiectul „Biblioteca Digitală Vodafone” a fost dezvoltat de Vodafone România, în parteneriat cu Editura Humanitas și librăria online elefant.ro, cu sprijinul Metrorex și McCann Erickson România. Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani se numără printre puținele unități de învățământ din țară care beneficiază de această tehnologie inteligentă, dedicată lecturii.