Vicepreședintele Senatului României, Cristian Dumitrescu, a participat, ieri, la sesiunea inaugurală a celei de-a 42-a Reuniuni a Comisiei Juridice și Politice a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), în cadrul căreia a adresat participanților o alocuțiune de bun venit, în numele Senatului României. „Emoția întâlnirii cu dumneavoastră este cu atât mai mare cu cât eu însumi am făcut parte din «familia» Cooperării Economice a Mării Negre încă de la înființarea APCEMN, în calitate de membru al primei delegații române, de președinte al Comisiei economice și, ulterior, de vicepreședinte al Adunării, într-o perioadă de căutare, de definire și de construcție a unei noi identități. Iată de ce, nu vă ascund, urmăresc evoluția acestei organizații cu un atașament și cu un interes aparte”, a precizat senatorul vrâncean.
În ceea ce privește rolul asumat de România în cadrul acestui veritabil „laborator regional” de promovare a stabilității și păcii prin dialog politic și proiecte economice, Cristian Dumitrescu a subliniat că, indiferent de culoarea politică a guvernelor și parlamentelor care s-au succedat, Cooperarea Economică a Mării Negre a însoțit constant procesele de aderare a României la Uniunea Europeană și NATO. „Ca parlament al parlamentelor statelor membre OCEMN, APCEMN este, fără doar și poate, cea mai legitimă instanță și cel mai stabil reper pentru susținerea unor proiecte de anvergură în zona Mării Negre. Am convingerea că în dezbaterea care urmează veți identifica și veți promova cele mai relevante măsuri pentru a asigura succesul acestui demers esențial în definirea și modelarea viitorului APCEMN, ca pilon important al cooperării în regiune”, a spus vicepreședintele Senatului, senatorul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu.
Evenimentul reunește delegații parlamentare din cele 12 țări membre ale Adunării, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Serbia, Turcia și Ucraina, care vor dezbate tema privind „Rolul APCEMN în dezvoltarea cooperării în regiunea Mării Negre: provocări și perspective”.