Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Tîlvăr a participat la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a NATO


   Deputatul vrâncean Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, a participat în perioada 11-14 octombrie la cea de-a 59-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO). Tîlvăr a participat în calitate de membru. La eveniment au mai fost prezenți Hugh Bailez, președintele Adunării parlamentare a NATO, Anders Fogh Rassmussen, secretarul general NATO, președintele Croației Ivo Josipovic și președintele Parlamentului Croației Josip Leko.
   În cadrul acestei întâlniri, România a reușit să obțină un loc de vicepreședinte al Adunării Parlamentare a NATO, în persoana deputatului Gabriel Vlase, șeful delegatiei României. Discuțiile au fost purtate în plen, după care au continuat pe comisii și pe grupuri politice. „S-a abordat necesitatea de a continua susținerea pentru o bună capacitate de apărare ținând cont de restricțiile bugetare impuse de criză, încurajarea țărilor care doresc să intre în Alianță (Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și fosta republică Iugoslavă a Macedoniei). S-au abordat problemele specifice zonelor în care există tensiuni politice sau militare, cum sunt Afganistan, Libia și Mali”, a spus deputatul Angel Tîlvăr.
   Cunoscută inițial sub numele de „Conferința Membrilor de Parlament din Å¢ările NATO”, sesiunea anuală a fost denumită succesiv „Conferința Parlamentarilor NATO” și „Adunarea Nord Atlantică”. În prezent, denumirea sa oficială este „Adunarea Parlamentară NATO”. AP NATO are un rol important în sensibilizarea parlamentarilor față de problemele de apărare și securitate, fiind un forum unde legislatorii se pot întâlni regulat pentru a discuta teme de actualitate, a schimba opinii, a înțelege punctele de vedere ale celorlalți.
   Pe de altă parte, prezența oficialilor NATO la principalele reuniuni ale AP NATO îi ajută pe parlamentari să înțeleagă acțiunile Alianței. De asemenea, AP este un indicator ale opiniilor colective ale parlamentarilor, ceea ce este necesar pentru Alianță și guvernele membre, deoarece sprijinul opiniei publice a fost întotdeauna esențial pentru NATO, mai ales ținând seama de tipul de operațiuni în care este angajată Alianța astăzi.
   AP NATO are 257 membri (titulari, cu drept de vot), din parlamentele celor 28 de țări membre NATO și 66 delegați (fără drept de vot) din parlamentele a 14 state asociate (Federația Rusă, Ucraina, Austria, Azerbaidjan, Suedia, Elveția, Georgia, Armenia, R. Moldova, Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Finlanda, Serbia si Muntenegru). La reuniuni participă si parlamentari din țări cu statut de observator precum Japonia și Kazakstan, reprezentanți ai Parlamentului European, ai Adunării Parlamentare a OSCE și ai Adunării Uniunii Europei Occidentale, ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și ai delegațiilor mediteraneene asociate (Algeria, Israel, Iordania, Mauritania și Maroc).
   Parlamentul României a fost reprezentat în Adunare încă din 1990. În perioada noiembrie 1990 – aprilie 2004, Parlamentul României a luat parte la activitățile Adunării cu statut de invitat și apoi de asociat. După aderarea la NATO, în aprilie 2004, delegației Parlamentului României i-au revenit, conform regulamentului, zece locuri de membru, ce se repartizează corespunzător între Camera Deputaților și Senat. Acestora li se adaugă zece supleanți.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?