Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Numărul bebeluşilor care mor înainte de a împlini un an, în creştere


   17 bebeluși, cu vârste de până într-un an, au murit în primele șase luni ale acestui an, numărul fiind în creștere față de anul precedent, când s-au înregistrat 16 decese. Specialistii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că cele mai multe decese infantile s-au înregistrat în rândul sugarilor, ale căror mame aveau un nivel de instruire redus.
   Medicul Alin Lazea, din cadrul DSP Vrancea, a precizat că decesele înregistrate la domiciliu denotă o lipsă de atenție acordată copiilor foarte mici. „Cele mai multe decese s-au înregistrat în perioada iernii, când nou născuții sunt externați mult prea repede din spital, deoarece maternitățile sunt supraaglomerate din cauza drumurilor impracticabile. De exemplu, atunci copiii sunt externați la 2-3 zile de la naștere, când teoretic ar trebui la 7. Cei de la maternități recurg la aceste externări deoarece, din cauza supraaglomerării saloanelor, pot apărea infecții interioare. Copiii externați ajung într-un mediu care nu este încălzit, mamele nu le acordă suficientă grijă, iar majoritatea contactează viruși și se îmbolnăvesc. Afecțiunile respiratorii sunt principalele cauze”, a afirmat medicul Alin Lazea.
    De asemenea, decesele la domiciliu sunt înregistrate și din cauza neajunsurilor financiare, care nu permit părinților să-și ducă bebelușul la medici specialiști. Multe decese sunt înregistrate și în secțiile de neonatologie sau pediatrie ale spitalelor, cauza fiind anumite boli, malformațiile, dar și prematuritatea.

Sfaturi de la medici

   Pentru a preveni o astfel de tragedie, medicul Alin Lazea are o serie de sfaturi pentru viitoarele mămici. „În primul rând, sarcina trebuie supravegheată. Sunt trei etape în care este absolut necesară prezentarea la medic. În primul trimestru de sarcină, când se pot depista anumite boli ale fătului, la aproximativ 5- luni, când se efectuează starea generală de sănătate a mamei, și la 8 luni și ceva când se vede poziția finală a fătului. După ce se naște, proaspăta mămică trebuie să ia legătura cu familia de acasă, pentru a încălzi locuința. Este foarte important să fie cald. De asemenea, igiena camerei copilului, cât și a mamei este elementară. Plus, în timpul sarcinii gravidele trebuie să aibă un stil de viață echilibrat și o alimentație corespunzătoare. Să renunțe la fumat, alcool și să nu depună prea mult efort fizic”, sunt recomandările medicului Lazea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?