Majoritatea unităților de învățământ din Vrancea nu au autorizații sanitare de funcționare. În mediul urban sunt probleme cu grădinițele, ce funcționează în clădiri monument istoric în care nu pot fi efectuate modificări, iar altele sunt situate în scări de bloc și nu îndeplinesc criteriile impuse de Ministerul Sănătății.
În mediul rural, alta este situația. Acolo nu există apă curentă și canalizare, prin urmare va fi imposibil ca directorii acestor unități să obțină vreodată aviz de la Direcția de Sănătate Publică (DSP). Inspectorii sanitari, care au efectuat în luna septembrie o serie de controale în școli, ne-au precizat că dintr-un total de 525 unități de învățământ, doar 155 au autorizații sanitare de funcționare, restul de 370 neavând acest document.
Astfel, în cazul unităților de învățământ preșcolar, dintr-un total de 266, doar 67 au autorizație sanitară de funcționare, majoritatea din mediul urban, iar în cazul liceelor, dintr-un total de 21, 20 dețin acest document. În ceea ce privește celelalte unități de învățământ, dintr-un total de 238, doar 68 dețin autorizație sanitară de funcționare.
Reprezentanții DSP spun că situația unităților de învățământ care au autorizație sanitară de funcționare a rămas aceeași din anii precedenți, iar neregulile depistate sunt aceleași. „Cele mai dese deficiențe care au fost găsite în unitățile de învățământ care nu au autorizație sanitară de funcționare sunt lipsa apei curente, lipsa racordului la canalizare și a fosei septice, condițiile proaste de iluminat, mobilier deteriorat și neconform Ordinului Ministerului Sănătății. De asemenea, lipsa substanțelor dezinfectante, lipsa spațiilor de depozitare pentru lapte și corn, lipsa frigiderelor și multe altele reprezintă cauze ale lipsei autorizației sanitare. În mare parte, pentru unitățile care nu au autorizații sanitare de funcționare au fost date planuri de conformare”, ne-a precizat medicul Cătălin Graur, șeful DSP Vrancea.
Raportul de control întocmit de inspectorii sanitari a fost trimis deja Ministerului Sănătății.