Obștea de Moșneni din Tulnici riscă să rămână fără ocol silvic pentru exploatarea pădurilor din cauza dizolvării Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici. Deși vrea să obțină autorizație pentru o nouă structură silvică, conducerea Obștii se pare că nu va primi acest document prea repede. Surse autorizate au declarat că oficialii din minister sunt reticenți deoarece nu au încredere în buna credință a celor de la Obștea Tulnici. „Este greu de crezut că vor fi prezentate toate documentele necesare pentru obținerea autorizației și, în plus, ținând cont de experiența cu celălalt ocol al Obștii, cei de la minister sunt reticenți în autorizarea altui ocol pentru aceeași obște. Nu poți spune că ai un ocol și îl dizolvi pentru că vrei să faci un alt ocol silvic”, au declarat surse autorizate.
Pe de altă parte, de câteva săptămâni, conducerea Ministerului a recomandat ca pentru rezolvarea situației de la Tulnici, pădurile celei mai mari obști din Vrancea să fie preluate de celălalt ocol silvic de la Tulnici, condus de Gelu Cefalan. Singura problemă o reprezintă celelalte obști care compun Asociația Obștilor Văii Putnei și care, deocamdată, nu ar fi de acord cu acest lucru din cauza costurilor foarte mari pe care le presupune această preluare în pază a peste 13 mii hectare de pădure.
Inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic și Vânătoare, Alexandru Lefter, spune că autorizația pentru noul ocol silvic de la Tulnici este acordată de autoritățile centrale. „Comisia din cadrul ITRSV a acordat doar un aviz favorabil pentru începerea procedurilor necesare pentru obținerea autorizației pentru acest nou ocol”, a precizat inspectorul șef Alexandru Lefter.
Pe de altă parte, înființarea noului ocol dorit de Obște va fi blocată de procesele aflate pe rolul instanței cu reprezentanții Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici. Cei din urmă au obținut mai multe sentințe definitive și irevocabile prin care se recunoaște, de exemplu, că mandatul conducerii Obștii a expirat în 2012 dar au și o sentință de la magistrații din Brăila prin care sunt anulate alegerile din acest an. În plus, Costel Nicoară, șeful Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici a acuzat ilegalitățile comise de conducerea Obștii, în frunte cu președintele Alin Olteanu, atunci când, în calitate de acționar și asociat unic al Ocolului a anunțat Ministerul Pădurilor de dizolvarea Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, ceea ce a dus la retragerea autorizației pentru structura silvică.
Nicoară a explicat că hotărârea Consiliului de Administrație al Obștii, de dizolvare a ocolului pe care îl conduce, a fost contestată în instanță, fiind obținută suspendarea ei. Costel Nicoară a acuzat și că Obștea a reziliat ilegal contractul cu Ocolul pe care îl conduce. „Contractul se poate rezilia doar în instanță sau cu acordul părților. Această decizie a Consiliului de Administrație nu are niciun efect asupra contractului pentru că nu poate fi denunțat unilateral”, a afirmat Costel Nicoară. Acesta a precizat că actuala conducere a Obștii a băgat practic în faliment Ocolul deoarece nu ar fi plătit datorii cumulate de circa 1,5 milioane lei. „Obștea nu ne-a achitat facturile și are o datorie de circa 1,5 milioane de lei către noi, din care un milion reprezintă valoarea lucrărilor efectuate de Ocol și pe care Alin Olteanu a luat-o de la noi în 2011 când nu avea calitatea de administrator”, a afirmat Costel Nicoară.
Reporterii de la „Monitorul de Vrancea” au încercat în repetate rânduri să îl contacteze pe Alin Olteanu însă acesta nu a răspuns la telefon.