Bugetul pentru medicina de familie în 2014 va constitui 9% din Fondul Național de Asigurări Sociale de Sănătate, față de 5% cât a fost consumat în 2012 din FNASS, a declarat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu. „Bugetul pentru medicina de familie va constitui 9% din Fondul Național de Asigurări de Sănătate. În 2012, medicina de familie a consumat aproximativ 5% din Fondul Național de Asigurări de Sănătate”, a spus ministrul Eugen Nicolăescu. Ministrul Sănătății a răspuns astfel unei întrebări privind bugetul pentru medicina de familie în 2014, în condițiile în care serviciile din aceste sector vor fi diversificate prin noul pachet de servicii medicale de bază.
Nicolăescu a mai spus că, până acum, pacientul mergea la spital pentru orice, dar după aplicarea noului pachetul de bază va fi oferit pacienților acces mai ușor la tratament prin medicul de familie și de ambulatoriu, iar finanțarea acestor două segmente va crește. „Concomitent va crește finanțarea pentru medicina primară și pentru ambulatoriul de specialitate, unde se pot furniza aceleași servicii ca în spital, cu costuri mai mici. Pachetul nu va reduce tipurile de servicii medicale, nu taie din ele, ci spune clar unde și cum se acordă ele, direcționând pacientul”, a explicat Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătății a adăugat că, prin pachetul de bază, medicilor de familie li se dă posibilitatea să acorde o gamă mai largă de servicii. De asemenea, va crește și numărul serviciilor acordat în ambulatoriul de specialitate. Pachetul de servicii medicale de bază este structurat pe mai multe capitole și vizează medicina primară, de ambulatoriu și de spital, dar și asistența comunitară și medicina dentară, stabilind serviciile de care beneficiază toți cetățenii, indiferent dacă sunt asigurați sau nu.
Printre reglementările pachetului se numără limitarea internărilor în spitalele publice, însă numai pentru acele cazuri care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi sau de către medicul de familie. Pachetul de bază, al cărui proiect a fost lansat marți de Ministerul Sănătății și se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014, potrivit reprezentanților MS.