Zeci de vrânceni au ajuns la spital, în ultima perioadă, după ce au consumat ciuperci. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atenționează populația că ciupercile culese din diferite locuri pot produce intoxicații grave, din mutațiilor genetice sau încrucișărilor care apar în natură, boala putând fi chiar letală. „Având în vedere că în ultima perioadă au fost înregistrate mai multe cazuri de intoxicație cu ciuperci, atragem atenția populației asupra riscului la care se expun consumând ciuperci culese din pădure, câmp, fânețe sau alte zone. Ciupercile culese din aceste locuri sau cumpărate de la vânzători ambulanți pot produce intoxicații grave, care pot apărea din cauza mutațiilor genetice sau încrucișărilor care apar în natură. Astfel, chiar și persoanele care pretind că sunt bune cunoscătoare ale speciilor de ciuperci pot cădea victime ale ciupercilor toxice”, atenționează specialiștii DSP Vrancea.
Specialiștii DSP avertizează că substanțele toxice conținute de ciuperci nu pot fi înlăturate prin spălare sau curățarea învelișului exterior, nici prin preparare termică, congelare sau conservare. După ingerarea ciupercilor toxice, primele simptome pot apărea la câteva minute sau la câteva ore, în funcție de perioada de incubație. „Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală importantă, deoarece se poate solda cu decese. Primele simptomele ce pot apare la câteva minute după ingestie sau după 3-6 ore și chiar mai mult și constau în dureri abdominale, grețuri și vărsături, transpirație abundentă, diaree apoasă și urât mirositoare, furnicături ale extremităților, iar în formele grave – stare confuzională, halucinații, convulsii, comă. Având în vedere că este posibilă o evoluție gravă, uneori letală a bolii, intoxicația cu ciuperci trebuie considerată o urgență medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgență 112 și/sau prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgență”, recomandă specialiștii DSP.