Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Proiectul Vranceaqua 2 aduce canalizare și apă în 36 de comune


   Localitățile din județul Vrancea vor beneficia de servicii de apă și canalizare la standarde europene. SC Compania de Utilități Publice SA Focșani pregătește în această perioadă implementarea unui nou proiect cofinanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2014-2020, pentru extinderea sistemelor de apă și canalizare în zona rurală. Practic, acest nou proiect continuă actualul proiect Vranceaqua și cuprinde lucrări în 36 de comune vrâncene cu o populație de peste 2.000 de locuitori. Proiectul Vranceaqua 2 are o valoare estimată de peste 109 milioane de euro și este inițiat, ca și primul proiect Vranceaqua, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.  „Vrancea nu va mai avea nicio localitate, niciun sătuc fără apă și fără canalizare”, a precizat președintele Oprișan.

    Compania de Utilități Publice (CUP) Focșani a depus la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Mediului o cerere de finanțare pentru programul investițional privind dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare din județul Vrancea, etapa 2014-2020, împreună cu lista de investiții prioritare, din 36 de comune ale județului Vrancea. „Cererea de finanțare depusă de SC CUP SA a fost avizată de Asociația de Dezvoltare Vranceaqua și semnată de președintele Marian Oprișan”, ne-a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul SC CUP SA Focșani.
    După analiza documentelor, CUP a primit din partea Ministerului Mediului înștiințarea că poate lansa procedura de licitație pentru atribuirea activităților de asistență tehnică, mai exact pentru întocmirea studiilor de fezabilitate și a celorlalte documente subsecvente pentru aceste investiții, respectiv aplicația de finanțare și documentațiile de atribuire. După ce aceste documentații vor fi întocmite, fondurile necesare derulării investițiilor vor fi solicitate Uniunii Europene. Este vorba despre o valoare estimată a lucrărilor de peste 109 milioane de euro, urmând ca aceste costuri să fie stabilite cu exactitate de consultanți.
    În cadrul acestui proiect au fost incluse 36 de comune din județul Vrancea cu peste 2000 de locuitori, care trebuie să se conformeze la normele de mediu până în anul 2018. Este vorba despre: zona de sud – Răstoaca, Vulturu, Nănești, Călieni, Măicănești, Ciorăști, Tătăranu, Bordești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Gologanu, Biliești, Suraia, Vânători, Cîrligele, Cotești, Gugești, Dumbrăveni, Urechești, Popești, Sihlea, Obrejița, Tâmboiești, Slobozia Bradului; zona Adjud – Păunești, Ruginești; zona Panciu – Fitionești, Movilița, Străoane; zona Odobești – Broșteni, Vîrteșcoiu, Bolotești, Jariștea; zona turistică – Soveja, Lepșa, Greșu. De asemenea, vor fi realizate lucrări de completare în localitățile incluse deja în actualul proiect Vranceaqua: în orașele Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești și în localitățile limitrofe Focșaniului, Golești și Cîmpineanca. „Acest program este o continuare a programului actual și va cuprinde o serie de investiții pentru care au fost executate deja lucrări în cadrul actualului program. De exemplu, stațiile de epurare care se execută în cadrul programului actual sunt dimensionate să poată prelua în viitor și apele uzate de la localitățile învecinate. În cadrul noului proiect vor fi executate doar sistemele de rețele”, ne-a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul SC CUP SA Focșani.  
    Lucrările din cadrul proiectului „Dezvoltarea sistemelor de apă și canalizare” prevăd în special introducerea sistemului de canalizare în localitățile vizate. De asemenea, au fost prevăzute și lucrări de îmbunătățire a sistemelor de alimentare cu apă din localități, acolo unde au fost semnalate deficiențe. În cadrul acestui proiect s-a avut în vedere gruparea localităților la stații de epurare care să le deservească în comun, astfel încât costurile de exploatare să fie distribuite către mai mulți clienți și, astfel, să reducă pentru fiecare localitate aceste costuri de exploatare, care sunt destul de mari. Practic, mai multe comune sunt racordate la o stație de epurare. Gruparea localităților a fost determinată de condițiile tehnice și geografice.
    Noul proiect va beneficia de finanțare din bugetul Uniunii Europene, prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Lucrările sunt prognozate să înceapă în toamna anului 2015 și să fie finalizate în 2018.   

„Vrancea nu va mai avea nicio localitate, niciun sătuc fără apă și fără canalizare”

    Marian Oprișan, inițiatorul ambelor proiecte Vranceaqua, a declarat că investițiile pentru asigurarea apei curente și rețelelor de canalizare în comunele județului sunt o prioritate a Consiliului Județean. La acest moment este în derulare proiectul Vranceaqua, în valoare de 104 milioane euro. „Am făcut toate demersurile necesare și am obținut toate aprobările și toate finanțările necesare în așa fel încât, până la finele anului 2020, vă garantez că Vrancea nu va mai avea nicio localitate, niciun sătuc fără apă și fără canalizare. Lucrurile încep să devină realitate. Acum lucrăm cu un proiect care se derulează la Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Cîmpineanca, Golești. Este un proiect de 104 milioane euro care înseamnă, într-un final, rezolvarea definitivă a extinderii rețelei de apă a orașelor și municipiilor din județul Vrancea. Va însemna rezolvarea definitivă a situației stațiilor de epurare a apelor uzate în așa fel încât să reușim peste tot să facem la fel ca la Focșani. Acolo, lângă stația de epurare avem o mini Deltă a Dunării, din cauza faptului că apa uzată, trecută prin stația de epurare, fiind foarte curată, a creat un microecosistem unde acum se desfășoară concursuri de pescuit. Este un lucru foarte important pentru viața oamenilor, viața concetățenilor, a copiilor noștri, a bătrânilor, a celor care trăiesc și muncesc în comunitatea județului Vrancea”, a afirmat Marian Oprișan. 
    Președintele Consiliului Județean a precizat că administrația județeană vrea să deruleze proiecte „care țin de infrastructura calității vieții vrâncenilor„. „Am mai depus un proiect, care va primi finanțare în valoare de 109 milioane euro și care înseamnă același lucru pentru încă 36 de localități ale județului Vrancea. Nu vom mai avea probleme în județ din acest punct de vedere urmând ca în exercițiul financiar al Uniunii Europene 2014-2020 să accesăm și să finanțăm celelalte proiecte care țin de infrastructura calității vieții vrâncenilor”, a declarat Marian Oprișan.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?