Membrii Consiliului Director al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) au participat, ieri, la sediul Guvernului, la o ședință pe teme legate de problemele existente la nivelul administrațiilor județene. La discuții au mai participat premierul Victor Ponta, vicepremierii Liviu Dragnea și Daniel Chițoiu, ministrul de Interne Radu Stroe, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Daniel Constantin, Liviu Voinea- ministru delegat pentru Buget, Mihnea Costoiu- ministru delegat pentru învățământ superior și cercetare.
În cadrul ședinței au purtate discuții în vederea identificării resurselor financiare pentru continuarea și mai ales, demararea proiectelor finanțate prin OUG nr. 28/2013, privind programul național de dezvoltare locală (PNDL). „De asemenea, s-a avut în vedere și găsirea de soluții pentru alocarea de fonduri fără întrerupere pentru investițiile privind lucrările de drumuri, alimentare cu apă și canalizare, în vederea evitării situațiilor de întrerupere a execuției lucrărilor pe perioade lungi de timp care duc la costuri suplimentare privind conservarea lucrărilor executate până la continuarea acestora, în funcție de alocarea sumelor necesare continuării lucrărilor. Astfel, la acest moment, PNDR – ul nu are alocate sume suficiente în vederea implementării tuturor proiectelor. O altă problemă ridicată de administrațiile județene a fost și cea referitoare la întârzierile nejustificat de mari la aplicarea «Programului de împăduriri» gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu. În plus, pentru programele de finanțare în care autoritățile publice sunt beneficiari eligibili, s-a evidențiat necesitatea sincronizării datelor de lansare cu perioadele calendaristice de aprobare a bugetelor/ rectificărilor de buget”, se arată într-un comunicat al UNCJR.
Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a adus în discuție problema alocărilor financiare din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat și din cotele defalcate din TVA, care sunt insuficiente. De asemenea, el a adus în discuție modificările frecvente ale legislației privind achizițiile publice, care creează disfuncționalități în procesul de atribuire și corelare a procedurilor de implementare ale programelor de finanțare externă cu legislația națională.
Un alt subiect abordat de Oprișan a fost proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competențe exercitate de ministere și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, inițiat de Guvernul României. „Doresc să multumesc Premierului Victor Ponta pentru participarea la aceste discuții și, văzând deschiderea domniei sale către rezolvarea problemelor ridicate de administrațiile județene, sunt ferm convins că în urma acestei întâlniri se vor găsi soluții pentru problemele ridicate”, a declarat Marian Oprișan.