Forfotă mare ieri, în Grădina Publică din Focșani. Zeci de copii și tineri au participat la activitățile organizate de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaborare cu cei de la Ordine Publică, Rutier și reprezentanții DJST, în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității. Åcopul acțiunii „Orașul siguranței pentru copii și tineri” a fost prevenirea delincvenței juvenile.
Comisarul Monica Manolache, de la Compartimentul de Analiză și prevenire a Criminalității, le-a explicat copiilor despre ce este vorba și care sunt obiectivele acestei activități. La acțiune au participat în calitate de parteneri și reprezentanții ai ISJ, Primăriei Focșani, Crucii Roșii, Bibliotecii Județene, Asociației „Potpurri”, Åcolilor Postliceale „Carol Davila”, „Hippocrate”, „Vasile Alecsandri”, Asociației „Sfântul Nicolae cel Milostiv” Iași, Penitenciarului Focșani, Centrului de Prevenire , Evaluare și Consiliere Anti-Drog, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Zonal Galați, Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea, Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, IJJ și ISU. Fiecare instituție a amenajat câte un punct de informare.
Copiii și tinerii au fost foarte încântați de ceea ce au văzut. S-au probat cu vestele mascaților, s-au urcat în mașinile polițiștilor de la Rutier și Criminalistic și s-au jucat cu câinii jandarmilor și polițiștilor.
Tinerii au primit informații cu privire la muniția găsită neexplodată
Conștientizarea riscurilor la care se expun în momentul descoperirii elementelor de muniție neexplodată și principalele norme de comportare în cazul producerii unor incendii, cutremure ori inundații au fost principalele informații care au fost transmise celor prezenți de pompieri. „Au fost amplasate trei ateliere de lucru în care reprezentanții ISU au prezentat copiilor și însoțitorilor acestora o autospecială de lucru cu apă și spumă, utilizată în timpul intervențiilor de stingere a incendiilor, căutare/salvare persoane, dar și pentru limitarea și înlăturarea consecințelor unor situații de urgență generate de inundații, alunecări de teren, ori cutremure. Pentru a evidenția riscurile la care se expun în momentul descoperirii munițiilor rămase neexplodate, specialiștii pirotehniști au adus câteva astfel de elemente neutralizate”, a transmis locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU.
Penitenciarul Focșani a expus goblenuri
În Grădina Publică a fost și o expoziție de pictură, goblenuri, grafică și sculptură. Lucrările expuse au fost făcute de deținuții din Penitenciarul Focșani. „Exponatele sunt lucrări realizate de persoanele private de libertate în cadrul atelierelor de creație organizate în Penitenciarul Focșani, prin dezvoltarea unor aptitudini sau talente ale acestora, care conduc la modificarea imaginii de sine și garantează formarea echilibrată a persoanei. Întreg ansamblul activităților de educație și asistență psihosocială desfășurate în unitățile penitenciare contribuie la dezvoltarea personală a indivizilor aflați în custodie, în sensul că îi ajută să acumuleze competențe și deprinderi utile pentru reintegrarea în comunitate”, a spus subcomisar Georgeta Gură, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Focșani.
Polițiștii din Adjud, în „ședință” cu elevii
Nu doar polițiștii din Focșani desfășoară activități în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității, ci și cei de la Adjud. Astăzi, aceștia se vor întâlni cu peste 700 de elevi din municipiu, dar și primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea. „În ziua de 3.10.2013, în intervalul orar 12.00-14.00, în incinta Casei de Cultură «Tudor Vornicu» Adjud vor avea loc întruniri cu elevii instituțiilor de învățământ liceal din municipiu, respectiv Liceul Teoretic «Emil Botta» și Colegiul Tehnic «Gheorghe Balș». La eveniment vor participa aproximativ 700 elevi, fiind invitați și Primarul Municipiului Adjud, un reprezentant din partea Agenției Naționale Anti-Drog Vrancea și un ofițer de poliție din cadrul Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității”, au transmis polițiștii.