Singura fabrică de compost pentru ciupercile pleurotus din România va fi finalizată în luna decembrie, la Nănești, printr-un proiect derulat de Cooperativa Agricolă Compostar. Investiția este finanțată din fonduri europene și are o valoare de peste 4 milioane euro, inclusiv TVA, iar investitorii spun că vor fi folosite cele mai moderne utilaje, iar fabrica va fi cea mai modernă din Europa. Proiectul, care presupune și o fabrică de procesare a ciupercilor, va fi vizitat, vineri, de directori ai Camerelor Agricole din țară, veniți la Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus” 2013.
Cooperativa Agricolă Compostar va finaliza în luna decembrie lucrările la singura fabrică de compost pentru ciupercile pleurotus din România. Investiția ar fi trebuit finalizată în urmă cu un an, însă criza financiară din Cipru și Italia a afectat și acest proiect. În aceste condiții, investitorii au obținut o amânare a termenului de finalizare a proiectului. Până acum a fost deja realizată fabrica de conserve, unde au început deja probele tehnologice și se fac demersuri pentru obținerea tuturor autorizațiilor și avizelor legale. De asemenea, a fost finalizată și ferma de ciuperci, unde este folosit, pentru moment, compost de import.
Reprezentanții Cooperativei spun că din cauza crizei financiare, s-a renunțat la achiziția utilajelor din Italia pentru fabrica de compost și a fost ales un furnizor olandez, considerat numărul unu în domeniu din lume. „Credem că va fi cea mai modernă fabrică din Europa. Cel puțin așa ne-a promis furnizorul olandez”, au spus reprezentanții Compostar. La acest moment, lucrările de construcții sunt finalizate în proporție de 80%, iar în noiembrie vor veni utilajele din Olanda, astfel încât în decembrie să fie realizate probele tehnologice.
Aceștia spun că există piață pentru creșterea ciupercilor pleurotus deoarece în această zonă a Europei doar Ungaria exportă compost. Celelalte țări nu produc decât pentru consumul propriu, iar în aceste condiții fermierii români din acest sector trebuie să cumpere la prețurile ridicate practicate de unguri, care ajung și până la 150 euro/tonă.
La Nănești va fi folosită cea mai modernă tehnologie de fabricarea compostului, iar pentru acest lucru au fost invitați experți din Spania, Olanda, Serbia, unde funcționează asemenea fabrici. „Noi va trebui să ne creem propria tehnologie. Este prima fabrică din România și nu avem această tehnologie”, spun cei de la Compostar.
Fabrică de procesarea ciupercilor
Finanțarea este obținută de un grup de investitori care au format Cooperativa Agricolă Compostar și presupune construcția unei fabrici de compost pentru cultura ciupercilor pleurotus prin procesarea paielor de grâu, cu o capacitate de 20 mii tone anual. Valoarea investiției este de peste patru milioane euro, inclusiv TVA.
Materia primă pentru fabrica de compost provine de pe cele 1.800 hectare de teren agricol deținut de membrii Cooperativei Compostar. Aceasta este înființată conform Legii 566, a cooperației agricole, și este deschisă către noi membri, interesați să participe la o asemenea investiție. Proiectul celor de la Compostar prevede ca fermierii să primească materia primă, să recolteze ciupercile care vor fi preluate tot de Cooperativă pentru valorificarea sau transformare în conserve.
Fermierii interesați vor putea studia planul de afaceri la standul Camerei Agricole Vrancea de la Festivalul „Bachus” 2013. Modul în care este implementat proiectul va fi analizat, de altfel, de o delegație a șefilor de Camere Agricole din țară, care sunt prezenți la Focșani în această perioadă.