Escrocii continuă să-i sune pe focșăneni pentru a le cere bani în numele rudelor implicate în așa-zise accidente rutiere. După ce miercuri opt persoane au fost sunate și doar una s-a lăsat înșelată, joi, alți șase focșăneni au sunat la poliție și i-au informat pe oamenii legii că au fost contactați de necunoscuți. De această dată, niciunul dintre ei nu a dat curs solicitărilor. Dat fiind faptul că numărul escrocheriilor de acest gen crește de la o zi la alta, polițiștilor vrânceni le-a venit o idee, care va fi pusă în aplicare la nivelul întregii țări. Cu sprijinul reprezentanților Casei Naționale de Pensii, pe cupoanele de pensii ale românilor vor fi tipărite mesaje despre astfel de înșelăciuni, dar și sfaturi preventive.
Vrâncenii continuă să fie sunați de persoane necunoscute care le cer bani în numele rudelor care ar fi fost implicate în accidente. Unii, mai slabi de înger, cedează și le dau bani escrocilor, în unele cazuri fiind vorba de sume foarte mari. Miercuri, opt focșăneni au fost contactați de escroci, iar o bătrână de 81 de ani s-a lăsat înșelată, ea dându-i unui bărbat, care s-a prezentat la ușa ei, suma de 600 lei și o percehe de cercei, pe care escrocul a ajutat-o să-i scoată din urechi. Joi, escrocii au continuat să caute naivi, dar nu au mai găsit. Åase persoane au sunat la poliție joi, și i-au informat pe oamenii legii că au fost contactate de necunoscuți, care le-au cerut bani pentru a-și ajuta rudele implicate în accidente rutiere.
Pentru că numărul celor care sunt sunați de escroci crește de la o zi la alta, polițiștilor vrânceni le-a venit o idee foarte bună, care va fi pusă în aplicare la nivel național. Astfel, taloanele de pensii, pe verso, vor avea inscripționate mesaje de prevenire a unor astfel de infracțiuni, dar și informări cu privire la tipurile de înșelăciuni. Reprezentanții Casei Naționale de Pensii au primit bine propunerea polițiștilor vrânceni, fiind de acord ca pe taloanele de pensii să se regăsească mesaje cu caracter preventiv.
De asemenea, va fi demarată o campanie de prevenire a acestui gen de escrocherii, mai ales că în perioada 30 septembrie – 06 octombrie va fi marcată Săptămâna Prevenirii Criminalității.
Protocol de colaborare la nivel național
Contactat de reporterii „Monitorul de Vrancea”, șeful Poliției municipiului Focșani, comisarul șef Gicu Avasiloaie, a confirmat că va fi demarată această campanie și a precizat că era necesară inițierea ei, astfel încât oamenii să fie informați și să nu mai existe fapte de acest gen. Este bine știut faptul că, cel mai des, bătrânii sunt cei care devime victime ale infractorilor prin metoda „accidentul”. „Am inițiat acest demers prin campania de prevenire a criminalității la nivel național, urmând ca Institutul Național de Prevenire a Criminalității și Casa Națională de Pensii, prin organismele proprii, să poată încheia un protocol de colaborare, astfel încât persoanele care beneficiază de pensie, indiferent de natura acesteia, odată cu luarea la cunoștiință a soldului de pensie prin talonul primit, să ia la cunoștiință și metodele prin care pot fi înșelate și să primească sfaturi preventive”, a explicat șeful Poliției municipiului Focșani.
Comisarul șef Avasiloaie a precizat că oamenii legii vrânceni au beneficiat de tot sprijinul reprezentanților Casei de Pensii Vrancea. „Mulțumesc domnului director adjunct Vasile Balica de la Casa de Pensii Vrancea, care a făcut toate demersurile necesare către Casa Națională de Pensii, întrucât toate aceste taloane se tipăresc la București, urmând ca la nivel național, prin eforturi comune ale reprezentanților de la Casa de Pensii și ale Poliției Române, rezultatele să aibă un numitor comun”, a adăugat comisarul șef Avasiloaie.
„0 pensionari înșelați”
Oamenii legii vor ca la finele acestei campanii să se poată spune „0 pensionari înșelați”. Polițiștii spun că prin mesajele care vor fi tipărite pe talonul de pensie, oamenii vor fi înștiințați lunar despre metodele inventate de escroci, dar și cum trebuie să se protejeze de ei. Ei au mai desfășurat și alte campanii preventive în acest sens, dar nu toată lumea a înțeles mesajele transmise.
Dovadă a faptului că oamenii nu au ținut cont de sfaturile primite stă numărul destul de mare de persoane înșelate de necunoscuți, care le sună și se dau drept avocați, comisari de poliție ori procurori și le spun că o rudă apropiată a avut un accident și că are nevoie de bani pentru a ieși din necaz.